Categories: Esential-FrontPage

Zelenski nu a reușit să obțină un răspuns ferm din partea europenilor

Oleg ISAICENKO

Numindu-se președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a încheiat turneul european. Această călătorie în capitalele Lumii Vechi ar fi trebuit să compenseze anularea întâlnirii în format „Ramstein” din Germania. Cu toate acestea, conform experților, singurul rezultat obținut de Kiev a fost o sumă modestă de bani, insuficientă pentru a face față armatei ruse pe câmpul de luptă. Ce a sperat Kievul și de ce nu a reușit să-și atingă obiectivele? Răspunsurile la aceste întrebări sunt prezentate în continuare de publicația Vzgliad.

În octombrie, era programată o reuniune a „grupului de contact pentru apărarea Ucrainei” la baza aeriană americană Ramstein. Cu toate acestea, președintele american Joe Biden, a cărui participare fusese anunțată la scară largă, a anulat călătoria cu puțin timp înainte de data stabilită, invocând necesitatea de a monitoriza personal situația uraganului ”Milton”, care se abătea asupra Statelor Unite.

Această anulare a condus, de fapt, la suspendarea întâlnirii de la Ramstein. De asemenea, al doilea „summit al păcii” a fost amânat pe termen nedeterminat. În aceste condiții, Zelenski a decis să plece într-un turneu prin țările europene, unde intenționa să prezinte „planul de victorie”, care fusese deja criticat în Statele Unite.

În Paris, Zelenski a fost nevoit să se justifice în fața presei pentru zvonurile conform cărora Ucraina ar fi dispusă să înceteze focul de-a lungul liniei actuale a frontului, fără să recunoască modificarea frontierelor, în schimbul aderării la UE. El a afirmat că această problemă nu a fost discutată cu președintele francez Emmanuel Macron.

La Londra, Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Keir Starmer. Pe timpul conversației, au discutat despre necesitățile militare ale Ucrainei, dar nu a fost obținută permisiunea de a utiliza rachete ”Storm Shadow” cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriile rusești. Zelenski a avut și o discuție cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Întrebat despre furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune, Rutte a declarat că problema a fost discutată, dar decizia finală aparține fiecărui aliat în parte.

Cancelarul german Olaf Scholz a ignorat două cereri esențiale ale lui Zelenski: permisiunea de a lovi adânc în Rusia cu rachete ”Taurus” și accelerarea procesului de aderare a Ucrainei la NATO. De asemenea, conform Bild, un document intern din cadrul departamentului militar german a menționat că Bundeswehr nu va mai trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, în ciuda disponibilității a aproximativ 300 de unități.

Se relatează că decizia lui Biden de a amâna întâlnirea de la Ramstein a fost legată formal de uraganul ”Milton”, dar motivul real ar fi reticența sa de a se exprima cu privire la conflictul ucrainean înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Expertul militar german Carlo Masala a comentat că „Zelenski nu a avut succes cu cele două cerințe principale ale «planului său de victorie», iar turneul european a fost un eșec pentru Ucraina”.

Zelenski însuși a declarat după călătoriile sale că în privința loviturilor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, Kievul așteaptă un „semnal de fermitate” din partea Occidentului. În acest context, The Washington Post a scris că recenta decizie a UE de a investi aproximativ 440 de milioane de dolari în dezvoltarea industriei de apărare ucrainene evidențiază deficiențele sectorului european de apărare, care nu este în măsură să satisfacă singur nevoile de armament ale Ucrainei.

„Dacă obiectivul principal al turneului a fost o încercare de a forța Occidentul să lupte în locul Ucrainei și de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, atunci Zelenski a eșuat cu siguranță. Europa și SUA intenționează să continue lupta prin intermediul ucrainenilor”, a declarat Vladimir Skaciko, analist politic și jurnalist al portalului Ukraina.ru.

