Hot News
Putin, despre amenințările Ucrainei referitoare la armele nucleare
19/10
Războiul purtat de NATO împotriva Rusiei: Filippot, de acord cu Putin
20/10

Rolul Rusiei în BRICS și concurența cu mecanismele Occidentului: Principalele teze ale președintelui Putin

Foto: news.myseldon.com

La Moscova s-a desfășurat forumul de afaceri al BRICS, organizație informală interstatală, cu o economie în plină dezvoltare. Țările membre-fondatoare sunt Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud la care s-au adăgat, anul acesta, încă cinci țări. Prezent la eveniment, președintele rus, Vladimir Putin (în imagine), a vorbit despre rolul tot mai mare al BRICS în politica mondială și despre reducerea dependenței ritmului de creștere a organizației de influența din afară. Agenția URA.ru a selectat principalele idei prezentate de liderul rus.

Cuvântul de deschidere

În discursul său de deschidere a lucrărilor, Vladimir Putin a subliniat că forumul a reunit lideri de seamă din domeniul afacerilor din toate statele membre ale organizației. Țările BRICS, a precizat șeful statului rus, sunt astăzi motoarele cheie ale dezvoltării economice și, în următorii ani, vor asigura principala sursă de creștere a PIB-ului mondial.

Despre rolul tot mare al BRICS

Putin a subliniat însemnătatea și rolul tot mai puternice ale BRICS în politica mondială. El a apreciat că influența acestei organizații internaționale nu va face decât să crească. „În prezent, BRICS îndeplinește o funcție globală”, a spus Putin, potrivit căruia acest rol se va consolida și mai mult în viitor.

Despre decalajul de putere economică dintre BRICS și G7

Președintele Rusiei a declarat că superioritatea economică a țărilor BRICS față de grupul G7 va continua să crească, o tendință care, potrivit precizărilor sale, este inevitabilă. Putin și-a argumentat spusele citând date statistice, conform cărora în 1992, când ponderea G7 în PIB-ul mondial era de 45,5%, cel al țărilor care urmau să creeze BRICS era de numai 16,7%. Până în 2023 însă, situația s-a schimbat: ponderea G7 a scăzut la 29,3%, în timp ce cea a BRICS a crescut la 37,4%.

Despre dragostea lui pentru Moscova

În discursul său, Putin a dat o înaltă apreciere capitelei Federației Ruse, Moscova, pe care a caracterizat-o ca fiind unul dintre cele mai minunate orașe de pe planetă. „Sper că veți avea ocazia să cunoașteți mai bine Moscova, un oraș care este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii”, a spus Putin. Președintele a menționat că Moscova se dezvoltă intens și este unul dintre cele mai importante mega-orașe din lume.

Despre noua bancă de dezvoltare BRICS

Liderul de la Kremlin a declarat că noua bancă de dezvoltare BRICS reprezintă o alternativă la mecanismele de dezvoltare occidentale. El a subliniat importanța băncii în consolidarea conlucrării financiare dintre țările grupului.

Președintele a descris noua bancă de dezvoltare ca fiind o organizație eficientă și puternică, cu o bază solidă de capital și o echipă de profesioniști cu experiență. Putin a subliniat că banca este deja o alternativă la multe instrumente financiare occidentale.

Despre creșterea în continuare a BRICS

Vladimir Putin a spus că, pe viitor, dezvoltarea economică a BRICS va fi tot mai mult determinată de factori interni, ceea ce reprezintă o manifestare reală a suveranității. BRICS va fi cea care va genera principala creștere a PIB-ului global, a subliniat președintele.

Președintele Egiptului i s-a adresat lui Putin

Președintele Egiptului, Abdul Fattah Khalil Al-Sisi, a înregistrat un mesaj video pentru Vladimir Putin, care a fost difuzat în cadrul forumului de afaceri. Khalil Al-Sisi și-a exprimat recunoștința liderului rus și guvernului Federației Ruse pentru eforturile fructuoase depuse pentru pregătirea și desfășurarea forumului BRICS și, de asemenea, a mulțumit pentru cooperarea dintre țările organizației.

BRICS este o organizație interstatală creată în 2006. Rusia a preluat președinția BRICS la 1 ianuarie. Anul a început cu aderarea de noi membri – altărui de Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud, din BRICS fac parte acum Egiptul, Etiopia, Iranul, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Președinția BRICS a Rusiei este deținută sub motto-ul consolidării multilateralismului pentru o dezvoltare și securitate globală echitabilă. În cadrul președinției sale, Federația Rusă organizează peste 200 de evenimente politice, economice și sociale. Summitul va avea loc la Kazan în perioada 22-24 octombrie.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Lumea își dă seama că BRICS este o nouă alternativă la dominația occidentală în economia globală și tot mai multe țări sunt dornice să coopereze cu BRICS. G7 începe să aparțină trecutului. BRICS este ceea ce au așteptat de mult comunitățile internaționale, adică: o bază eficientă pentru proiecte comune în domeniul tehnologiei, comerțului, transportului, științei și educației. Kirill Babaev, director al Institutului Chinei și Asiei Moderne din cadrul Academiei Ruse de Științe, într-un interviu recent acordat publicației Global Times a declarat: ,,BRICS simbolizează o speranță pentru o economie globală echitabilă, fără sancțiuni și protecționism, deoarece se confruntă cu provocări în prezent. Chiar mă aștept ca BRICS să devină o piatră de temelie într-un nou sistem de relații internaționale, nu numai în termeni economici, ci și în ceea ce privește securitatea globală.” BRICS promovează o lume multipolară echitabilă și bine organizată și cred că va deveni o putere transcontinentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2960218