Hot News
Putin: Moscova, un bastion de încredere al statalității ruse
08/09
Trupele ruse folosesc motociclete electrice de asalt în zona operațiunii speciale
08/09

Durov a comentat pentru prima dată acuzațiile aduse împotriva lui în Franța

Pavel Durov/ Foto: @durov

Fondatorul rețelei de socializare Telegram, Pavel Durov, a publicat prima postare după arestarea sa în Franța. El crede că a fost o greșeală să fie acuzat de infracțiuni comise pe serviciul de mesagerie de terțe persoane. Totuși, domnul Durov a dat asigurări că Telegram va lua mai multe măsuri pentru combaterea criminalității, informează cotidianul Kommersant.

Durov a relatat că poliția din Paris l-a interogat în decurs de patru zile. El a calificat drept surprinzătoare pretențiile formulate de autoritățile franceze, explicând că Telegram are reprezentant în Uniunea Europeană care răspunde la solicitări, iar autoritățile franceze au avut la dispoziție numeroase modalități de a-l contacta personal pe Pavel Durov. El susține, de asemenea, că a ajutat la crearea unei linii telefonice anti-terorism în Franța.

Potrivit spuselor sale, dacă o țară este nemulțumită de activitatea unui serviciu, „practica general valabilă” în astfel de cazuri este intentarea unui proces. „Să folosești legi adoptate în epoca de dinaintea smartphone-urilor pentru a-l acuza pe directorul general al respectivului serviciu de infracțiuni comise de terțe persoane pe platforma lui este o abordare greșită… Nici un inovator nu va crea instrumente noi știind că poate fi tras la răspundere pentru o presupusă utilizare abuzivă a acestor instrumente”, spune Durov.

El menționează că „a găsi un echilibru corect între confidențialitate și securitate nu este ușor”, dar că Telegram dorește să coopereze cu organele de reglementare și este „mereu deschisă dialogului”. Dacă nu se poate ajunge la o înțelegere cu autoritățile, serviciul de mesagerie este gata să-și înceteze activitatea în acea țară. „Când Rusia ne-a cerut să dăm „cheile de criptare” pentru a permite supravegherea, am refuzat – iar Telegram a fost interzis în Rusia. Când Iranul ne-a cerut să blocăm canalele protestatarilor pașnici, am refuzat – și Telegram a fost interzis în Iran. Suntem dispuși să părăsim piețele care nu sunt compatibile cu principiile noastre, pentru că noi nu facem acest lucru de dragul banilor. Ne conduce intenția de a face bine și de a apăra drepturile fundamentale ale oamenilor, mai ales în locurile în care aceste drepturi sunt încălcate”, asigură Pavel Durov.

El este de acord că Telegram „nu este ideal” și că trebuie adăugată posibilitatea ca autoritățile să trimită solicitări pentru comunicarea cu serviciul de mesagerie. „Dar afirmațiile unor mass-media, potrivit cărora Telegram este un fel de paradis anarhist nu corespund absolut deloc realității. În fiecare zi eliminăm milioane de postări și canale rău intenționate… Avem linii telefonice directe cu organizații neguvernamentale pentru a procesa rapid cereri urgente de moderare”, a detaliat fondatorul Telegram.

Durov a recunoscut că măsurile enumerate ar putea să nu fie suficiente, mai ales pe fondul unei creșteri puternice, până la 950 de milioane, a numărului de utilizatori ai rețelei Telegram, ceea ce „a ușurat folosirea cu rea credință a platformei de către infractori”. „Iată de ce am stabilit că scopul meu personal este de a îmbunătăți considerabil situația în această direcție (lupta împotriva folosirii abuzive a serviciuli, n.r.). Am început deja acest proces în interiorul companiei și foarte curând vă voi împărtăși detalii despre progresul nostru”, a promis antreprenorul.

Pavel Durov a fost reținut pe aeroportul din Paris în seara zilei de 24 august. Împotriva lui au fost formulate șase capete de acuzare, privind refuzul de a coopera cu autoritățile franceze, precum și complicitate în furnizarea de instrumente digitale pentru distribuirea de pornografie infantilă, trafic de droguri și fraudă. Pe 28 august, a fost eliberat sub supraveghere judiciară, cu o cauțiune de 5 milioane de euro. I s-a interzis să părăsească Franța timp de șase luni. Coreea de Sud desfășoară, la rândul ei, o anchetă împotriva rețelei Telegram și are de gând să coopereze cu partea franceză.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    De cele mai multe ori lumea nu funcționează nici legic, nici logic. Dar și ,,oamenii sunt ca luna: nu-și arată decât o față.” (Arthur Schopenhauer)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939147