Categories: MilitarRusia si lumea

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle subiectul masacrului de la Volînia, cerând, totodată, ca rachetele rusești să fie doborâte deasupra Ucrainei, a aflat publicația poloneză Onet. Potrivit acesteia, polonezii au fost surprinși de stilul de comunicare al președintelui, scrie RBC.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a certat cu ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, când acesta a venit, vineri, la Kiev, scrie, într-un articol pentru Onet, publicistul și fostul diplomat polonez Witold Jurasz, care a reușit să discute cu negociatorii.

„Potrivit participanților la discuție, atmosfera dintre Zelenski și Sikorsky a fost deosebit de încordată, se poate vorbi chiar despre o ceartă”, a relatat publicistul.

Potrivit unor surse, polonezii au fost, se pare, cel puțin surprinși de stilul în care Zelenski a încercat să discute cu șeful diplomației poloneze. Astfel, de la bun începutul discuției, președintele ucrainean a acuzat Polonia că nu sprijină suficient Ucraina în problema aderării la UE.

Sikorsky a răspuns că Polonia a avut nevoie de un deceniu pentru a adera și că termenul propus de Biroul lui Zelenski este „nerealist”. Mai departe, președintele a declarat că Varșovia ar trebui să trimită mai multă tehnică militară în Ucraina și să doboare rachete și drone rusești deasupra Ucrainei. Sikorsky a răspuns că acest lucru este imposibil fără o decizie a NATO.

Zelenski a acuzat apoi Polonia că umflă problema masacrului de la Volînia exclusiv din motive politice interne. Sikorski a cerut exhumarea victimelor pentru o reînhumare demnă, dar pe președintele ucrainean „acest lucru nu l-a convins”, scrie Jurash.

În ultimele luni, Sikorski a făcut mai multe declarații răsunătoare cu privire la Ucraina. Astfel, săptămâna trecută, într-o convorbire cu farsori, el a anunțat că Polonia nu dorește să apere Ucraina, chiar dacă nu a exclus o astfel de posibilitate dacă frontul începe să se prăbușească. Ulterior, el a criticat nedorința autorităților ucrainene de a adopta mai devreme legea mobilizării, fiind surprins, de asemenea, de numărul mare de bărbați ucraineni din Polonia. „Merg la o frizerie din Varșovia și mă tunde un tânăr ucrainean. Și am o întrebare pentru el: ce cauți aici? Nu ar trebui să-ți aperi țara?”, s-a întrebat el.

În plus, pe 13 septembrie, Sikorski a amenințat Kievul cu măsuri dure din cauza masacrului de la Volînia, cerând să se găsească o soluție pentru păstrarea memoriei acestui eveniment.


Masacrul de la Volînia a avut loc în 1942–1943 pe teritoriul Ucrainei de Vest. Din ordinul conducerii locale a Organizației Naționaliștilor Ucraineni – Armata Insurecțională Ucraineană (OUN – UPA), au fost uciși etnicii polonezi, care, până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, au locuit pe teritoriul actualei regiuni Volînia. Potrivit istoricilor, numărul victimelor din partea poloneză este între 50.000 și 100.000 de oameni. În 2016, Seimul polonez a recunoscut masacrul de la Volînia drept genocid.

Owner

View Comments

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

o zi ago

This website uses cookies.