Categories: MilitarRusia si lumea

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Jalujnîi a subliniat absența unui plan coerent de acțiune după invazie, scrie Politico. Potrivit publicației, pe fondul operațiunii au crescut și pierderile Forțelor Armate ucrainene din Donbass, citează RBC.

Fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Jalujnîi a fost împotriva invaziei din Regiunea Kursk, scrie Politico făcând referire la înalți oficiali ucraineni care au vorbit sub acoperirea anonimatului.

El a subliniat, în special, faptul că nu a existat un plan coerent pentru ceea ce va face armata ucraineană după ce va sparge dispozitivul de apărare de la granița dintre Ucraina și Rusia și va crea un cap de pod. Sursele Politico au relatat că Zalujnîi a pus o întrebare: bun, veți crea acolo un cap de pod, dar mai departe? „Nu a primit nici acum vreun răspuns edificator din partea [președintelui Ucrainei, Volodimir] Zelenski”, a spus unul dintre interlocutorii publicației citate de RBC. „A simțit că a fost o aventură”, a povestit respectiva sursă despre starea de spirit a lui Zalujnîi.

Altă persoană care s-a pronunțat împotriva invaziei a fost comandantul Brigăzii a 80-a de asalt aerian a Forțelor Armate ale Ucrainei, Emil Ișkulov. Potrivit Politico, el s-a opus deoarece considera că brigada lui ”ar putea fi mult prea vulnerabilă pe teritoriul Rusiei, iar pierderile ar putea fi foarte mari.

Discuțiile privind operațiunea au avut loc la începutul anului 2024, scrie Politico. După aceasta, atât Zalujnîi, cât și Ișkulov au fost înlăturați: Zalujnîi pe 8 februarie și Emil Ișkulov la sfârșitul lunii iulie. „Ukrainskaia Pravda” a scris că, potrivit informațiilor sale, acesta din urmă s-a opus îndeplinirii unei misiuni disproporționate cu forța brigăzii sale.

Politico scrie că întrebările puse de Zalujnîi sunt puse și în Occident: unii sceptici se tem că armata ucraineană pot intra într-o capcană în Regiunea Kursk, iar autoritățile de la Kiev vor suferi de pe urma unei „retrageri demoralizatoare”. Potrivit publicației, în ciuda declarațiilor publice ale lui Zelenski și Sîrski privind stabilizarea liniei frontului pe direcția Donețk, pierderile reale ale armatei ucrainene cresc, ceea ce obligă comandamentul ucrainean să disloce unități din Regiunea Kursk în Donbass.

Confruntările armate cu forțele ucrainene în Regiunea Kursk continuă începând din 6 august. Pe 12 septembrie, Ministerul Apărării a raportat eliberarea a zece așezări din regiune și încă două cu o zi înainte. Președintele Vladimir Putin a considerat acțiunile Kievului o provocare de amploare și și-a exprimat convingerea că operațiunea ucrainenilor va eșua. Vorbind pe 5 septembrie, la reuniunea plenară a Forumului Economic de Est, șeful statului a definit „datoria sacră” a armatei aceea de a-i izgoni pe militarii ucraineni din Regiunea Kursk.

Zelenski a indicat drept unul dintre obiectivele ofensivei crearea unei „zone tampon” în regiunea rusă. Totodată, el a recunoscut că operațiunea din Regiunea Kursk nu a ușurat situația armatei sale în Donbass.


Zalujni a fost comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei din 2021, fiind destituit din această funcție pe 8 februarie 2024. La începutul lunii martie, Zelenski l-a numit ambasador în Marea Britanie, iar în iulie el și-a început activitatea în noua lui funcție. Locul de comandant-șef a fost preluat de Aleksandr Sîrski.

Washington Post a scris că Zelenski a motivat demisia lui Zalujnîi spunând că ucrainenii s-au săturat de acțiuni militare și că sponsorii internaționali au încetinit ajutorul militar, așa că poate noul comandant va „reînnoi situația”. Potrivit Bild, Zelenski și Zalujnîi nu au fost de acord în multe privințe, inclusiv în privința operațiunii de apărare a orașului Avdeeka: comandantul șef a vrut să retragă trupele de acolo, dar președintele nu a aprobat acest lucru.

Owner

View Comments

  • Când sunt sub influența drogurilor, unii simt nevoia de aventură și se cred invincibili. Realitatea le-a demonstrat altceva.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

8 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.