Hot News
Au început filmările la un serial pe „Moscova nu crede în lacrimi”
27/09

Bankingnews: Pe lângă bomba nucleară, Putin are „tătucul tuturor bombelor”

FOAB în zbor/ Foto: Oborona stranî/ dzen.ru

Moscova are „tătucul tuturor bombelor” (din engleză, Father of All Bombs, FOAB), care este cea mai puternică bombă non-nucleară dezvoltată de Rusia. Forța ei distructivă este comparabilă cu cea a armei nucleare, scrie publicația elenă Bankingnews, citată de Smotrim.ru.

FOAB este menționat într-un articol referitor la modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei și anunțate de președintele Vladimir Putin. Autorii articolului subliniază că prin actualizarea documentului, șeful statului a dat dovadă de hotărâre și a transmis un avertisment Occidentului.

În articol sunt enumerate, de asemenea, tipurile de arme deținute de Federația Rusă, inclusiv FOAB. „Lovitura ei este la fel de aducătoare de moarte ca arma nucleară”, precizează jurnaliștii eleni, potrivit cărora discursul liderului rus este „un ultim avertisment” adresat Occidentului.

Occidentul încă așteaptă ca Putin să folosească FOAB

Înainte chiar de utilizarea armelor nucleare tactice, Rusia are cu ce să surprindă Statele Unite și NATO. Arsenalul Rusiei include o bombă puternică, non-nucleară, de 44 de tone, cu TNT, capabilă să provoace daune considerabile pe o rază de 300 de metri, scrie publicația ”Oborona stranî” (Apărarea țării).

Numele oficial al bombei cu explozie volumetrică este bomba cu vid de aviație de putere crescută, dar este mai cunoscută drept „tătucul tuturor bombelor”.

Singura dovadă cunoscută a acestei arme noi este o înregistrare video difuzată de televiziunea rusă despre un test cu bombă aeriană care a avut loc în seara zilei de 11 septembrie 2007. Potrivit videoclipului, bomba a fost aruncată cu parașuta de la bordul unui Tu-160 și a explodat cu succes.

Potrivit informațiilor presei britanice, în special celor apărute în tabloidul Mirror, președintele Vladimir Putin are de gând să folosească această muniție în cadrul campaniei sale din Ucraina.

Arma distructivă este aruncată dintr-un avion cu reacție, explodează în aer și produce un efect similar cu o mică explozie nucleară tactică.

Pentru că este o armă secretă, denumirea ei reală rămâne necunoscută, deoarece nu se știe nici cine este dezvoltatorul, nici producătorul, nici numărul de unități produse, astfel că, în Occident, este denumită FOAB. Se spune că este de patru ori mai puternic decât „Mama tuturor bombelor” americană sau MOAB.

O bombă pe care Statele Unite au folosit-o pentru a anihila ținte ale ISIS în Nangarhar, Afganistan, la sfârșitul zilei de 13 aprilie 2017. Atunci, Guvernul SUA a refuzat să vorbească inclusiv despre numărul de persoane ucise de explozie.

China și-a luat, la rândul ei, o poliță de asigurare, dezvoltănd o proprie super-bombă, Xian H-6K, testată în 2019. Potrivit guvernului chinez, Xian H-6K poate distruge orice clădire sau unitate militară.

Comparativ cu MOAB (Massive Ordnance Air Burst), FOAB cântărește mai puțin, dar este de patru ori mai puternic, deoarece se spune că poate distruge un oraș mic.

MOAB, construită în 2003, cântărește 9450 de kilograme (echivalentul de TNT este de 11 tone, la FOAB fiind de 44 de tone), FOAB doar 7100 kg, greutate mai mică și suprafața afectată mai mare, deoarece folosește nanotehnologia.

Suprafața totală afectată, potrivit unor surse, este de 20 de ori mai mare decât în cazul bombei americane. În timpul exploziei, „toate ființele vii se evaporă, iar pământul seamănă mai mult cu solul lunar”. În același timp însă, nu are loc nicio contaminare chimică sau radioactivă a mediului.

„Credem că este reală”, a declarat colonelul în retragere Rick Francona, analist militar și fost atașat militar american în Siria. „Rușii au fost printre pionierii acestor bombe termobarice”. ”Nu am nici o îndoială că puteau construi așa ceva”, a spus Francona. „Corespunde capacităților lor tehnologice.”

„Dacă ce s-a scrie este adevărat, FOAB este cea mai puternică bombă convențională din lume”, a declarat, la rândul său, colonelul în retragere Cedric Layton, și el analist militar, fost membru al Comitetului șefilor de stat major interarme.

„FOAB este o bombă termobarică, ceea ce înseamnă că sarcina ei utilă explodează la temperaturi mult mai ridicate”, a explicat Layton. „Ca atare, tot ce este viu în zona exploziei se evaporă, făcând din FOAB o armă incredibil de îngrozitoare”.

Totuși, mulți din Occident consideră că filmulețul cu testul FOAB este o înscenare și că înregistrarea ridică semne de întrebare. Aleksandr Mozgovoi, redactor la revista ”Naționalnaia oborona” crede că filmulțul difuzat de Pervîi kanal este corect și nu a exclus posibilitatea ca Rusia să fie dezvoltat mai mult de o singură astfel de bombă, la fel cum Statele Unite au construit mai multe MOAB.

„Nu cred că există o singură bombă [de acest tip], dar cu siguranță nu sunt multe”, a spus el „Această bombă nu lasă pe nimeni în viață. Preface totul în scrum”,a adăugat Mozgovoi, precizând că Rusia a început să lucreze la dezvoltarea FOAB în timpul războiului din Afganistan. Expertul a menționat că arma a fost destinată să asigure o curățare sigură a spațiului aerian, pentru ca elicopterele militare să poată zbura.

FOAB, bomba cu vid de aviație și principiul de acțiune al acesteia/ Foto: ”Oborona stranî”/ dzen.ru

Tabloul distrugerilor provocate de explozia unei FOAB:

  • 90 de metri de epicentru: sunt distruse complet chiar și cele mai rezistente construcții.
  • 200 de metri de epicentru: sunt făcute una cu pământul construcțiile care nu sunt consolidate și sunt distruse aproape complet structurile din beton armat.
  • 300 de metri de epicentru: sunt distruse aproape în totalitate edificii neconsolidate (cladiri de apartamente). Structura armată este distrusă parțial.
  • 450 de metri de epicentru: sunt distruse parțial construcțiile neconslidate.
  • 1100 de metri de epicentru: unda de șoc sparge sticla.
  • 2300 de metri de epicentru: unda de șoc poate culca o persoană la pământ.

Când FOAB a fost testată, în 2007, o serie de publicații occidentale au reacționat cu îngrijorare. Editorul Jane’s a declarat pentru BBC că este probabil ca FOAB să reprezinte cu adevărat „cea mai mare bombă non-nucleară din lume”. Agenția UPI a scris că dispozitivul va „întări în mod extraordinar capacitățile militare convenționale ale Rusiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2945145