„Cu toate acestea, dacă vorbim despre aspectele aplicate, și anume participarea Ucrainei la război, aceasta va fi asigurată”, adaugă analistul. În opinia sa, deși ajutorul nu va fi la nivelul așteptat de Kiev, va fi suficient „pentru a ține mitralierele în mână”. De asemenea, deși există dezacorduri cu privire la planul de victorie, aproape toate țările au alocat unele fonduri.

„Și aici ar trebui să-i dăm credit lui Zelenski – își joacă bine rolul de «regină a cerșetorilor». Se prezintă în fața liderilor mondiali fără a simți sau arăta rușine, demnitate sau onoare. Este ca un câine pierdut și înfometat, gata să facă orice pentru a fi hrănit. Din acest punct de vedere, a avut succes în proporție de 90%”, a declarat Skaciko ironic.

Analistul politic german Alexander Rahr a subliniat că unul dintre principalele obiective ale turneului lui Zelenski a fost atragerea directă a țărilor NATO într-un conflict cu Rusia. „Nu a reușit acest lucru. Totuși, a obținut bani. Adică europenii sunt încă dispuși să se solidarizeze cu Kievul în această problemă”, a explicat expertul.

„Franța, Italia, Marea Britanie – toți îi sugerează lui Zelenski să convingă germanii de «planul său de victorie». Totuși, Scholz nu a aprobat cererea de rachete ”Taurus” pentru că nu vrea să riște o implicare directă a Germaniei în confruntare. A spus acest lucru în repetate rânduri, deși partenerii săi din coaliția guvernamentală – Verzii – au poziții opuse”, a detaliat analistul.

De asemenea, el a subliniat că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, este în favoarea furnizării de rachete Ucrainei, la fel ca și politicienii europeni liberali care o susțin. „Există o diviziune clară în guvern. Probabil și în capitalele europene”, recunoaște Rahr.

„Ungurii formează o coaliție anti-război, britanicii, dimpotrivă, colaborează cu Polonia și România pentru a crea o nouă alianță militară în cadrul NATO împotriva Rusiei. Biroul cancelarului concluzionează pe baza analizelor sale că Ucraina nu poate câștiga. Franța are evaluări similare. Ministerul german de Externe, însă, are o evaluare complet diferită, bazată pe emoții, conform căreia Rusia nu ar trebui și nu poate câștiga. Polonia, statele baltice și o serie de țări scandinave gândesc în acest fel”, a evidențiat analistul politic.

Potrivit analistului, există o opinie conform căreia Scholz se aștepta ca Zelenski să „caute o cale diplomatică de ieșire din conflict”. „În orice caz, au existat astfel de zvonuri. S-a dovedit că nu a fost așa – Zelenski cere totul la maximum, conștient că pentru străpungerea frontului mai are la dispoziție doar câteva zile. Nimeni nu știe cum se vor comporta SUA după plecarea lui Biden de la Casa Albă”, a adăugat acesta.

„Este evident că fără americani, europenii nu sunt capabili să aibă un conflict serios cu Rusia. În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, admiterea ei în această organizație conform regulilor și cartei actuale este imposibilă. Totuși, Germania și alte țări NATO așteaptă alegerile din SUA pentru a înțelege ce garanții de securitate este gata Occidentul să ofere Kievului în 2025, după încheierea conflictului”, a mai spus Rahr.

„Turneul a fost un substitut nereușit pentru «Ramstein», unde era planificată o acțiune de PR cu multe vorbe în sprijinul Ucrainei. În schimb, Zelenski a trebuit să organizeze întâlniri consecutive, ceea ce a fost cu siguranță un eșec”, a adăugat Stanislav Tkacenko, profesor la Departamentul de Studii Europene al Facultății de Relații Internaționale de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și expert al Clubului ”Valdai”. Acest lucru a părut deosebit de ciudat în contextul în care încă nu este clar când va avea loc reuniunea în formatul „Ramstein”, a afirmat Tkacenko. „Atunci când președintele unei anumite țări călătorește în jurul lumii și vorbește despre un «plan de victorie», în timp ce toată lumea vede înfrângerea pe câmpul de luptă, acest lucru provoacă disonanță cognitivă”, a subliniat analistul.

