Arhivele FSB: Jimmy Carter putea declanșa un război nuclear împotriva URSS

În vara anului 1980, cu mai puțin de jumătate de an îninatea alegerilor prezidențiale americane, reprezentanții marelui business, precum și cercurile politice din SUA, erau cu toții foarte nemulțumiți de politica antisovietică promovată de locatarul de atunci al Casei Albe, Jimmy Carter, înțelegând că acțiunile lui pot duce la o catastrofă mondială, se precizează într-un raport al KGB-ului adresat conducerii sovietice, desecretizat și publicat de FSB (în imagine), relatează agenția TASS.

După cum reiese din documentul semnat de șeful KGB, Iuri Andropov, situația i-a îngrijorat chiar și pe Rockefelleri, care investiseră bani mulți în campania electorală a lui Carter.

În ciuda semnării Tratatului Strategic de Limitare a Armelor (SALT II) între URSS și SUA în iunie 1979, în decembrie același an, sub presiunea Washingtonului, Consiliul NATO a decis dislocarea de rachete americane cu rază medie de acțiune într-o serie de țări din Europa de Vest. Congresul SUA nu a ratificat tratatul SALT II”, a amintit FSB.

În anii președinției lui Carter (1977-1981), s-a produs o nouă sprirală a agravării relațiilor sovieto-americane. În acest context, la 25 iulie 1980, Carter a semnat directiva secretă nr. 59 care descrie o „nouă doctrină nucleară”, care prevedea posibilitatea de a începe un război nuclear pe scară largă împotriva URSS. Vorbind pe 21 august 1980 la Colegiul Naval de Război din Newport (Rhode Island), secretarul american al Apărării Harold Brown a spus că Carter a ordonat o revizuire a politicii de selectare a țintelor pentru loviturile nucleare asupra Uniunii Sovietice încă în vara anului 1977 – șase luni dupa preluarea mandatului de presedinte. Și deși Brown a susținut că directiva nu a reprezentat o abatere radicală de la politica SUA din ultimul deceniu și nu a fost o strategie de primă lovitură, explicațiile sale au indicat că directiva se bazează pe posibilitatea unui „atac nuclear preventiv”, cu ajutorul căruia Statele Unite sperau să câștige războiul nuclear. The New York Times a publicat în editorial că „discursul său sugerează că Statele Unite ar putea fi primele care ar folosi arme nucleare chiar și într-un conflict convențional”.

După cum aprecia KGB-ul în raportul său, la momentul respectiv alegerile americane din noiembrie 1980 vor contribui la schimbări pozitive în relațiile sovieto-americane. Într-o anumită măsură, această prognoză s-a adeverit: „…după alegeri, indiferent cine va fi la Casa Albă, situația ar trebui să se schimbe în bine”, scria Andropov.

Ilustrative în acest sens sunt vorbele rostite de Slote, vicepreședintelui uneia dintre cele mai mari companii americane, Radio America, care a afirmat că în SUA „există oameni buni, raționali, care vor contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre URSS și SUA”.

Owner

Recent Posts

Cine e acolo la putere?

Cum schimbă nemții de rând politica țării lor în privința Rusiei și a Ucrainei Acțiunile…

10 ore ago

Kievul, dezamăgit de refuzul Occidentului de a deschide un „al doilea front” împotriva Rusiei

Consilierul șefului Broului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, și-a exprimat speranța în întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei,…

12 ore ago

Expert: Rusia va avea dreptul să confiște activele UE

Rusia va avea dreptul să confiște activele Uniunii Europene în cazul unor acțiuni similare din…

12 ore ago

Kievului i-a fost trimisă o solicitare despre locuitorii răpiți din Regiunea Kursk

Moskalkova i-a adresat Ombudsmanului Ucrainei Lubineț o cerere oficială pentru căutare locuitorilor care au fost…

13 ore ago

Polonezii, șocați de luxul în care trăiesc ucrainenii în țara lor

Societatea poloneză este revoltată văzându-i pe ucraineni la volanul unor mașini scumpe, a declarat ministrul…

o zi ago

Zelenski nu a reușit să obțină un răspuns ferm din partea europenilor

Oleg ISAICENKO Numindu-se președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a încheiat turneul european. Această călătorie în…

o zi ago

This website uses cookies.