Categories: Rusia si lumea

Vladimir Putin s-a întâlnit cu noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian

Liderul iranian a acceptat invitația de a efectua o vizită oficială în Rusia

Vladimir Putin s-a întâlnit, la Așhabad, cu noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, pentru prima dată după alegerile din iulie, din Iranul. Cei doi șefi de stat se vor revedea la summitul BRICS de la Kazan din 22-24 octombrie, unde este programată o nouă întrevedere.

În cadrul actualei întâlniri, Putin a declarat că pozițiile Iranului și Rusiei sunt adesea similare în evaluarea evenimentelor mondiale. „Lucrăm împreună în mod activ pe scena internațională”, a declarat șeful statului. De asemenea, el a menționat rolul Iranului în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) și al BRICS. Potrivit lui Putin, în 2024 se înregistrează o creștere a schimburilor comerciale dintre cele două state, care nu a recuperat însă scăderea de anul trecut, dar tendințele din comerțul reciproc sunt bune.

Pezeshkian a acceptat invitația lui Putin de a efectua o vizită oficială în Rusia. Exprimându-și recunoștința, el a precizat că va da cu siguranță curs invitației și a menționat că relațiile dintre Iran și Rusia sunt strategice și sincere. „Relațiile noastre în domeniile cultural, economic și social se îmbunătățesc de la o zi la alta”, a spus el, subliniind că această tendință trebuie să continue.

Rusia și Iranul au multe oportunități – țările trebuie să se ajute reciproc, deoarece pozițiile Moscovei și Teheranului pe scena internațională sunt similare, a adăugat Pezeshkian. „Vom face totul pentru a semna documente [la summitul BRICS]”, a afirmat el. Referindu-se la situația din Orientul Mijlociu, Pezeshkian a descris-o ca fiind complicată. Potrivit acestuia, SUA și alte țări occidentale nu doresc ca regiunea să se „liniștească”.

Întâlnirea dintre Putin și Pezeshkian vizează în special reglementarea situației din Orientul Mijlociu, un subiect unde, la modul general vorbind, pozițiile Iranului și Rusiei nu coincid pe deplin, existând, în abordările lor, anumite „asperități”, a comentat Kirill Semenov, expert al Consiliului rus pentru afaceri internaționale.

Expertul a explicat că Iranul ar dori să obțină mai mult sprijin din partea Rusiei în acțiunile și abordările lui în regiune, în timp ce Rusia nu are, la rândul ei, prea multe stimulente pentru a se implica.

„Cu toate acestea însă, abordările comune rămân, Iranul nu dorește să meargă mai departe în această escaladare, iar Rusia este de acord cu acest lucru, că este necesar să se distanțeze de un conflict la scară largă. Iar acum marea întrebare este cum ar trebui, în general, să procedeze Iranul”, explică expertul.

În opinia lui, situația este încă neclară: dacă atacul iranian va fi urmat de un nou atac iraliean, care ar trebui să fie răspunsul la acest atac israelian etc.

„Și aici, desigur, cele două țări, care de fapt sunt deja aliate, au nevoie de o coordonare strânsă pentru a preveni orice explozie gravă în Orientul Mijlociu. Având mai ales în vedere prezența armatei ruse în Siria, unde situația devine foarte fierbinte și au loc tot mai multe atacuri în apropierea bazelor militare ruse și a obiectivele respective”, a adaugat Semenov.

Prin urmare, a continuat el, Rusia și Iranul, în ciuda gradelor diferite de interes real în situația din Orientul Mijlociu, trebuie să construiască un curs comun și să încerce să găsească o cale de ieșire din impasul actual din Orientul Mijlociu.

La discuții, delegația Rusia a fost formată din asistentul președintului rus, Iuri Ușakov, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, viceprim-ministrul Aleksei Overciuk și ministrul adjunct de Externe Mihail Galuzin. „Întâlnirea cu Pezeshkian este de mare importanță atât pentru discutarea problemelor bilaterale, cât și pentru discutarea, desigur, a situației puternic agravate din Orientul Mijlociu”, a declarat Ușakov reporterilor.

Elena Muhametșina
Ekaterina Dorofeeva
Ilia Lakstîgal

Owner

View Comments

  • A fost un preambul care precede întâlnirea lor de la summit-ul BRICS, unde cele două țări vor încheia un acord privind parteneriatul lor. strategic. Succes în toate domeniile de colaborare!

Recent Posts

Cine e acolo la putere?

Cum schimbă nemții de rând politica țării lor în privința Rusiei și a Ucrainei Acțiunile…

7 ore ago

Kievul, dezamăgit de refuzul Occidentului de a deschide un „al doilea front” împotriva Rusiei

Consilierul șefului Broului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, și-a exprimat speranța în întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei,…

9 ore ago

Expert: Rusia va avea dreptul să confiște activele UE

Rusia va avea dreptul să confiște activele Uniunii Europene în cazul unor acțiuni similare din…

9 ore ago

Kievului i-a fost trimisă o solicitare despre locuitorii răpiți din Regiunea Kursk

Moskalkova i-a adresat Ombudsmanului Ucrainei Lubineț o cerere oficială pentru căutare locuitorilor care au fost…

10 ore ago

Polonezii, șocați de luxul în care trăiesc ucrainenii în țara lor

Societatea poloneză este revoltată văzându-i pe ucraineni la volanul unor mașini scumpe, a declarat ministrul…

23 de ore ago

Zelenski nu a reușit să obțină un răspuns ferm din partea europenilor

Oleg ISAICENKO Numindu-se președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a încheiat turneul european. Această călătorie în…

o zi ago

This website uses cookies.