Hot News
Școala de limba rusă – 10 ani de existență! 
24/09
Stolterberg: ”Cel mai rapid mod de a încheia războiul este să-l pierzi”
25/09

Interviul acordat de șeful MAE rus, Serghei Lavrov, postului de televiziune Sky News Arabia (III)

Serghei Lavrov acordă un interviu postului TV Sky News Arabia/ Foto: Serviciul de presă a MAE rus

Întrebare: – Am vrut să vorbim despre o problemă comună – depășirea hegemoniei dolarului, precum și a sancțiunilor americane impuse Rusiei și Iranului. O situație anticipată anterior. S-a vorbit, în special, despre faptul că dolarul va fi folosit ca armă împotriva Rusiei și Iranului. Acum, în pofida a tot și toate, Rusia chiar dorește ca D.Trump să se întoarcă la Casa Albă?

Serghei Lavrov: – D.Trump a condamnat politica actualei administrații, care (așa cum a declarat pe șleau) distruge rolul dolarului și subminează puterea economică a Statelor Unite, care se bazează în mare parte pe dolar. Datoria de stat a SUA este de 36 trilioane de dolari. Numai dobânda pentru datoria de stat a SUA se ridică la 1 trilion de dolari pe an. Fără a pune la socoteală partea esențială a acestei datorii. D.Trump a spus clar că sancțiunile impuse de Administrația Biden, folosind posibilitățile dolarului ca monedă de rezervă globală, sunt distructive pentru economia americană.

Sunt de acord cu el. Mai mult, sunt de acord nu pentru că eu vreau, ci pentru că marea majoritate a țărilor au devenit deja prudente față de orice operațiuni din economia mondială, unde vor depinde de dolar. Dependența rămâne. Este imensă, inclusiv pentru Republica Populară Chineză, India și majoritatea economiilor lumii. Dependența a fost deja recunoscută ca fenomen care creează un risc pentru dezvoltarea țărilor. Treptat, dolarul este înlocuit prin trecerea la plăți în monede naționale.

La summitul de anul trecut al BRICS, președintele Braziliei, L.I.Lula da Silva a propus ca temă de gândire crearea unei platforme alternative de plăți, pe care să o poată folosi membrii organizației și alte țări interesate. O sarcină trasată pentru summitul de la Kazan, care va fi prezidat de președintele rus V.V. Putin. Urmează să primim raportul miniștrilor de Finanțe și al băncilor centrale din țările BRICS despre cum poate fi creată o platformă alternativă de plăți.

În relațiile noastre cu Republica Populară Chineză, peste 90 la sută din schimburile comerciale se realizează în monede naționale, fără a folosi dolarul. În relațiile comerciale cu India, acest procent ajunge la 60 la sută. Începem să trecem la astfel de forme de conlucrare cu majoritatea țărilor. Este clar că Statele Unite continuă să tipărească dolari și pe seama acestor bancnote vulnerabile continuă politica lor de presiune economică asupra altor state. Dar această epocă este pe cale să apună.

Întrebare: – Este de la sine înțeles că relațiile cu Europa nu pot fi separate de politică și economie. De ce Rusia nu a sistat exportul de gaze în Europa, în ciuda întregului acel negativ emanat de partea cealaltă? De ce gazul ajunge în Uniunea Europeană chiar și acum?

Serghei Lavrov: – Suntem oameni cumsecade. Cu Europa au fost încheiate contracte pe termen lung. Spre deosebire de Europa și de Statele Unite, noi ne îndeplinim întotdeauna obligațiile.

De multe decenii, încă de pe vremea Uniunii Sovietice, din anii ‘1970 am stabilit o cooperare reciproc avantajoasă în domeniul livrărilor de gaz. Grație acestei surse fiabile de aprovizionare cu gaz accesibil ca preț a trăit sectorul energetic european și, în primul rând, sectorul energetic german și economia în ansamblul ei.

