Dmitri Volvaci: Marele Parteneriat Eurasiatic nu este un concept, este o realitate împlinită

Arhitectura relațiilor economice mondiale a Marelui Parteneriat Eurasiatic este construită pe baza dezvoltării simultane a mai multor contururi de proiecte de integrare egale în drepturi, cu mai multe viteze și reciproc avantajoase, în care sunt cooptate Rusia, Statul Unional (Rusia-Belarus), EAEU (Uniunea Economică Eurasiatică), CSI, SCO și BRICS.

„Valoarea muncii noastre în formatul EAEU constă în oportunitatea de a dezvolta abordări fundamental noi pentru structurarea și reglementarea relațiilor comerciale, ce permit o implementare efectivă a inițiativelor de integrare și interstatale”, a declarat viceministrul rus al Dezvoltării Economice, Dmitri Volvaci, în intervenția sa online de la dezbaterea dedicată provocărilor și perspectivelor civilizaționale și geopolitice pentru spațiul eurasiatic, discuții care au avut loc în cadrul Forumului Economic de Est dela Vladivostok., scrie site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei.

”De multe ori este mai avantajos și mai simplu să ajungeți la o decizie comună într-un format multilateral decât să dezvoltați un regim comercial unic într-un dialog bilateral. Este vorba despre chestiuni de bază de natură legislativă și de infrastructură – cerințe obligatorii pentru produse, formate de proceduri vamale, fiscale și logistice”, a spus vorbitorul.

Potrivit spuselor sale, țările EAEU au învățat să negocieze și să găsească consens chiar și în cele mai dificile probleme, ceea ce oferă un rezultat economic palpabil. În 2023, PIB-ul EAEU a crescut cu 3,8%, peste PIB-ul mondial (3,2% – FMI) și mai bine decât rezultatul procesului de integrare, cel mai comparabil cu EAEU ca profunzime – Uniunea Europeană (+ 0,5%). În ianuarie-iunie 2024, PIB-ul UEEA a crescut cu 4,6%, în timp ce în UE a crescut cu doar 0,5%.

Rectorul Academiei Ruse de Comerț Exterior din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse, Vittoria Idrisova, a atras, la rândul său, atenția asupra intersectării tot mai mari a structurilor cheie de integrare din regiunea Eurasiatică, ceea ce indică prezența unei zone largi de obiective și interese economice comune.

„Dintre cele cinci țări EAEU, patru sunt membre ale SCO (Organizația de Cooperare de la Shanghai), Armenia are statutul de partener de dialog. Organizația de Cooperare de la Shanghai este formată din patru membri BRICS – India, Iran, China și Rusia. Alți trei membri BRICS au statutul de parteneri de dialog la SCO – Egipt, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită”, a dat un exemplu rectorul. ”Dintre statele membre CSI, șase sunt membre ale SCO – Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan. Azerbaidjanul a solicitat statutul de țară observatoare.”

Cel mai promițător format de interacțiune eurasiatică ar putea deveni, potrivit acesteia, practica formării unei rețele de parteneriate cooperaționale dintre participanții tuturor structurilor de integrare din spațiul Marii Eurasii.

„Este important ca țările noastre să crească competența unui think tank comun, o platformă pentru schimbul de bune practici de reglementare în domeniul administrației publice, al comerțului internațional și interacțiunii economice”, a subliniat Vittoria Idrisova. „Este vorba despre formarea unui fel de analog non-occidental al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE, care în prezent nu include niciuna dintre țările partenere ale Rusiei”.

La discuție a participat și ministrul Industriei și Complexului Agro-Industrial al Comisiei Economice Eurasiatice, Gohar Barseghian, directorul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, Președintele Comisiei pentru Afacerile CSI a Dumei de Stat, Leonid Kalașnikov și rectorul Universității Liaoning, Yu Miaojie.

Owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

7 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

9 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

10 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

10 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

12 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.