De asemenea, Tkacenko consideră că cea mai „neplăcută” întâlnire pentru Zelenski a fost cea din Germania, unde Scholz „a ignorat pur și simplu solicitările Kievului”. „Singura realizare a lui Zelenski este că a reușit să cerșească niște bani. Asistăm la un eșec evident în finanțarea Ucrainei – UE a început să aloce mult mai puțini bani, FMI a virat deja o tranșă, iar pentru o alta mai trebuie să se aștepte. Acum, Forțele Armate ale Ucrainei au ocazia să prelungească conflictul pentru încă ceva timp”, afirmă analistul politic.

Cu toate acestea, Zelenski nu a reușit să își atingă unul dintre principalele obiective – să atragă NATO în conflict. „Rusia a arătat clar Occidentului la ce ar conduce o astfel de acțiune. Așadar, Zelenski nu a avut nicio șansă de a obține rezultatul dorit”, a concluzionat Tkacenko.

Owner

View Comments

  • Ex-președintele Zelenski cred că l-a întrecut pe Iohannis la capitolul ,,turism." Păcat, ne puteam și noi lăuda că al nostru e pe primul loc. Oricum, la capitolul inactivitate nu-l întrece nimeni. Întâlnirea ratată a lui Zelenski de la Ramstein a fost, de fapt, o țeapă pe care i-a tras-o Biden. Cât de convenabil a picat uraganul pentru Biden, parcă s-au vorbit! Biden a monitorizat situația uraganului? Știe că a fost un uragan? Sau chiar a fost? Că putea foarte bine să fie o manipulare din partea mass-mediei, un fake, o exagerare, tocmai pentru a justifica absența lui Biden de la Ramstein. Anularea întâlnirii a reprezentat aruncarea pisicii moarte în curtea Occidentului. Că doar așa procedează SUA: provoacă războaie, se implică activ, profită, înarmează, bombardează și apoi pleacă. Lasă în urma lor morți peste tot și țări distruse. Nici nu-l interesează pe Biden ,,planul de victorie" a lui Zelenski. Care victorie? Nuland sau alta? Zelenski n-are nici o jenă să cerșească în continuare. O donație cât de mică e bună pentru buzunarul lui. Un om fără demnitate și bun simț nu poate avea rușine. Va continua să lingă fesele ,,jandarmului universal" și a ,,pertenerilor strategici" pentru fiecare cent și eurocent.

Recent Posts

Cine e acolo la putere?

Cum schimbă nemții de rând politica țării lor în privința Rusiei și a Ucrainei Acțiunile…

10 minute ago

Kievul, dezamăgit de refuzul Occidentului de a deschide un „al doilea front” împotriva Rusiei

Consilierul șefului Broului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, și-a exprimat speranța în întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei,…

2 ore ago

Expert: Rusia va avea dreptul să confiște activele UE

Rusia va avea dreptul să confiște activele Uniunii Europene în cazul unor acțiuni similare din…

3 ore ago

Kievului i-a fost trimisă o solicitare despre locuitorii răpiți din Regiunea Kursk

Moskalkova i-a adresat Ombudsmanului Ucrainei Lubineț o cerere oficială pentru căutare locuitorilor care au fost…

3 ore ago

Polonezii, șocați de luxul în care trăiesc ucrainenii în țara lor

Societatea poloneză este revoltată văzându-i pe ucraineni la volanul unor mașini scumpe, a declarat ministrul…

17 ore ago

„Act de teroare politică pură”: În Moldova a fost reținut primarul orașului Orhei

Angajații Centrului Național de Luptă împotriva Corupției (CNLC) din Moldova au percheziționat sediul primăriei orașului…

o zi ago

This website uses cookies.