
Ambasada Rusiei: Estonia batjocorește osemintele soldaților sovietici
23/09
Alaudinov: Armata Ucrainei vrea să ajungă la Centrala Nucleară de la Kursk, dar nu mai are nicio șansă
23/09Erdogan: Anumite lobby-uri nu au vrut negocieri privind Ucraina

Recep Tayyip Erdogan/ Foto: RIA Novosti
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că „anumite lobby-uri” nu au vrut ca negocierile purtate dintre Rusia și Ucraina la Istanbul, în 2022, pentru reglementarea conflictului ucrainean să-și atingă scopul, relatează RIA Novosti.
„Am depus și depunem în continuare eforturi (pentru reglementarea conflictului din Ucraina, n.r.). Negocierile de la Istanbul au demonstrat rolul activ și de succes jucat de Turcia. Dar anumite lobby-uri nu au vrut ca aceste eforturi să-și atingă scopul. În orice caz, noi facem și vom face tot posibilul pentru a încheia războiul, fără a permite noi distrugeri”, a precizat, liderul turc, aflat acum într-o vizită în SUA și citat de agenția Anadolu.
Rusia ar fi gata să revină la „principiile de la Istanbul” pentru reglementara conflictului din Ucraina, dar deja pe baza noilor realități, a declarat, anterior, ministrul de Externe, Serghei Lavrov.
În septembrie, la Forumul Economic de Est, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că dacă Ucraina va dori să poarte negocieri, Moscova nu le va refuza, dar astfel de negocieri se vor desfășura pe baza înțelegerilor convenite la Istanbul.
La sfârșitul lunii noiembrie 2023, David Arahamia, șeful grupului parlamentar al Partidului Slujitorul Poporului, al lui Volodimir Zelenski, și membru al Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații din Rada Supremă, a declarat că operațiunile militare din Ucraina s-ar fi putut încheia în primăvara anului 2022, dar că, sub presiunea Occidentului, autoritățile regimului de la Kiev nu au fost de acord să pună capăt conflictului renunțând la condiția de neutralitate a Ucrainei. După negocierile cu partea rusă de la Istanbul, premierul de atunci al Marii Britanii, Boris Johnson, a îndemnat Kievul să nu semneze nimic și „doar să lupte” în continuare.
1 Comment
La Istanbul, în 2022, a fost irosită o mare șansă de a se ajunge la o pace rapidă și rezonabilă. S-ar fi putut evita numeroasele pierderi de oameni și imensele distrugeri materiale. S-ar fi putut, dacă Marea Britanie nu ar fi intervenit (cu aprobarea Statelor Unite). Toate summit-urile de pace și planurile de negocieri ulterioare au fost fără valoare și fără nici un rezultat. O pace în Ucraina nu se poate realiza decât printr-o negociere între Rusia și SUA. Dar atâta timp cât SUA nu are interesul de a se încheia acest conflict (din cauza afacerilor profitabile cu armament), nu se poate vorbi de pace. O nouă ordine globală poate va rezolva această problemă.