Hot News
Mesajul soldaților ucraineni lăsat în interiorul minelor nearmate: „Iertați-ne, rușilor!”
04/10
Patriarhul Kirill a luat apărarea teoriei lui Darwin
05/10

Plângere împotriva lui Stoltenberg pentru implicare în pregătirea conflictului din Ucraina

Jens Stoltenberg/ Foto: AP/ TASS

În Belgia a fost depusă o plângere în instanță împotriva fostului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru participarea la declanșarea conflictului din Ucraina împotriva Rusiei, pentru atentat la securitatea statelor NATO, crime împotriva păcii, cauzarea de prejudicii aduse vieții și sănătății unui grup de persoane. Demersul a fost înaintat de cetățeanul francez Patrick Pazen, care a studiat conflictul din Ucraina și care a scris o carte despre responsabilitatea directă a Occidentului în declanșarea acestuia. Vorbind la o conferință de presă, el a precizat că procesul a fost intentat la un tribunal din Bruxelles pe 27 septembrie, relatează agenția TASS.

„Jens Stoltenberg a luat parte la un plan organizat sau complot pentru a desfășura acțiuni concrete, care reprezintă crime împotriva păcii”, se arată în plângerea obținută de agenția TASS.

Pregătirea agresiunii

În document sunt aduse dovezi ale pregătirii directe a Ucrainei pentru conflictul cu Rusia, inclusiv declarațiile fostului cancelar al Germaniei, Angela Merkel, și a fostului președinte al Franței, Francois Holande, potrivit cărora Acordurile de la Minsk au fost semnate doar pentru a câștiga timp în vederea înarmării Ucrainei.

La plângere a fost atașată traducerea afirmațiilor din 2019 ale fostului consilier al președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovici, despre o „probabilitate de 99,9%” a unui război cu Rusia” „în 2021-2022”. Un război pe care, potrivit lui Arestovici, Ucraina trebuia să-l câștige, pentru ca imediat după aceea să adere la NATO.

La conferința de presă, Pazen a expus în detaliu cronologia evenimentelor din ultimele două săptămâni care au precedat începerea conflictului, subliniind că Rusia a fost activ provocată să declanșeze ostilități: „Casa Albă și presa occidentală au anunțat că conflictul va începe în noaptea de 15 spre 16 februarie 2022, pe 13 februarie cerul Ucrainei a fost închis pentru zboruri, iar pe 14 februarie Statele Unite și-au mutat temporar ambasada la Lvov, în vestul țării. Dar Rusia nu a atacat în noaptea de 15 februarie. Prin urmare, pe 16 februarie crește brusc numărul atacurilor asupra orașelor din Donbass, numărul încălcărilor armistițiului ajunge, potrivit datelor OSCE, la 591, de patru ori mai multe decât în ziua anterioară. Numărul lor crește rapid, astfel că pe 18 februarie el atinge 1566. Toate acestea se regăssc în rapoartele OSCE. Începe evacuarea din Donețk și Lugansk”, a declarat Pazen.

Potrivit spuselor sale, a doua provocare vădită pentru declanșarea conflictului a fost declarația președintelui Ucrainei de la Conferința de securitate de la München, din 19 februarie, referitoare la intenția Kievului de a denunța Memorandumul de la Budapesta și de a încerca să obțină arma nucleară. „Rusia a fost obligată să-și apere cetățenii, iar mulți dintre locuitorii din Donețk și Lugansk dețineau pașapoarte rusești. Moscova nu putea permite o amenințare nucleară”, a concluzionat el.

Sabotaj diplomatic

De asemenea, Stoltenberg a fost acuzat că a sabotat eforturile diplomatice de prevenire a conflictului, inclusiv eșecul negocierilor Alianței Nord-Atlantice cu Rusia din ianuarie 2022 privind propunerile ruse pentru securitatea europeană, care trebuiau să prevină conflictul.

„În 2022, Stoltenberg ocupa deja de opt ani funcția de secretar general al NATO și, în această calitate, el era, în același timp, președinte al Consiliului Rusia-NATO și al Comisiei NATO-Ucraina. El cunoștea în detaliu relațiile cu Rusia, dar nu a întreprins nici un fel de măsuri pentru prevenirea conflictului. Mai mult, a mințit în mod public de nenumărate ori, ceea ce este documentat în plângerea noastră depusă în instanță”, a subliniat Pazen.

Pazen a explicat că Stoltenberg a negat de nenumărate ori în discursurile și interviurile sale promisiunile NATO de a nu se extinde spre Est după reunificarea Germaniei, promisiuni pentru care există numeroase confirmări, unele luate chiar de pe site-ul NATO, și care sunt prezentate în plângere. În opinia reclamantului, această minciună a împiedicat NATO să refuze primirea Ucrainei, ceea ce a devenit cauza principală a conflictului și a pus în pericol securitatea tuturor statelor Alianței. Ceea ce a fost, la rândul ei, o încălcare de către fostul secretar general a documentului de bază al Alianței – Tratatul de la Washington, în care se arată că scopul NATO este de a asigura securitatea statelor membre ale Alianței, ceea ce reprezintă bază pentru retragerea imunității diplomatice de care beneficiază Stoltenberg.

Cea mai înaltă pedeapsă

La rândul său, avocatul lui Pazen, Philippe Vanlangendonck, a precizat că acțiunile întreprinse de Jens Stoltenberg în calitate de secretar general al NATO, devenite una dintre cauzele conflictului din Ucraina, pot conduce, conform legislației belgiene, la închisoarea pe viață.

„Vorbim de acuzații foarte grave, pentru care legea belgiană prevede posibilitatea unei detenții pe viață, deoarece în Belgia nu există pedeapsă cu moartea”, a spus el. Avocatul a mai subliniat că orice persoană sau organizație afectate de conflictul din Ucraina se poate alătura acestei anchete.

Potrivit avocatului, procesul este de o importanță aparte, deoarece trebuie să servească drept avertisment pentru alți înalți funcționari cu privire la responsabilitatea pentru crime împotriva păcii.

Carte și tribunal

Cercetătorul și publicistul Patrick Pazen este autorul unei serii de cărți despre cauzele ascunse ale marilor crize globale. La sfârșitul anului 2022, a publicat la Paris cartea-investigație „Războiul din Ucraina: Responsabilitatea penală a Occidentului și capacitatea noastră de a opri criza”. În această lucrare el ajunge la concluzia că acest conflict nu a fost declanșat de Rusia în 2022, ci de Occident în 2014.

În 2023, Pazen a intentat deja un proces similar împotriva lui Stoltenberg în Franța, dar această procedură a fost ”pusă pe pauză”, conform avocatului.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Stoltenberg, Merkel, Holande, Nuland, Biden, Zelenski, iar lista ar putea continua cu cei care au fost implicați sau au contribuit la pregătirea conflictului din Ucraina. Toți cei care au provocat Rusia, i-au adus daune materiale, i-au ucis militarii și civilii, i-au aplicat sancțiuni nedrepte, toți merită închisoarea sau chiar pedeapsa capitală. Dacă vor scăpa de pedeapsa civilă, cu siguranță nu vor scăpa de pedeapsa divină. Iar aceasta este veșnică, nu vremelnică. Îi doresc succes domnului Patrick Pazen în demersul pe care l-a făcut împotriva lui Stoltenberg. Nu știu dacă va obține un rezultat pozitiv, dar măcar a încercat și merită tot respectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978347