Hot News
Plângere împotriva lui Stoltenberg pentru implicare în pregătirea conflictului din Ucraina
04/10
Masacrul de la Volînia: De ce se tem autoritățile de la Kiev
05/10

Patriarhul Kirill a luat apărarea teoriei lui Darwin

Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii/ Foto: Kommersant

Patriarhul Kirill a declarat că evoluția nu contrazice planul lui Dumnezeu și, de aceea, nu consideră că teoria lui Charles Darwin ar fi un factor în disputele antireligioase. Potrivit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, omul de știință a fost o persoană foarte religioasă, scrie Kommersant.

„Dumnezeu a creat un Univers uluitor, a pus în noi capacitatea de dezvoltare. Uneori s-a spus că evoluția este împotriva, ca să zicem așa, planului lui Dumnezeu – nu este împotriva planului lui Dumnezeu, ea demonstrează incredibilul plan divin când un om prin forțe proprii, bazându-se pe factori externi, se poate dezvolta în felul în care s-a întâmplat ca urmare a evoluției. De aceea, pentru mine evoluția – apropo, Darwin a fost și el un om foarte credincios – nu a fost niciodată un factor în argumentele antireligioase”, a spus Patriarhul.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut această declarație pe 29 septembrie, în cadrul vizitei la complexul de laboratoare al Universității de Știință și Tehnologie ”Sirius” (Ținutul Krasnodar). Printre altele, acolo el a convenit cu președintele Consiliului teritoriului federal cu același nume, Elena Șmeleva, să organizeze forumul anual „Știință, religie și artă”.

Săptămâna trecută, fostul președinte al guvernului cecen, Muslim Huciev, a propus excluderea din programa școlară a capitolului dedicat teoriei lui Darwin. În opinia lui Huciev, ideile omului de știință sunt greșite, deoarece contrazic religia și bazele educației. Inițiativa fostului șef al guvernului regional a fost trimisă ministrului rus al Educației, Serghei Kravțov.

Propunerea domnului Huciev a fost susținută, în special, de președintele Comisiei patriarhale pentru probleme de familie, protejarea maternității și a copilăriei, preotul Fiodor Lukianov. În opinia sa, teoria lui Darwin ”induce în eroare” și, de aceea, trebuia exclusă din programa școlară.

Șeful Direcției sinodale pentru relațiile dintre Biserică și societate și mass-media, Vladimir Legoida, s-a pronunțat, la rândul său, împotriva interzicerii predării teoriei evoluției în școli.

Teoria evoluționistă, conturată în secolul al XIX-lea de naturalistul britanic Charles Darwin, este adesea criticată de cler. Conform teoriei, toate organismele vii evoluează și se trag din strămoși comuni. Lui Darwin îi aparține și una dintre primele studii de cercetare referitoare la originea omului dintr-un strămoș asemănător maimuțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2950547