Hot News
Avertisment. Putin, despre consecințele atacurilor asupra Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune
13/09
Casa Albă ia în serios avertismentele Rusiei cu privire la atacurile cu arme occidentale
14/09

Putin a luat cuvântul la Forumul Culturilor Unite

Președintele Vladimir Putin/ Foto: Vedomosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat participanților la sesiunea plenară a Forumului Internațional al Culturilor Unite, reuniune găzduită de orașul de pe Neva, Sankt Petersburg. Potrivit șefului statului, în chiar denumirea forumului se află recunoașterea diversității civilizaționale a lumii, dreptul firesc al oamenilor la identitate, respectul pentru valorile și religiile tradiționale, precum și egalitatea statelor în alcătuirea agendei culturale mondiale, relatează Vedomosti.

Potrivit președintelui, însemnătatea umanismului și dialogului, a respectului reciproc și încrederii este împărtășită în lume de majoritatea mondială, dar în același timp se află sub o permanentă presiune, amenințată fiind de estompare, în primul rând din cauza politizării sferei culturale și transformarea ei într-o armă a intrigilor geopolitice, din pricina încercărilor constante de a „împinge la marginea vieții și minimiza importanța sistemelor naționale de valori”. Tot ceea ce nu coincide cu agenda promovată de „elitele globaliste și cercurile conducătoare ale unor state”.

„Noi, în Rusia, am lămurit care sunt, pentru noi, principalele valori, le-am consfințit în Legea fundamentală a țării – în Constituție. Apărăm aceste valori și pe toți cei care le împărtășesc și, ca și noi, le consideră sacre: dreptul oamenilor de a vorbi limba maternă și de a păstra credința părinților lor, de a trăi în armonie cu natura conform legilor ei firești”, a subliniat președintele, adăugând că rezultatele acestor eforturi vor determina atât viitorul ordinii mondiale, cât și perspectivele culturii.

În Rusia, a menționat Putin, suntem convinși: cultura trebuie și poate exista „fără amestec grosolan, fără așa-numita cultură a abolirii, adică abolirea culturii în sine”. În acest sens, el a amintit că diplomația se mai numește și artă: dă o înțelegere a ceea ce poate și nu poate fi spus și făcut pentru a evita consecințele ireparabile.

„Întotdeauna cultura a fost pentru lume un fel de siguranță. Se pare însă că într-o serie de țări, s-a ars”, a spus șeful statului, adăugând că nu puțini dintre actualii politicieni de rang înalt și-au pierdut limitele morale, încalcă tabuuri care s-au păstrat chiar și în cele mai tensionate momente ale Războiului Rece. În țările guvernate de astfel de elite, cetățenii adoptă treptat, ca pe ceva de la sine înțeles, mai întâi xenofobia, după care și forme extreme de discriminare, persecuție pe motive naționale, etnice sau religioase.

Putin a amintit de decretul său privind acordarea de sprijin umanitar oamenilor care împărtășesc tradiționalele valori spirituale și morale rusești.

„Nu luptăm împotriva altor valori. Le susținem pe ale noastre. Iată, printre altele, în ce constă diferența în abordările dintre noi și adversarii noștri”, a atras atenția președintele.

Putin a ridicat, de asemenea, problema „mainstream”: dacă un autor este interesat ca opera lui să fie transpusă pe scenă sau pe ecran, să fie publicată, el este obligat să respecte anumite limite. În caz contrar, va fi „ostracizat și anulat”. În același timp, agenda valorică promovată de elitele occidentale ignoră, ba uneori chiar insultă intenționat religiile mondiale, tradițiile culturale din regiuni întregi ale lumii. Asemenea abordări nu sunt pe placul majorității țărilor și popoarelor, care văd viitorul culturii în respect reciproc, încredere și cooperare egală, este de părere liderul de la Kremlin.

„Propaganda obsesivă este neputincioasă în fața artei adevărate, pentru că cei care o slujesc simt cu acuitate nervii epocii și nevoile societății, pot face dinstincție între valorile adevărate și cele false, pot înțelege cine susține cu inima pacea, prosperitatea și prietenia popoarelor și cine își ascunde în spatele unor cuvinte potrivite meschinăria, aroganța, gîngurile distructive și exclusivitatea”, a spus liderul rus.

De la bun început, Rusia s-a formaat ca stat multinațional, ceea ce s-a reflectat în tradițiile sale, insistă Putin. Aceasta este baza atât a identității comune, cât și a forței spirituale a țării.

În urmă cu un an, la forumul cultural din 2023, Putin a evocat, printre cauzele tensiunilor din lume, inclusiv „pretențiile anumitor forțe la exclusivitate, inclusiv exclusivitatea culturală”. Potrivit spuselor sale, ei sunt gata să supună „pe toți și toate unificării” după propriul șablon. O astfel de „globalizare vulgară” și expansiune culturală au amplificat potențialul conflictual, este de părere președintele. Viitorul constă în dezvoltare diversificată. În același timp, Rusia crede în dorința oamenilor luminați de a construi o lume sigură, va lucra cu toți cei care împărtășesc valorile păcii și ale respectului reciproc. Putin a mai spus că sunt mulți în lume care încearcă să distorsioneze istoria, dar arta adevărată va rezista unor astfel de tentative. El a spus că, dacă specialiștii lucrează cu arhive, atunci cei mai mulți oameni „desprind cunoștințe despre trecut ”din cărți, filme, din piese de teatru și pictură. În opinia lui, oamenii află adevărul despre cele mai dificile momente ale trecutului din literatură.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Care stat de pe planetă se poate mândri cu o asemenea diversitate culturală cum are Rusia? Și nu vorbim doar de diversitate, ci și de frumusețea și valoarea acestei culturi, de păstrarea ei în forma naturală. A fi ,,modern” și ,,civilizat” nu înseamnă să modifici și să-ți distrugi valorile, așa cum procedează Occidentul. Pentru occidentali, o operă (literară, muzicală, plastică, cinematografică) este apreciată cu cât este mai vulgară, degradantă, urâțită, cu cât șochează mai mult și iese din limitele normalului. Aici nu mai este vorba de valoare, ci de nonvaloare. Rusia a reușit să păstreze nealterate toate valorile de care dispune și de aceea ele sunt de neprețuit. Când, privindu-le sau ascultându-le acestea îți bucură ochiul, mintea și sufletul, atunci ele reprezintă un adevărat tezaur. Indiferent dacă sunt din secolele trecute sau că sunt recente, toate operele și tradițiile care fac parte din cultura rusă păstrează frumusețea și bunul simț, calități pe care multe țări occidentale le-au aruncat la gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978266