Cancelarul O.Scholz a declarat într-unul dintre interviuri că Rusia a fost cea care a oprit livrările de gaz către Europa. El este matur. De ce să minți? Toți știu foarte bine cum s-au întâmplat lucrurile. Încă de pe vremea cancelarului A.Merkel, Statele Unite au forțat Germania să nu pornească gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 și să folosească gaze naturale lichefiate americane mai scumpe (mult mai scumpe). Acum, Europa își satisface necesarul de bază cu gaz natural lichefiat, inclusiv american. Dar dacă cineva vrea să cumpere gaz de la noi, noi nu renunțăm niciodată la acordurile noastre. Suntem vecini. Avem un sistem de conducte. Cu toate că au aruncat în aer trei „fire” ale Nord Stream, sistemul de conducte a rămas, inclusiv prin Ucraina, prin Turcia și prin Marea Neagră. Dacă este reciproc avantajos, de ce să ”te împuști singur în picior”? Să ”se împuște” frumoasa Europă singură în picioarele ei.

Acum un an am citit declarația ministrului francez al Economiei B.Le Maire, care spunea că industria din Europa (în special în Franța) plătește de patru ori mai mult pentru aprovizionarea cu energie decât industria din Statele Unite. Iată ce au dorit și au reșit să obțină Statele Unite.

Americanii întotdeauna își elimină concurenții. Au văzut un concurent în Rusia, au organizat în Ucraina un regim nazist anti-rus, rusofob și l-au trimis la râzboi împotriva țării noastre. Uniunea Europeană a fost, la rândul ei, un concurent pentru Statele Unite. Acum nu mai este concurent și nici nu va mai fi, dacă eu înțeleg corect tendințele de dezvoltare ale continentului european.

Are loc dezindustrializarea. Când unul dintre principalele averi ale Germaniei – industria de automobile – începe să-și mute producția în alte țări, iar Volkswagen închide, pur și simplu, fabrici și concediază mii de oameni – asta spune multe.

Birocrația europeană urmează ascultătoare cursul stabilit de Statele Unite. Dar un număr tot mai mare de țări, membre ale Uniunii Europene, încep să înțeleagă că este o cale nu în direcția intereselor lor, ci în direcția intereselor partenerului lor de peste Ocean.

Întrebare: – Pentru a descrie pe deplin situația, nu pot să nu vă întreb despre China. Când vor fi „ridicate” relațiile de parteneriat strategic la nivel de coaliție? Se va întâmpla asta? Au avut loc exerciții militare, în special în Marea Japoniei. Relațiile dintre Rusia și China se dezvoltă activ. Se poate spune că va fi o coaliție strânsă între cele două țări?

Serghei Lavrov: – Aceste relații sunt cele mai bune din întreaga istorie a relațiilor dintre Rusia și China. Sunt exact strategice.

Suntem adesea întrebați când vom crea o alianță militară. Nu trebuie să facem așa ceva. Organizăm regulat exerciții militare, inclusiv exerciții navale, terestre și aeriene. Armatele noastre cooperează, sunt prietene, dezvoltă capacitatea de a acționa împreună și se antrenează împreună. Și toate acestea fără vreo alianță militară după tipul Alianței Nord-Atlantice. Fără îndoială, vom continua conlucrarea strategică în toate domeniile, fără excepție.

Avem schimburi comerciale record în economie. În 2023 – aproximativ 230 de miliarde de dolari. Iar tendința este de creștere continuă. Cea mai strânsă și reciproc avantajoasă cooperare în sectorul energetic și în privința livrărilor de gaze, a sectorului energiei nucleare.

Se dezvoltă cooperarea umanitară, educațională și culturală. Limba rusă este tot mai populară în China, iar chineza în Federația Rusă. Suntem două state mărețe, două popoare mărețe, suntem vecini direcți. Avem interese comune în asigurarea securității noastre. Mai ales în condițiile în care Statele Unite încearcă să „tragă” arhitectura NATO în regiunea Asia-Pacific și creează acolo organizații tip bloc precum „AUKUS”, alte ”patrulatere” și „troici”. Desigur, toate acestea se fac cu scopul declarat cât se poate de clar de a descuraja China și Rusia. Noi trebuie să fim vigilenți, asta ne apropie și mai mult. Suntem parteneri firești.

Întrebare: – Cum sunt relațiile Rusiei cu Emiratele Arabe Unite? Am observat că relațiile au atins un nivel calitativ nou. Emiratele Arabe Unite joacă un rol important între Rusia și Ucraina în revenirea acasă a militarilor aflați în prizonierat. Este un rol cât se poate de important. Cum l-ați comenta?

