Hot News
Nebenzia: Condiția pentru a pune capăt operațiunii militare
25/09

Rusia a criticat decizia Elveției de a recunoaște ”Holodomorul” drept genocid

Foto: IMAGO/ dzen.ru

Moscova este revoltată de decizia Marii Camere a Parlamentului elvețian (în imagine) de a recunoaște drept genocid foametea care a afectat Uniunea Sovietică în anii 1932-1933, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Ambasadei Rusiei în Elveția și citat de agenția RIA Novosti.

„Am primit cu sinceră nedumerire și revoltă declarația adoptată pe 24 septembrie 2024 de Consiliul Național Elvețian privind recunoașterea ”Holodomorului” drept un act de genocid”, se arată în text.

Misiunea diplomatică a subliniat că, ”din dorința lor nestăvilită, demnă de o utilizarae mai bună, de a face ceva pe placul Kievului”, legiuitorii locali „au luat de pe rafturi prăfuite teza total falsă privind distrugerea presupus intenționată a poporului ucrainean de către conducerea sovietică”. Conform comunicatului, Camera inferioară a Parlamentului elvețian folosește o interpretare grosolan distorsionată a evenimentelor din trecut ca „armă istorică” în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei.

Ambasada a catalogat drept deosebit de cinic faptul că această decizie a fost luată în ziua în care s-au împlinit 225 de ani de la Campania militară elvețiană a armatei ruse sub comanda lui Aleksandr Suvorov, care a contribuit substanțial la eliberarea acestei țări de sub ocupația franceză, la dobândirea independenței și la consolidarea statutului ei de neutralitate.

„Mitul ideologic al Holodomorului a fost fabricat de cercurile ultranaționaliste și rusofobe din Ucraina și din Occident. Este folosit intens de regimul criminal de la Kiev și de sponsorii lui occidentali pentru derularea campaniei de demonizare a țării noastre. Orice încercare de a pune semn de egalitate între tragedia anilor „1930 și genocid este anistoric și nu corespunde faptelor dovedite prin documente de arhivă”, a adăugat misiunea diplomatică.

În cursul zilei de marți, deputații elvețieni au votat pentru recunoașterea Holodomorului din Ucraina ca genocid. Mai mult, în octombrie 2023, o rezoluție similară a fost adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. La rândul ei, Rusia neagă și nu recunoaște conceptul de „Holodomor”, și nici foametea în masă din anii ‘1930 din Ucraina ca fiind un genocid intenționat.

În Ucraina este în vigoare o lege prin care foametea din 1932-1933 este recunoscută drept „genocid al poporului ucrainean”, denumită Holodomor de autoritățile de la Kiev. Dar penuria de alimente din acea perioadă a afectat nu doar această regiune, ci și multe alte regiuni agricole ale URSS, inclusiv Caucazul de Nord, regiunea Povoljie de Jos și de Mijloc, o parte semnificativă a Regiunii Centrale de Cernoziom, Kazahstanul, Siberia de Vest și Uralii de Sud.

Potrivit diverselor surse, șapte până la opt milioane de oameni au murit din cauza foametei, din care aproximativ trei milioane și jumătate în Ucraina, două milioane în Kazahstan și Kârgâzstan și până la două milioane și jumătate în RSFSR (Fedrația Rusă). Întreaga populație multietnică a zonelor afectate de dezastru a suferit de foamete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2943391