Categories: MilitarRusia si lumea

MAE rus: Avertisment privind susținerea „planului victoriei” lui Zelenski

Moscova își îndeamnă prietenii și partenerii să se abțină de la a susține ”planul victoriei”, „formula de pace” și „summit-ul pentru pace” promovate de Kiev, a declarat Aleksei Polișciuk, director al Departamentului II pentru țările CSI al MAE rus, relatează RIA Novosti.

„În „planul victoriei” elaborat de Zelenski nu există nici plan, nici victorie, așa cum nici în „formula lui de pace” nu a existat nici pace, nici formulă, iar în „summit-ul de pace” de la Bürgenstock – nici pace, nici summit. Noi atragem atenția prietenilor și partenerilor noștri în legătură cu susținerea acestor inițiative și formate ultimative, în care se încearcă atragerea lor prin înșelăciune și presiune”, a spus el.

Însuși faptul promovării „planului victoriei” dezavuează declarațiile conducerii de la Kiev despre dorința de pace, întrucât esența acestuia constă în escaladarea la maxim a conflictului, a menționat diplomatul.

„Ceea ce Zelenski a încercat să vândă sub aspectul „planului victoriei” în cadrul recentelor sale turnee în SUA și Europa de Vest, după care l-a prezentat în Rada Supremă și la summitul UE, amintește un alt strigăt de ajutor”, a adăugat Polișciuk.

RIA menționată că Zelenski a prezentat Radei Supreme ”planul său al victoriei” pe 16 octombrie. Documentul este defalcat pe cinci puncte și trei anexe secrete. Primul punct presupune invitarea Ucrainei în NATO cu aderarea ulterioară, al doilea are în vedere ridicarea restricțiilor asupra atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului Rusiei, al treilea – desfășurarea în Ucraina a unui „pachet cuprinzător de descurajare non-nucleară” a Rusiei. Planul conține și câteva puncte secrete la anexele despre care președintele ucrainean a preferat să nu vorbească.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat, comentând „planul victoriei” prezentat de Zelenski,că acesta nu este un plan, ci un set de sloganuri fără legătură unele cu altele. Potrivit diplomatei, această inițiativă nu face decât să împingă NATO în conflict direct cu Rusia.

În iunie, în localitatea elvețiană Bürgenstock, a avut loc așa-numitul summit pentru pace, la care Rusia nu a participat. Din cei 91 de participanți la reuniunea la vârf, doar 76 au susținut comunicatul final, iar mai multe țări și-au retras ulterior semnăturile de pe document. Kremlinul a subliniat că a căuta fără Rusia căi de ieșire din conflictul ucrainean este un demers ilogic și inutil.

În iulie, Vladimir Putin a declarat că o încetare a focului în Ucraina este imposibilă fără ca ”partea adversă” să-și dea acordul pentru măsuri ireversibile și acceptabile pentru Rusia. Moscova nu poate permite ca inamicul să profite de o încetare a focului pentru a-și îmbunătăți poziția și a-și reface forțele, a subliniat el.

După atacul armatei ucrainene asupra Regiunii Kursk, Putin a declarat că este imposibil să se negocieze cu cei care atacă civili și infrastructură civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor de energie nucleară. Asistentul șefului statului Iuri Ușakov a declarat ulterior că propunerile Moscovei de reglementare a crizei, prezentate anterior de șeful statului, nu au fost anulat, dar că, în etapa actuală, Rusia nu va purta dialog cu Ucraina.

Owner

Recent Posts

Peskov: Ideologia lui Sandu are puțini susținători, avantajul ei în alegeri este o anomalie

Pe durata campaniei electorale din Moldova, forțele de opoziție au fost private de posibilitatea de…

16 ore ago

Peskov a explicat de ce președintele Braziliei a renunțat să vină la summitul BRICS

Anularea deplasării la summitul BRICS, de la Kazan, a președintelui Braziliei, Luiz Inacio Lula da…

16 ore ago

Putin s-a adresat majorității mondiale, un auditoriu de miliarde de oameni

Cel mai important și interesant eveniment prin conținutul său. Președintele Rusiei s-a adresat majorității mondiale,…

19 ore ago

Expert Șornikov: Un DA la referendumul din Moldova, drum direct către război

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este drum direct către război, consideră Igor…

20 de ore ago

Zaharova: Occidentul ”i-a închis gura” celui care a văzut nave americane înainte de exploziile de la Nord Stream

Statele Unite ”i-au închis gura” căpitanului danez care, cu câteva zile înainte de exploziile de…

2 zile ago

Câți oameni a pierdut armata Ucrainei în operațiunea din Regiunea Kursk

Pierderile înregistrate de formațiunile ucrainene care au invadat Regiunea Kursk pe toată perioada acțiunilor militare…

2 zile ago

This website uses cookies.