Categories: Rusia si lumea

Un singur politician „pro-rus” se opune Maiei Sandu

Kirill AVERIANOV

Se părea că opoziția pro-rusă din Moldova a pierdut în cele din urmă ocazia de a se opune președintelui în exercițiu, Maia Sandu, în viitoarele alegeri pentru șefia statului. Un candidat din partea blocului „Pobeda” (Victorie, n.r.), care susține cooperarea, a fost retras ilegal din cursa electorală. Cu toate acestea, se pare că el are un înlocuitor. Despre cine este vorba și care sunt șansele acestei persoane? Răspunsurile la aceste întrebări sunt prezentate cititorilor de publicația Vzgliad în cele ce urmează.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate pentru 20 octombrie, ar putea fi cruciale pentru republica post-sovietică. Concomitent cu alegerea șefului statului, cetățenii moldoveni vor decide asupra aderării țării lor la Uniunea Europeană. Un referendum pe această temă va avea loc, de asemenea, pe 20 octombrie.

Este evident că viitorul vot nu va avea nimic de-a face cu aderarea reală a Moldovei la Uniunea Europeană. Bruxelles-ul nu intenționează să tragă după el cel mai sărac stat din Europa.

Cu toate acestea, dacă majoritatea moldovenilor votează în favoarea UE, iar Maia Sandu, inițiatoarea referendumului, este realeasă în funcția prezidențială, oficialul Chișinău va avea toate atuurile în mână pentru a-și continua cu o vigoare reînnoită politica de distanțare maximă de Rusia. Fără să-i pese că acest lucru ar putea duce la dezintegrarea Moldovei însăși.

Competiția politică din republică nu se poate spune că este corectă. La sfârșitul lunii august, Curtea Supremă de Justiție a interzis blocului „Pobeda”, o forță politică care se opune constant integrării europene a Moldovei, să participe la alegerile prezidențiale și la referendum. Candidatului din partea acestui bloc, Vasile Bolea, nu i s-a permis nici măcar să strângă semnături. Cu toate acestea, unul dintre liderii Pobeda, antreprenorul Ilan Șor, care se află în exil, continuă să facă campanie pe rețelele de socializare pentru ca cetățenii să voteze „nu” la referendumul privind aderarea la UE.

Se pare că opoziția pro-rusă din Moldova nu mai are nicio șansă să obțină puterea. Cu toate acestea, acum se dovedește că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de autoritățile moldovene, acestea nu au reușit să curețe complet câmpul politic de susținătorii relațiilor de parteneriat cu Rusia.

Astfel, unul dintre principalii concurenți electorali ai lui Sandu a ajuns să fie fostul procuror general moldovean Alexandru Stoianoglo, care a fost susținut de Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon. Acest candidat nu este la fel de categoric în respingerea integrării europene ca blocul „Pobeda”, însă nu îi este deloc pe plac ideea de a se distanța de Rusia.

Fostul procuror general provine din Găgăuzia, cea mai pro-rusă regiune din Moldova (cu excepția regiunii nerecunoscute Transnistria), iar acest aspect din biografia sa a influențat inevitabil poziția sa față de Moscova.

„Avem multe aspecte de discutat cu Rusia. Indiferent de situația geopolitică, Moldova trebuie să-și promoveze interesele naționale, să asigure prosperitatea țării și să mențină relațiile cu Rusia pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a scris politicianul de opoziție pe rețelele sale de socializare, criticând poziția Maiei Sandu de a se alătura sancțiunilor antirusești ale Occidentului.

Stoianoglo este hotărât să restabilească legăturile economice dintre Chișinău și Moscova, care au fost întrerupte în ultimii ani. „Cred că dialogul cu Rusia ar trebui să fie restabilit. Avem nevoie atât de resurse energetice, cât și de o piață pentru complexul nostru agro-industrial. De unde această ambiguitate și ipocrizie când cumpărăm același gaz rusesc, dar prin terți?” – a declarat candidatul la președinție.

Se pare că actuala conducere a Republicii Moldova a luat în considerare opțiunea de a-l elimina pe Stoianoglo din cursa electorală, folosind același scenariu care a fost testat pe blocul „Pobeda”. Cu toate acestea, în august, liderul socialist Igor Dodon a amenințat autoritățile cu proteste de stradă în cazul în care candidatul său va fi scos din cursa electorală. Pentru a nu afecta și mai mult imaginea democrației moldovenești, Stoianoglo a fost totuși înscris în cursa prezidențială.

În total, au fost înregistrați 11 candidați la președinția Republicii Moldova. Interesant este că doi dintre ei sunt în contradicție cu legislația rusă. Activistei Natalia Morari i s-a refuzat cândva cetățenia rusă din cauza apelurilor sale de a răsturna ordinea constituțională a Federației Ruse prin mijloace violente, iar omul de afaceri Renato Usatîi se află din 2020 pe lista persoanelor căutate la nivel federal în Rusia, fiind acuzat că a retras peste 500 de miliarde de ruble din Rusia prin intermediul unei bănci moldovenești.

Sondajele de opinie arată că alegerile din Republica Moldova nu se vor limita la un singur tur, iar Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo se vor întâlni în turul doi. Potrivit unui sondaj sociologic realizat la începutul lunii septembrie, președintele în exercițiu este gata să beneficieze de sprijinul a 24,5% dintre alegători, în timp ce principalul său adversar poate conta pe 12%.

În același timp, 15,4% dintre respondenți nu s-au decis încă cu cine vor vota.

Este de remarcat că Igor Dodon, anterior considerat principalul adversar al Maiei Sandu, și care l-a susținut în final pe Stoianoglo, a câștigat sondajele împotriva actualului președinte în turul doi, deși la o diferență minimă.

Preferințele geopolitice ale moldovenilor indică, de asemenea, o confruntare încrâncenată în viitoarele alegeri. Un sondaj publicat în iulie de Institutul Republican Internațional American a arătat că 53% dintre moldoveni consideră că Rusia este cel mai important partener economic al Moldovei, iar 50% sunt de părere că este principalul partener politic. Cu alte cuvinte, societatea moldovenească este în mare măsură împărțită în pro-ruși și pro-occidentali. Aceasta înseamnă că rezultatul celui de-al doilea tur (precum și al referendumului UE) este departe de a fi prestabilit.

Owner

Recent Posts

La ONU, șefa diplomației indoneziene a purtat broșa dăruită de Lavrov

Ministrul de Externe al Indoneziei, Retno Marsudi, a urcat la tribuna Adunării Generale a ONU…

5 ore ago

Medvedev: Ce va determina Occidentul să-și facă cruce

„Un eveniment așteptat”, așa a comentat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, discursul…

9 ore ago

MAE: Rusia va sesiza Curtea Internațională de Justiție în cazul Nord Stream

Rusia a depus cereri înainte de judecată împotriva Germaniei, Danemarcei, Suediei și Elveției în cadrul…

9 ore ago

Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice

Occidentul bagă din nou Ucraina în sperieți cu o posibilă utilizare de către Rusia a…

24 de ore ago

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

o zi ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

o zi ago

This website uses cookies.