Nunta sub stele: La Celiabinsk, cununie civilă desfășurată sub clar de lună
07/09Domenico Gallo: Punct de cotitură în operațiunea specială din Ucraina
08/09„Minciuni nerușinate”: Politologul Simes, despre acuzațiile SUA
Politologul american Dmitri Simes a catalogat acuzațiile formulate de Statele Unite împotriva sa drept minciuni nerușinate, relatează RIA Novosti.
„Fărădelege și minciuni nerușinate. O combinație de adevăruri spuse pe jumătate și invenții vădite”, a spus Simes într-un interviu pentru cotidianul Kommersant.
Potrivit politologului, Departamentul de Justiție al SUA îl acuză de spălare de bani doar pentru că a transferat bani dintr-un cont rusesc într-un cont american printr-o a treia organizație financiară pentru că era imposibil să efectueze operațiunea direct din cauza sancțiunilor.
Simes a menționat, totodată, că, în pofida restricțiilor, el nu o consideră o crimă faptul că lucrează la postul de televiziune rusesc ”Pervîi kanal”, justificând acest lucru prin Primul Amendament al Constituției SUA (se referă la libertate de presă, de opinie etc. – n.r.)
„M-am consultat cu avocați americani, iar ei susțin același punct de vedere. De fapt, mi-au fost aduse acuzații penale doar pentru munca mea de jurnalist”, a spus el.
RIA Novosti precizează că guvernul american l-a acuzat pe politologul Dmitri Simes și pe soția acestuia, Anastasia, de încălcarea legislației privind sancțiunile.
La mijlocul lunii august, Biroul Federal de Investigații a percheziționat locuința lui Simes din Virginia. Politologul a spus că locuiește la Moscova și nu a mai fost în Statele Unite din octombrie 2022, nefiind înștiințat în legătură cu perchezițiile.
Comentând situația, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat sprijinul pentru Simes, apreciind că în SUA a fost lansată o vânătoare de vrăjitoare, cu intimidarea dizidenților, la fel ca pe vremea macartismului (denumire a campaniei anticomuniste, declanșate în S.U.A. de senatorul J.R. McCarthy, în perioada 1949-1954 – n.r.)
1 Comment
Acest tip de mizerii americane și occidentale nu mă mai miră deloc. Dimitri Simes este hărțuit pentru că este rus. Chiar dacă are naționalitate americană, el s-a născut la Moscova și a emigrat în SUA în 1973. Spălarea de bani este doar o altă acuzație mincinoasă. Postul rus de radioteleviziune Pervîi Kanal a fost sancționat de Washington în 2022, imediat după operațiunea specială din Ucraina. Într-un alt dosar, Dimitri Simes este acuzat de încălcarea sancțiunilor în beneficiul oligarhului rus Aleksandr Udodov (aflat pe lista americană de sancțiuni contra Rusiei). Așadar, este clar că Washingtonul exercită presiuni asupra cetățenilor ruși și a mass-mediei ruse. Statele Unite nu acceptă că există și alte păreri, că opinia publică internațională are dreptul să afle știri și din perspectiva rusă. Nu înțeleg cum de America se declară un stat democrat, că apără toate drepturile omului, că respectă libertatea presei, când ea este o dictatură. Se pare că pentru SUA există înțelegeri diferite ale termenului ,,democrație” și nu doar de acum. Abraham Lincoln spunea în 1864 la Baltimore: ,,Noi toți vorbim în favoarea democrației, dar când folosim acest cuvânt nu ne referim întotdeauna la același lucru.”