Hot News
Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice
28/09
Medvedev: Ce va determina Occidentul să-și facă cruce
29/09

MAE: Rusia va sesiza Curtea Internațională de Justiție în cazul Nord Stream

Foto: Kommersant

Rusia a depus cereri înainte de judecată împotriva Germaniei, Danemarcei, Suediei și Elveției în cadrul anchetei privind exploziile ”Nord Stream”, a anunțat reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Potrivit precizărilor sale, dacă problema nu se rezolvă în etapa premergătoare procesului de soluționare a litigiilor, Rusia va sesiza Curtea Internațională a ONU, scrie Kommersant.

Ea a adăugat că cereri înainte de judecată mai pot fi formulate și împotriva altor câteva țări „care pot avea legătură” cu situația de urgență. Doamna Zaharova a calificat exploziile ca fiind un „act strigător la cer de terorism internațional”, ce intră sub incidența mai multor tratate internaționale și care obligă la prevenirea și investigarea unor astfel de incidente. „Din păcate, vedem că aceste obligații nu sunt îndeplinite, în ciuda apelurilor repetate lansate de Federația Rusă”, a menționat diplomatul.

Exploziile care au afectat conductele ”Nord Stream” și ”Nord Stream 2”, acesta din urmă nedat în folosință, au avut loc pe 26 septembrie 2022. În februarie 2024, Suedia și Danemarca au anunțat închiderea anchetei. Germania rămâne singura țară europeană care continuă încă investigațiile, cancelarul german Olaf Scholz cerând ca acestea să fie efectuate „fără a ține cont de interesele cuiva”.

În august, Procuratura Generală a Germaniei a emis primul mandat de arestare în acest caz pe numele ucraineanului Vladimir Juravliov, instructor de scufundări, considerat implicat în actul de sabotaj și care a fugit din Polonia în țara sa. Săptămâna trecută au fost emise alte câteva mandate de arestare.

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a anunțat, în aceste zile, că a primit noi date care confirmă implicarea anglo-saxonilor în acțiunea de sabotare a gazoductelor. SVR a subliniat că serviciile de informații occidentale încearcă să fabrice rezultatele anchetei și să-i acuze pe extremiștii ucraineni că au aruncat în aer cele două gazoducte. „Această versiune nu rezistă criticilor, dar a fost deja impusă ca pistă princiaplă de investigații organelor de resort din Germania”, a subliniat aceeași sursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2946293