Sudul Global a format o coaliție împotriva „prietenilor Ucrainei”

Valeria GORODEȚKAIA

Sudul Global înființează platforma „Prietenii păcii” pentru a soluționa conflictul din Ucraina. Potrivit experților, inițiativa de pace este un pas firesc în politica externă rațională dusă de China și Brazilia. Cât de interesată este Rusia de „Prietenii păcii” și ce părere vor avea Occidentul și Kievul despre această idee? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care publicația Vzgliad încearcă să găsească răspunsurile.

China, Brazilia și alte țări din Sudul Global au decis să înființeze platforma „Prietenii păcii” pentru a soluționa criza ucraineană. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a făcut această declarație la New York, în cadrul unei întâlniri cu trimisul special al președintelui brazilian, Celso Amorim (în imagine).

Potrivit ministrului, „Prietenii păcii” nu este un grup închis, ci o platformă deschisă, care nu caută competiția și confruntarea, ci se angajează într-un dialog incluziv. Inițiativa, după cum a subliniat Wang Yi, va fi o „voce echilibrată și rațională” și va juca un rol constructiv în soluționarea politică a problemei ucrainene.

Reamintim că aceasta nu este prima încercare a reprezentanților Sudului Global de a promova o reglementare pașnică. De exemplu, în iunie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu reprezentanți ai țărilor africane la Sankt Petersburg. La acea dată, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a prezentat cele zece puncte ale inițiativei de pace a statelor africane. Vzgliad a descris în detaliu modul în care această idee a fost percepută în Occident și a analizat motivele acestei reacții.

China și-a propus și ea propria inițiativă. Mai mult, în luna mai, China și Brazilia au semnat un memorandum comun declarând, printre altele, că negocierile de pace sunt singura modalitate de a rezolva conflictul.

Iar dacă Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze, așa cum a afirmat în repetate rânduri președintele Vladimir Putin, Ucraina subliniază cu o regularitate de invidiat imposibilitatea dialogului. De exemplu, Volodimir Zelenski a respins negocierile cu Moscova în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, afirmând că Rusia ar trebui să fie forțată „să ajungă la pace”.

Acesta a criticat dur și inițiativele de pace ale Chinei și Braziliei. „Când duetul China-Brazilia încearcă să atragă și alte voci, din Europa, din Africa.., apare întrebarea care este interesul lor real”, a declarat Zelenski, citat de RIA Novosti.

„Planurile deja existente ale Chinei și Braziliei de a soluționa conflictul ucrainean sunt susținute de cel puțin alte câteva zeci de state. Și despre acest lucru s-a mai relatat anterior”, a reamintit Alexei Maslov, director al Institutului Țărilor Asiei și Africii din cadrul Universității de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov” și profesor la Școala de Studii Orientale din cadrul Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare. Prin urmare, în opinia sa, „Prietenii păcii” ar putea primi susținere din partea altor state, cum ar fi membrii BRICS și OCS. „Cu alte cuvinte, influența acestei platforme va fi considerabilă”, a subliniat analistul. Potrivit acestuia, motivele creării platformei „Prietenii păcii” sunt numeroase. Primul face referire la Beijing. „Unele țări, cum ar fi Statele Unite, se opun categoric întăriri Chinei și consolidării rolului politic al Imperiului Celest în soluționarea oricăror conflicte. Washingtonul se consideră o forță care începe și încheie războaie. Prin urmare, partea chineză a decis să își împărtășească ideile cu alte țări într-o anumită măsură”, a precizat Maslov.

Al doilea motiv este legat de interesele țărilor din Sudul Global. „Nu este favorabil pentru acestea să continue acțiunile militare, deoarece împiedică comerțul și provoacă unele daune sistemului financiar. Consolidarea eforturilor le este necesară pentru a reduce presiunea din partea SUA”, a adăugat Maslov.

Acesta a reamintit că Ucraina pregătește cu sprijinul Occidentului un al doilea „summit al păcii”. „În același timp, Volodimir Zelenski pune astfel de condiții, care în mod evident nu vor aduce pacea. Adică, conflictul se poate prelungi ani de zile”, a detaliat analistul.

În acest context, „Prietenii păcii” pare o alternativă la așa-numiții prieteni ai Ucrainei – susținători ai războiului, a subliniat Maslov. „În plus, platforma Chinei și a Sudului global este mai cuprinzătoare. După ce criza ucraineană se va încheia, platforma ar putea fi solicitată pentru soluționarea altor conflicte potențiale, inclusiv cele din Orientul Mijlociu și Asia”, consideră acesta.

Cu toate acestea, rezolvarea situației din jurul Ucrainei poate fi întârziată. „Prietenii păcii” vor avansa într-o oarecare măsură procesul de negociere, dar ajungerea la acorduri nu este un proces rapid și depinde de un număr foarte mare de țări. Prin urmare, inițiativa ar trebui să fie privită ca o altă pârghie pentru stabilirea păcii, dar nu ultima și nici cea decisivă”, consideră Maslov. La rândul său, Fiodor Lukianov, redactor șef al revistei „Rusia în politica globală” și director științific al Clubului internațional de discuții „Valdai”, remarcă: „Există o diferență semnificativă între așa-zișii prieteni ai Ucrainei și «Prietenii păcii». Primii sunt aliații militari ai Kievului care aprovizionează țara cu arme. Cei din urmă sunt un grup de țări care adoptă o poziție predominant neutră. Acestea consideră că este extrem de important să nu se mai pompeze arme către partea ucraineană și să se treacă la faza negocierilor”, a explicat expertul.

