FSB are documente: Londra a coordonat escaladarea situației internaționale, politice și militare
15/09Rada Supremă: Sute de mii de ucraineni vor să renunțe la cetățenie
15/09Stephen Bryan: Este cel mai periculos pas în direcția Rusiei
Potențiala permisiune de a lansa atacuri cu arme occidentale cu rază lungă în profunzimea teritoriului Rusiei va duce la un război global, scrie fostul consilier al adjunctului Pentagonului, Stephen Bryan, într-un articol pentru Weapons and Strategy, relatează RIA Novosti.
„Ar însemna să minimizăm lucrurile spunând că este un pas nebun, irațional. Este cel mai periculos pas pentru Statele Unite și NATO, un pas care duce la Al Treilea Război Mondial”, se arată în articol.
Autorul crede că Washingtonul se gândește să permită atacuri cu arme occidentale în adâncimea teritoriului rus, deoarece Ucraina ar putea suferi un colaps în conflict chiar înainte de alegerile prezidențiale americane. Echipa actualului șef al Casei Albe, Joe Biden, și Kamala Harris, care i-a luat locul în cursa prezidențială, vor trebui să explice de ce au continuat să susțină o țară perdantă în loc să încerce să pună capăt confruntării pe cale diplomatică.
Volodimir Zelenski încearcă să tragă NATO în conflict și, dintr-un motiv necunoscut, Statele Unite îi cântă în strună. În loc să încerce să stabilească contacte cu Rusia, Washingtonul ridică miza și merge la un uriaș risc, fără să aibă nici cea mai vagă idee despre cum se va termina totul, concluzionează semnatarul materialului.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 12 septembrie că țările Alianței Nord-Atlantice nu discută acum doar despre posibilitatea ca regimul de la Kiev să folosească rachete occidentale cu rază lungă, ci se gândesc dacă să se implice direct în conflictul ucrainean.
El a adăugat că participarea directă a statelor NATO la ostilitățile militare le schimbă esența, Rusia fiind obligată, în noile circumstanțe, să ia decizii pe baza amenințărilor la adresa sa.
Anterior, cotidianul The Guardian a afirmat, citând surse din conducerea britanică, că decizia de a permite Kievului să lanseze rachete Storm Shadow spre ținte aflate în adâncimea teritoriului rus a fost deja luată, dar nu va fi anunțată oficial în zilele următoare.
1 Comment
Rachetele ATACMS sunt ,,pilotate” din SUA, chiar dacă vor fi lansate din Ucraina. Marea Britanie și Franța au furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri (Storm Shadow și SCALP). Deocamdată, Olaf Scholz refuză livrarea armamentului cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Rachetele de croazieră Taurus au o rază de acțiune de circa 500 de kilometri și ar permite Ucrainei să lovească ținte din Moscova. Deja Ucraina a oferit Statelor Unite și Marii Britanii o listă de ținte de pe teritoriul Rusiei pe care ar dori să le lovească cu rachetele cu rază lungă de acțiune. Folosirea acestor rachete demonstrează, încă o dată, implicarea NATO (adică SUA) în acest conflict. De data aceasta implicarea este la vedere, pentru cei care nu și-au dat seama până acum. Este clar că aceste ultime luni la Casa Albă, Biden le va folosi pentru a întări Ucraina și poate lua decizii iresponsabile. Pentagonul își închipuie că, în cazul folosirii acestor rachete, va fi în continuare un război cu arme convenționale? Se înșeală amarnic! Arsenalul nuclear al Rusiei poate fi folosit oricând, nu doar în ultima fază, așa cum își închipuie SUA. Și are tot dreptul să-l folosească. Cred că pot traversa și oceanul, la nevoie.