Hot News
Von der Leyen, acuzată de un jurnalist occidental că ascunde adevărul despre crimele din Ucraina
23/09
Erdogan: Anumite lobby-uri nu au vrut negocieri privind Ucraina
23/09

Ambasada Rusiei: Estonia batjocorește osemintele soldaților sovietici

Foto: dzen.ru

Ambasadorul Rusiei la Tallinn, Lenar Salimullin, a criticat Estonia pentru că a demontat monumentele închinate soldaților sovietici și a exhumat osemintele. În opinia diplomatului, Tallinn îi batjocorește pe cei care „cu prețul vieții lor au dăruit libertate actualei generații de estonieni”, relatează Kommersant.

Într-un interviu acordat agenției RIA Novosti cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Tallinnului de sub ocupația fascistă, Salimullin a estimat că administrația premierului Kristen Michal a rămas cu „dorința de a se debarasa de monumentele soldaților Armatei Roșii”. „În plus, tendința de ultimă oră a devenit exhumarea osemintelor celor care și-au găsit aici somnul de veci și care au luptat împotriva „ciumei brune”. Știri despre astfel de acțiuni insultătoare apar cu o regularitate regretabilă”, a adăugat ambasadorul.

Diplomatul rus a anunțat că în luna mai, la cimitirul militar din Tallinn, au fost ridicate rămășițele pământești a 38 de militari sovietici, iar plăcuțele cu numele lor au fost demontate. Săptămâna trecută lucrări similare au început la mormintele din Ilmatsalu, în Tartu. „Condamnăm cu tărie astfel de acțiuni ale groparilor, pe care le considerăm acte de vandalism de stat, care vizează revizuirea rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial”, a spus Salimullin.

Diplomatul a atras atenția că aceste acțiuni rușinoase de „batjocorire a soldaților căzuți au loc pe fondul unei atitudini deosebit de respectuoase față de monumentele colaboraționiștilor naziști”. Potrivit spuselor sale, autoritățile estoniene protejează monumentele ridicate în cinstea legionarilor estonieni din Divizia 20 Waffen-SS și permit să fie ridicate altele noi.

Ambasada Rusiei la Tallinn a trimis o notă de protest către Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei la începutul lunii iulie. Moscova a cerut Tallinnului să oprească mutarea locurilor de veci ale soldaților sovietici.

Lenar Salimullin, a mai declarat că organizațiile internaționale „rămân surde” la apelurile Rusiei pentru o evaluare juridică a acțiunilor Tallinnului cu privire la rămășițele pământești ale soldaților Armatei Roșii.

„Structurile internaționale de profil rămân surde la numeroasele apeluri ale Rusiei de a oferi o evaluare juridică adecvată a acțiunilor imorale ale conducerii estoniene”, l-a citat RIA Novosti.

Diplomatul a menționat, de asemenea, că Ambasada Rusiei în Estonia continuă să desfășoare o muncă minuțioasă pentru a avea grijă de obiectivele patrimoniului memorial de război conservate în țară, care sunt simboluri ale victoriei comune asupra fascismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2941873