Totuși, specialistul nu este convins că „Prietenii păcii” va putea obține rezultate concrete. Cu toate acestea, este deja clar că Ucraina va reacționa negativ la ideea Chinei, Braziliei și a altor țări din Sudul Global. „Kievul o va numi greșită și eronată, inoportună”, prezice Lukianov.

Din punctul său de vedere, „esența inițiativei este de a opri luptele și de a începe negocierile. Pentru Kiev, însă, acest lucru este inacceptabil. Zelenski consideră că nu pot exista nicio negociere cu privire la delimitările teritoriale. Această opinie este susținută atât de conducerea ucraineană, cât și de «prietenii» săi”.

„Propunerile Republicii Populare Chineze și ale Braziliei care au fost exprimate anterior se bazează pe abordări rezonabile, spre deosebire de inacceptabila „formulă de pace” a lui Volodimir Zelenski”, a subliniat senatorul Andrei Klimov. Acesta a remarcat că țările prietene Moscovei își dau seama că „acest conflict nu există de la sine și este mai complicat decât încearcă propagandiștii occidentali să îl prezinte”.

„Propunerile Chinei și Braziliei au fost formulate, printre altele, luând în considerare interesele naționale fundamentale ale Rusiei”, a afirmat senatorul. Desigur, acest lucru a nemulțumit conducerea ucraineană. Parlamentarul a reamintit că Volodimir Zelenski a criticat aspru și a numit planurile Chinei și Braziliei ca fiind distructive. Klimov prezice că platforma „Prietenii păcii” se va confrunta cu aceeași reacție din partea Kievului.

„Este important să ținem cont de faptul că Ucraina nu este autosuficientă. Evaluarea autorităților de la Kiev va reflecta poziția Washingtonului și a Londrei. Deși admit că vor urma unele improvizații din partea lui Zelenski însuși”, a evidențiat Klimov.

Conform prognozelor sale, inițiativa „Prietenii păcii” nu va găsi sprijin din partea SUA și a Marii Britanii. „Politicienii occidentali au respins ideea platformei „Prietenii păcii” din mai multe motive. Inclusiv din cauza faptului că aceștia vor continua să se prezinte ca monopoliști ai politicii globale”, a precizat parlamentarul.

Moscova, pe de altă parte, salută eforturile de menținere a păcii. „Dacă Brazilia, China și Sudul Global intenționează să colaboreze constructiv – atunci să acționeze. Cu toate acestea, ar trebui, în primul rând, să contăm pe noi înșine și să continuăm să lucrăm pentru a atinge obiectivele care au fost stabilite în cadrul operațiunii militare speciale”, a conchis Klimov.

Owner

View Comments

  • Este evident că platforma ,,Prietenii păcii" deranjează și nici nu va găsi sprijin din partea anglo-americanilor pentru că acestea nu doresc pacea. În special, atitudinea războinică și comportamentul prădător al Statelor Unite nu știu dacă pot fi înfrânate. Din războaie trăiesc, din războaie se îmbogățesc. Istoricul Alfred McCoy spunea în 2020 că ,,Pentagonul speră să patruleze întregul glob fără încetare." Însă, iluzia invincibilității tehnologice și a supremației globale a prăbușit națiuni arogante în trecut, așa cum s-a întâmplat cu nemții în cel de-al Doilea Război Mondial. Situații umilitoare au avut și americanii în războiul din Vietnam, dar și în cel din Afganistan. SUA încă nu se prăbușiseră de tot. Este posibil ca războiul din Ucraina, în care sunt implicate total, să-i aducă prăbușirea definitivă. Dominația americană în lume trebuie să ia sfârșit pentru că a adus prea multe nenorociri, prea multe victime. ,,Dacă istoria este un barometru, atunci și dominația Statelor Unite ale Americii va lua sfârșit", scria Oliver Stone. Eu cred că ,,Prietenii păcii", printr-o bună colaborare, vor reuși să soluționeze conflictul din Ucraina. Va fi dificil, dar nu imposibil.

Recent Posts

Erdogan: Decizia lui Biden poate aduce lumea în pragul unui război de amploare

Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…

17 ore ago

Deputatul Șeremet, despre afirmația lui Zelenski privind Crimeea

Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…

17 ore ago

Dmitri Medvedev: Atacul de răspuns

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…

19 ore ago

Peskov, despre minele antipersonal trimise Ucrainei

Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…

o zi ago

Lavrov, despre atacul ucrainenilor cu rachete ATACMS: Un semnal că Occidentul dorește escaladare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…

2 zile ago

Zaharova: Dorința lui Macron de a da mâna cu Lavrov, manifestare a politicii ”cu fundul în două luntri”

Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…

2 zile ago

This website uses cookies.