Hot News
Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare
28/09
De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START
28/09

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Peter Szijjártó/ Foto: RIA Novosti

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru o soluționare a conflictului ucrainean, a anunțat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, la postul de televiziune M1, relatează RIA Novosti.

„Cincisprezece țări, inclusiv Egiptul, Arabia Saudită, Turcia, Mexic, Kenya, Zambia și Kazahstan, se vor reuni la o întâlnire condusă de China și Brazilia pentru a pregăti formarea grupului ”Prietenii Păcii”, a spus diplomatul.

Potrivit spuselor sale, alături de Ungaria, la această întâlnire au mai fost invitate două țări europene – Franța și Elveția.

Szijjártó a explicat că acest grup a fost format pentru că țările din Sudul Global au obosit deoarece comunitatea transatlantică „toarnă gaz peste focul” conflictului din Ucraina și nu este capabilă să-l rezolve.

La baza activității grupului se va afla inițiativa de pace a Chinei și Braziliei, pe care Ungaria o sprijină și este gata să o promoveze, a subliniat Szijjártó.

Înființarea acestui grup a fost anunțată de șeful diplomației chineze, Wang Yi, în cadrul recentei sale întâlniri cu Celso Amorim, consilierul președintelui Braziliei, desfășurată în marja Adunării Generale a ONU. El a menționat că este vorba despre o platformă deschisă care nu tinde nici spre concurență, nici spre confruntarea, ci mai degrabă spre dezvoltarea dialogului.

În luna mai, China și Brazilia au publicat un document în șase puncte privind soluționarea politică a crizei ucrainene și care a primit reacții pozitive din partea a peste 100 de țări. Documentul îndeamnă toate toate părțile implicate să adere la cele trei principii de detensionare a situației și anume: să nu fie extins câmpul de luptă, să nu fie escaladate ostilitățile și să nu fie comise provocări. În text se subliniază că dialogul și negocierile sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina. Autorii îndeamnă, de asemenea, la creșterea volumului de ajutoare umanitare și la prevenirea unei agravări a crizei umanitare, evitarea atacurilor asupra civililor și a bunurilor civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2945596