Volodimir Zelenski se află într-o vizită în SUA, în cadrul căreia va participa la Adunarea Generală a ONU și va prezenta administrației americane un „plan al victoriei”, al cărui conținut este dezvăluit de mass-media occidentale, scrie NTV.
Zelenski a venit în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, după care va vizita Washington, unde va prezenta un „plan al victoriei” actualului președinte american Biden, Congresului și celor doi candidați la președinția SUA. Zelenski a declarat anterior că punerea în aplicare a planului său ar permite încheierea războiului înainte de Anul Nou.
Într-un articol proaspăt, agenția Reuters scrie că deplasarea lui Zelenski vine într-un moment periculos pentru Ucraina. Victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ar putea antrena o resetare a politicii Washingtonului față de Ucraina, care se bazează în mare măsură pe sprijinul militar și financiar al SUA. Contactat de Reuters, analistul militar Oleksandr Kovalenko a declarat că Zelenski ar putea face presiuni pentru a obține garanții privind acordarea ajutorului pe termen lung până în 2025 și ar putea cere un fel de declarație privind continuitatea sprijinului după plecarea lui Biden.
Potrivit publicației britanice The Times, scopul real al planului lui Zelenski este de a menține Ucraina în stare de luptă până va reuși să convingă Rusia să negocieze. Este punctul de vedere al analiștilor militari și diplomaților NATO consultați de The Times și care au fost de acord că Ucraina nu își va putea recăpăta teritoriile pe termen scurt și mediu, astfel că negocierile vor fi „foarte, foarte, foarte dificile și dureroase” pentru Kiev. Interlocutorii ziarului menționat consideră, de asemenea, că este puțin probabil ca Biden să anunțe că permite lansarea de atacuri împotriva Federației Rusie cu arme cu rază lungă de acțiune. La rândul său, Zelenski va cere, potrivit The Times, garanții de securitate pentru „a împiedica ca viitoarea administrație Trump să forțeze Ucraina să încheie un acord de pace nefavorabil”.
Articolul dezvăluie următoarele puncte ale planului lui Zelensky: în primul rând, garanții de securitate pentru Ucraina din partea țărilor occidentale „similare pactului de apărare reciprocă la aderarea la NATO”; în al doilea rând, continuarea operațiunii Forțelor Armate ale Ucrainei în Regiunea Kursk pentru a obține un „atu teritorial”; în al treilea rând, furnizarea de arme moderne din partea Occidentului; și în al patrulea rând, ajutor financiar internațional pentru refacerea economiei țării.
Într-un recent articol dedicat Ucrainei, Bloomberg menționa că planul lui Zelenski prevede aderarea Ucrainei la NATO și UE. Se pare însă între statele membre NATO nu există consens în această privință, iar Ucraina nu poate fi primită în Alianță Acum se vorbește despre garanții de protecție, similare celor cuprinse în Articolul cinci din Carta NATO. „Apelul lui Zelenski pentru garanții de securitate subliniază faptul că Ucraina nu poate fi admisă în NATO și în alte alianțe internaționale, parțial din cauza dezacordurilor dintre aliați”, a comentat The Times.
Atât Bloomberg, cât și The Times atrag atenția asupra stării de oboseală care i-a cuprins pe partenerii Ucrainei, care „încep să analizeze opțiuni pentru o încetare a focului negociată”. În același timp, unul dintre interlocutorii The Times consideră că înghețarea conflictului de-a lungul actualelor linii de front, așa cum a sugerat anterior James David Vance, candidatul lui Trump la vicepreședinție, și forțarea Ucrainei să rămână în afara blocului NATO „ar fi un rezultat dezastruos”. Diplomatul NATO a declarat că o astfel de opțiune „cu siguranță nu poate fi baza negocierilor”.
Într-un nou articol pentru The Times, analistul politic britanic Mark Galeotti admite că unul dintre scopurile reale ale vizitei lui Zelenski în Statele Unite este de a încerca să păstreze aliații obosiți de conflict. Galeotti citează un diplomat german care a spus despre planul lui Zelenski: „Nu știu dacă va aduce victoria asupra rușilor, dar este probabil, ca orice altceva, planul a fost conceput pentru a ne face să rămânem alaturi de Ucraina”. Potrivit analistului politic, în timp ce unele țări, cum ar fi Polonia și Regatul Unit, par să rămână ferm angajate în a susține Ucraina, în alte țări există un sentiment tot mai puternic că ar fi timpul să se pună capăt războiului, chiar dacă aceasta înseamnă stabilirea unei „păci urâte”.
Zelenski se pare că nu dorește să meargă pe calea păstrării statului prin renunțarea la o parte din teritoriile sale, deoarece se teme de o lovitură de stat din partea naționaliștilor. Cu toate acestea, susținătorii Ucrainei nu mai văd nimic rău în schimbarea frontierelor țării, cu condiția ca aceasta să supraviețuiască ca stat. Chiar și un uliu (?????) declarat al unui think tank polonez a recunoscut pentru The Times că „frontierele Ucrainei s-au modificat deseori de-a lungul timpului, actuala bătălie este de a se asigura că granițele se schimbă cât mai puțin posibil”.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
De la negocieri și planuri de pace, Zelenski a trecut acum direct la planuri de victorie? A avut viziuni prin care îi era prezentată victoria împotriva Rusiei? Serios, ăsta e bolnav rău și mai circulă liber printre oameni. The American Conservative scrie: ,,Deși detaliile planului nu au fost încă aflate, mass-media a dezvăluit descrierea acestuia. Se pare că nu există nici o cale spre victorie în el și, de fapt, nu există un plan în principiu." Potrivit publicației The Times, constat că ceea ce vrea să pară un ,,plan de victorie" este, de fapt, o listă de cereri, cum ar fi furnizarea de armament, ajutor financiar și aderarea la NATO. Este un plan de ,,cerșit", nu de victorie. Când o să vadă Zelenski planul de victorie al președintelui Putin, un plan în varianta rusă, cred că i se vor decolora toate tricourile kaki!