Categories: Rusia si lumea

Azerbaidjan: Deputații au cerut MAE să reconsidere cooperarea cu SUA

Un grup de 43 de deputați au adresat ministrului de Externe al țării, Jeihun Bairamov, rugămintea de a revizui colaborarea cu SUA, a anunțat agenția Trend, citată de TASS.

„Ne adresăm cu rugămintea de a întreprinde unele demersuri pentru revizuirea colaborării cu Statele Unite. Este vorba, în special, de denunțarea „Declarației comune privind viitoarele legături militare și de apărare”, semnată în 1997, și a acordului privind achiziționarea de echipamente și acordarea de servicii reciproce, semnat în 2013 de ministerle Apărării ale Azerbaidjanului și SUA”, se arată în scrisoarea pusă la dispoziția agenției de presă.

În document se precizează că acest lucru a devenit răspuns la apelul lansat Secretarului de stat, Antony Blinken, de un grup de membri ai Congresului american.

„Trebuie precizat că nu avem nici o îndoială că respectivul apel a fost organizat de Departamentul de Stat. <…> Acest apel, care include discriminare rasială în privința Azerbaidjanului, este plin de calomnii, contravine spiritului de dialog, <…> este inacceptabil, contravine dreptului internațional și arată că Statele Unite nu sunt interesate ca relațiile bilaterale să continue în mod armonios”, adăugă semnatarii scrisorii.

Pe 4 octombrie, președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev a declarat că Statele Unite manipulează republica folosind în acest sens sancțiuni. El a amintit că Washingtonul a impus sancțiuni împotriva țării sale în 1992, în timp ce țara pierdea pământuri, dar în 2001 restricțiile au fost ridicate. În același timp, el a menționat că atunci când Statele Unite „au fugit din Afganistan sub privirile unei lumi întregi”, au fost introduse din nou sancțiuni împotriva Azerbaidjanului.

Înainte, pe 3 octombrie, directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, a declarat la Baku, unde se afla în vizită oficială, că Occidentul nu încetează încercările de a se amesteca în politica țărilor din Caucazul de Sud. Ca exemplu de influență străină el a dat eforturile țărilor occidentale și ale OSCE de a pune la îndoială rezultatele alegerilor din septembrie din Azerbaidjan. În același timp, votul a fost bine organizat, s-a desfășurat în conformitate cu legislația republicii, iar rezultatele au corespuns aspirațiilor poporului azer, a spus Narîșkin.

Owner

Recent Posts

Titlul de Miss Rusia 2024 a fost câștigat de o tânără de 18 ani, din Ciuvașia

Câștigătoarea concursului Miss Rusia 2024 a fost desemnată Valentina Alekseeva, în vârstă de 18 ani,…

4 ore ago

„Laserul Țar” va ajuta Terra să lupte împotriva asteroizilor

În Rusia va fi creat un dispozitiv special de sinteză laser - Țar Laser -…

5 ore ago

Robert Fico: De ce nu m-aș duce la Moscova?

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că este gata să meargă la Moscova cu ocazia…

5 ore ago

Sondaj VȚIOM: 77,2% dintre ruși au încredere în Putin

Întrebați direct dacă au încredere în președintele Vladimir Putin, 77,2% dintre rușii intervievați de Centrul…

9 ore ago

Pompeo vrea să readucă Rusia în Europa din cauza Chinei

Dmitri BAVÎRIN Fostul Secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a pronunțat în favoarea ”readucerii…

21 de ore ago

Pușkov: Răspuns tăios la declarația premierului danez privind „liniile roșii”

Șeful Comisiei pentru politica informațională și interacțiune cu mass-media a Consiliului Federației, senatorul Aleksei Pușkov,…

o zi ago

This website uses cookies.