Categories: Rusia si lumea

Georgia a evaluat pozitiv declarația lui Lavrov cu privire la Osetia de Sud și Abhazia

Conducerea georgiană evaluează pozitiv declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la disponibilitatea Moscovei de a contribui la îmbunătățirea relațiilor Georgiei cu Abhazia și Osetia de Sud, a declarat secretarul general al partidului de guvernământ ”Visul Georgian”, primarul orașului Tbilisi, Kakha Kaladze, citat de RIA Novosti.

„În ceea ce privește declarația ministrului rus de Externe, conducerea noastră o evaluează, desigur, pozitiv”, a spus el.

Anterior, Lavrov a anunțat că Moscova este gata să ajute Georgia, Abhazia și Osetia de Sud în procesul de normalizare a relațiilor în cazul în care țările însele manifestă interes în acest sens, inclusiv în privința asigurării acordurilor de neagresiune.

La mijlocul lunii septembrie, fondatorul partidului de guvernământ ”Visul Georgian”, Bidzina Ivanișvili, a declarat că în cazul în care forța politică va câștiga alegerile parlamentare programate pentru 26 octombrie, toți cei care se fac vinovați de organizarea acțiunilor militare din 2008 vor fi trași la răspundere. În plus, Georgia va găsi puterea de a cere scuze osetenilor pentru conflictul declanșat de fostul președinte Mihail Saakașvili și de partidul acestuia, ”Mișcarea Națională Unită”, a adăugat el.

În noaptea de 8 august 2008, Georgia a tras asupra Osetiei de Sud din lansatoare de rachete Grad. Trupele au atacat republica și au provocat importante distrugeri în capitala țării, Țhinvali. Apărându-i pe locuitorii Osetiei de Sud, mulți dintre care au obținut cetățenia rusă, Rusia a trimis în zonă trupe, iar după cinci zile de lupte, i-a alungat pe militarii georgieni.

Pe 26 august 2008, Moscova a recunoscut suveranitatea Osetiei de Sud și a altei foste autonomii georgiene, Abhazia. Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că această decizie reflectă realitățile actuale și nu este supusă revizuirii. Tbilisi continuă să nu recunoască aceste două regiuni, pe care le consideră ca aparținându-i.

Owner

View Comments

  • Georgia trebuie să reia relațiile normale, de bună vecinătate cu Rusia. Credința că o alianță cu SUA este benefică Georgiei este doar o iluzie. ,,SUA sacrifică deseori democrația pe altarul geopoliticii." (prof. Brahma Chellaney)

Recent Posts

Răspuns pentru Blinken. Zaharova, despre tragedia de la Babi Iar

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, l-a făcut ”ticălos” pe Secretarul…

10 minute ago

Colonelul Jacques Beau: În vestul Ucrainei se intensifică rezistența la acțiunile autorităților

Fostul consilier al NATO, Jacques Beau, colonel în retragere al Statului Major General al Elveției,…

14 ore ago

Din mass-media române: Patriarhul Rusiei i-a scris Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române

POPESCU Maria-Gabriela, Adevărul Bisericii ADEVARULBISERICII.RO prezintă, în exclusivitate în România, mesajul pe care Preafericitul Părinte Daniel,…

22 de ore ago

„Scrisoarea unui copil pentru Santa-Klaus”: Generalul ucrainean a criticat „planul victoriei” al lui Zelenski

Multmediatizatul „Plan al victoriei” prezentat de Zelenski în Statele Unite, seamănă mai mult cu o…

22 de ore ago

Guvernul rus a depus în Duma de Stat proiectul de buget pentru 2025-2027

Guvernul Federației Ruse a depus în Duma de Stat proiectul de lege cu privire la…

23 de ore ago

Sudul Global a format o coaliție împotriva „prietenilor Ucrainei”

Valeria GORODEȚKAIA Sudul Global înființează platforma „Prietenii păcii” pentru a soluționa conflictul din Ucraina. Potrivit…

2 zile ago

This website uses cookies.