Serghei Lavrov: – Relațiile cu toate țările arabe, fără excepție, inclusiv cele șase state din Golf, se bazează pe întâlniri regulate între liderii noștri și pe acordurile semnate. Aceste relații acoperă toate domeniile fără excepție. Aș evidenția în mod deosebit conclucrarea noastră în cadrul organizației OPEC+, dar și al Forumului țărilor exportatoare de gaze. Este o bună bază materială, obiectivă pentru parteneriatul nostru strategic cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar și alte țări din Golf.

Într-adevăr, prietenii noștri emirați, saudiți și qatarezi aduc partea lor de contribuție la rezolvarea problemelor umanitare care apar pe fondul operațiunii noastre militare speciale. Inclusiv, după cum ați menționat, schimbul de prizonieri de război. Apreciem foarte mult această cooperare. Se face nu pentru reclamă, nu pentru un propriul PR, ci din convingerea sinceră că trebuie dată o mână de ajutor pentru a rezolva soarta oamenilor simpli.

Întrebare: – Ultima întrebare despre Liban. Ministerul rus de Externe a publicat o declarație referitoare la evenimentele din Liban. Sunt avute în vedere exploziile pagerelor care i-au vizat pe membrii Hezbollah. Este o escaladare. Întrucât dumneavoastră și domnul V.V. Putin sunteți în contact cu toate părțile în conflict, cum apreciați această situație?

Serghei Lavrov: – Ne opunem oricărei escaladări. Dar, din păcate, sunt cei care vor să încingă lucrurile la limită și, în special, să provoace intervenția în regiune a forțelor armate ale Statelor Unite. Este absolut evident. Amintiți-vă de asasinarea lui I.Haniya în capitala Republicii Islamice Iran în timpul ceremoniei funerare pentru președintele decedat I.Raisi. Nu-mi pot imagina un cinism mai mare. Apreciez foarte mult faptul că Iranul nu ”și-a ieșit din minți”, cum se spune, și nu s-a lansat într-un răspuns militar de mare amploare. S-a mizat pe faptul că Iranul va face ceva, obligând Statele Unite să intervină cu forțele sale armate.

Probabil din același registru este și ceea ce se întâmplă acum în jurul Libanului. Cred că Hezbollah se comportă cu reținere comparativ cu posibilitățile de care dispune. Vor să o provoace în același scop – să facă inevitabilă intervenția în război a Statelor Unite. Am impresia că acest pericol este înțeles de Administrația Biden. Firește că dorim să nu se întâmple un mare război.

Dar cel mai important lucru în această etapă este ca să existe o încetare totală a focului în Fâșia Gaza, în general în teritoriile palestiniene. Rezolvarea urgentă a problemelor umanitare, reluarea ajutoarelor necesare. Și, desigur, ca al treilea pas necesar, demararea unui dialog serios privind crearea unui stat palestinian. Fără așa ceva, „focarele” de violență din Orientul Mijlociu vor continua să recidiveze.

Întrebare: – La ce nivel se află astăzi relațiile dintre Israel și Federația Rusă?

Serghei Lavrov: – Personal, am relații bune cu mulți colegi israelieni, inclusiv cu foști. Referindu-se la politica noastră cu privire la Orientul Mijlociu, președintele Putin subliniază respectul nostru total pentru securitatea și interesele fundamentale ale statului Israel.

Nu degeaba am spus că se impune implementarea rezoluțiilor care cer ca problemele din Orientul Mijlociu să fie rezolvate pe bază bilaterală între state. Pentru ca aceste două state – Israel și Palestina, independente, suverane, să existe ca doi vecini buni în siguranță unul în raport cu celălalt și în ceea ce privește securitatea întregii regiuni. Nici nu știu de ce trebuie să explic importanța acestei abordări. Ea răspunde atât intereselor Israelului, cât și ale Palestinei.

În oricare dintre acțiunile noastre întotdeauna subliniem că nicio soluție nu va fi viabilă dacă nu se va ține cont inclusiv și de interesele de securitate ale Israelului, dar nu în detrimentul securității altora.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mulțumesc pentru toate cele trei părți ale interviului tradus și postat. Lavrov e Lavrov, la ora actuală nici un diplomat de pe planetă nu-l poate egala. E cel mai bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978405