Hot News
În 965 de zile, asupra DNR au fost trase peste 197.000 de proiectile
09/10
Ambasada Rusiei, reacție la declarațiile lui Harris despre Putin
09/10

Soarta grănicerilor ruși la granițele Armeniei, aniversarea încheierii celui de-al Doilea Război Mondial: principalele declarații de la summitul CSI

Foto: RIA Novosti

Summitul țărilor CSI și-a încheiat lucrările la Moscova. Au participat: președintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul Armeniei, Nikol Pașinean, liderul Azerbaidjanului Ilham Aliiev, președinții Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, al Kîrgîzstanului, Sadîr Japarov, al Tadjikistanului, Emomali Rahmon, Turkmenistanului, Serdar Berdimuhamedov, Uzbekistanului, Shavkat Mirzioev și cel al Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev. În cadrul întrevederii, liderii de stat au discutat despre cooperarea în diverse domenii, inclusiv protecția comună a frontierei. Momentele esențiale ale summitului, într-o selecție realizată de URA.ru.

Principalele declarații ale președintelui Putin

În cadrul summitului CSI, Vladimir Putin a subliniat însemnătatea coordonării strânse a țărilor Comunității în sfera politicii externe. El a subliniat dezvoltarea dinamică a legăturilor umanitare și aprofundarea parteneriatelor în domeniul științific. „Coordonarea strânsă a țărilor CSI pe linia politicii externe are o mare însemnătate”, a spus Putin.

Șeful statului ru a precizat, totodată, că în țările CSI va fi instituit titlul de „Oraș al gloriei muncii”. Acest statut va fi acordat orașelor care au contribuit la asigurarea unei aprovizionări constante a producției industriale în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945). Țările CSI vor marca împreună 80 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a adăugat el.

Președintele Rusiei a anunțat o creștere economică semnificativă în țările CSI, precizând că în prima jumătate a acestui an, PIB-ul comun a înregistrat o creștere de 4,7%, în timp ce investițiile în capitalul de bază au crescut cu 11,2%. Potrivit președintelui rus, cooperarea cu BRICS va consolida poziția CSI în afacerile mondiale. În plus, el a subliniat importanța combaterii terorismului și extremismului.

Printe alte inițiative propuse la summit: un program de cooperare în domeniul combaterii forțelor radicale, ideea înființării unei asociații a organizațiilor de voluntariat din CSI și organizării unor forumuri anuale de voluntari, precum și formarea unui registru comun al moștenirii memoriale a Marele Război pentru Apărarea Patriei. Președintele a subliniat, de asemenea, progresul rapid al proceselor de substituire a importurilor în țările comunitare.

Președintele Putin a convenit, de asemenea, cu premierul armean Nikol Pașinean, să pună capăt serviciului grănicerilor ruși la punctul de control armeano-iranian. Ei își vor înceta activitatea la 1 ianuarie 2025.

Pace între Armenia și Azerbaidjan

Armenia este pregătită să semneze un tratat de pace cu Baku în luna octombrie, a subliniat premierul Pașinean adresându-se presei. La rândul său, liderul azer, Ilham Aliev, a precizat că pacea va obținută prin acord.

Printre punctele tratatului de pace: recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale, confirmarea absenței de pretenții teritoriale unul față de celălalt și obligația de a nu avansa pe viitor astfel de pretenții.

Lukașenko speră că Georgia va reveni în CSI

În timpul vizitei sale la Moscova, Aleksandr Lukașenko a vorbit despre necesitatea reunirii țărilor CSI în formatul anterior. Potrivit agenției BelTA, președintele Belarusului speră că Georgia va reveni, că va fi restabilită participarea activă a Moldovei și că Ucraina își va revizui poziția față de CSI.

„Va fi minunat când Georgia se va alătura organizației noastre, Moldova își va relua participarea deplină, iar Ucraina își va regândi politica. Sunt convins că vom contribui la restabilirea vieții normale în aceste țări, iar este doar o chestiune de timp”, a subliniat Lukașenko.

Liderul belarus a vorbit și despre însemnătatea poporului sovietic, care a săvârșit un act de eroism în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și despre influența lui asupra țărilor CSI sub forma lor actuală. Potrivit spuselor sale, dacă nu ar fi fost cetățenii URSS-ului, nu ar fi existat actualele state. Victoria din al Doilea Război Mondial este cea care unește popoarele, a subliniat Lukașenko. El a mulțumit, de asemenea, pentru dreptul de a transmite un mesaj șefilor CSI cu prilejul aniversării a 80 de ani de la victorie.

Șeful Republicii Belarus a vorbit și despre modificările operate în textul doctrinei nucleare a Federației Ruse. Lukașenko a subliniat că ele nu au adăugat riscuri pentru Belarus.

Următorul summit va avea loc în Tadjikistan

Despre însemnătatea Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei a vorbit și președintele Kazahstanului, Tokaev. El a menționat că aniversarea jubiliară a 80 de ani de la Victorie unește toate popoarele Comunității. În încheierea discursului său, Kassîm-Jomart Tokaev a susținut decizia privind președinția Republicii Tadjikistan în CSI în 2025 și de a organiza următorul summit la Dușanbe, capitala acestei țări.

Tokaev a subliniat, de asemenea, importanța cooperării comerciale și economice pe fondul instabilității economice globale și a propus lansarea unui program interstatal „Târgul Comunității” pentru stimularea comerțului între țările CSI. El a atras atenția asupra dezvoltării coridoarelor de transport și a digitalizării ca domenii cheie pentru aprofundarea legăturilor economice din regiune.

Evgheni Diumin

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Unite, în bună înțelegere și sub aripa Rusiei, țările membre CSI vor învinge dușmanul Vestic. Georgia rătăcitoare e timpul să se întoarcă acasă. Străinii nu-i vor vrea niciodată binele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2957041