Categories: Rusia si lumea

Expert Șornikov: Un DA la referendumul din Moldova, drum direct către război

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este drum direct către război, consideră Igor Șornikov, docentul Universității de Finanțe de pe lângă Guvernul Rusiei, scrie RIA Novosti.

Potrivit spuselor sale, în cazul în care majoritatea se va pronunța în favoarea aderării la UE, legislația europeană va începe să domine chiar constituția republicii. Acest lucru va pune capăt neutralității Republicii Moldova, a spus Șornikov într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.

„Nefăcând parte din NATO, Moldova se va trezi pe lina întâi a confruntării cu Rusia. Prin urmare, pentru Moldova, referendumul privind aderarea la UE este drum direct spre război”, a spus el.

Șornikov amintește, în context, că Moldova este deja legată de Uniunea Europeană și de mai mulți membri NATO prin numeroase acorduri de securitate.

Integrarea europeană a Moldovei face parte din planurile Occidentului de a agrava criza ucraineană și de a implica tot mai multe țări în ea, este de părere docentul. Astfel, conflictul din Transnistria ar putea deveni o spirală a escaladării. Promisiunile președintei în exercițiu a țării, Maia Sandu, de a rezolva conflictul „în şase luni, un an sau doi” nu s-au realizat nici după patru ani de când se află la conducere. În acest timp, ea nu a răspuns la apelurile liderului Transnistriei, ceea ce înseamnă că rezolvarea conflictului prin dialog este imposibilă, consideră expertul.

„Ceea ce, în cel mai bun caz, înseamnă o blocadă economică și energetică a Transnistriei, urmată de declararea unui ultimatum adresat Tiraspolului”, a conchis Șornikov.

Pe 20 octombrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri prezidențiale și o consultare populară privind aderarea țării la UE. În total au fost înregistrați 11 candidați la funcția de șef al statului: Maia Sandu, fostul procuror general Alexandru Stoianoglu, foștii premieri Vasile Tarlev și Ion Chicu, fostul șef al autonomiei găgăuze Irina Vlah, precum și foști miniștrii de Interne și Externe, fostul procuror șef, liderul grupului parlamentar al Partidului Nostru și jurnalista Natalia Morar.

Ultima oră:

Numărul cetățenilor moldoveni care au votat la referendumul pentru aderarea țării la Uniunea Europeană a ajuns la 50,16% și a depășit ponderea celor care au votat împotrivă (49,84%), potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Moldova, relatează Forbs. Conform rezultatelor procesării a 98,56% din procesele verbale, 735.834 de persoane s-au pronunțat în favoarea aderării Republicii Moldova la UE, iar 731.123 au fost împotrivă.

Owner

Recent Posts

MAE rus: Avertisment privind susținerea „planului victoriei” lui Zelenski

Moscova își îndeamnă prietenii și partenerii să se abțină de la a susține ”planul victoriei”,…

18 ore ago

Peskov: Ideologia lui Sandu are puțini susținători, avantajul ei în alegeri este o anomalie

Pe durata campaniei electorale din Moldova, forțele de opoziție au fost private de posibilitatea de…

19 ore ago

Peskov a explicat de ce președintele Braziliei a renunțat să vină la summitul BRICS

Anularea deplasării la summitul BRICS, de la Kazan, a președintelui Braziliei, Luiz Inacio Lula da…

19 ore ago

Putin s-a adresat majorității mondiale, un auditoriu de miliarde de oameni

Cel mai important și interesant eveniment prin conținutul său. Președintele Rusiei s-a adresat majorității mondiale,…

22 de ore ago

Zaharova: Occidentul ”i-a închis gura” celui care a văzut nave americane înainte de exploziile de la Nord Stream

Statele Unite ”i-au închis gura” căpitanului danez care, cu câteva zile înainte de exploziile de…

2 zile ago

Câți oameni a pierdut armata Ucrainei în operațiunea din Regiunea Kursk

Pierderile înregistrate de formațiunile ucrainene care au invadat Regiunea Kursk pe toată perioada acțiunilor militare…

2 zile ago

This website uses cookies.