Respectarea „rețetelor” șefului diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, amenință cu riscul unei inevitabile ciocniri militare între țările UE și Rusia, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, relatează serviciul de presă al MAE rus.
Potrivit spuselor sale, consecințele unei astfel de ciocniri vor fi catastrofale.
Zaharova a amintit, de asemenea, că Borrell a dat de nenumărate ori de înțeles că încheierea conflictului ucrainean nu este în interesul Uniunii Europene, deși, dacă ar dori, UE ar putea opri luptele „în decurs de două săptămâni”, stopând furnizarea de arme Ucrainei. În schimb, în Uniunea Europeană se fac declarații privind necesitatea accelerării și creșterii livrărilor de arme destinate Kievului, a menționat ea.
În plus, diplomatul a declarat că sprijinirea ultimatumurilor nepuse în practică la adresa Rusiei, de genul „formulei de pace a lui Zelenski”, dar și ignorarea disprețuitoare a inițiativele țărilor majorității mondiale sunt parte a strategiei UE de prelungire a conflictului.
„Astfel, UE continuă să mizeze pe continuarea războiului, nu pe obținerea păcii la masa de negocieri”, a adăugat Zaharova.
Pe 29 august, Borrell a salutat atacul armatei ucrainene asupra Regiunii Kursk, definit drept „curaj strategic”. În același timp, el a îndemnat să se pună la dispoziția trupelor ucrainene cât mai multe mijloace de apărare aeriană, să fie ridicate toate restricțiile legate de atacuri asupra teritoriului Rusiei lansate cu arme occidentale.
„Să latre cât vrea”: Zaharova a răspuns Taiwanului
În altă ordine de idei, Zaharova, a declarat că liderul Taiwanului, Lai Qingde, „poate latră cât vrea”. Comentând afirmația acestuia, potrivit căreia, prin analogie cu pretențiile față de Taiwan, China ar putea cere Rusiei teritorii în Orientul Îndepărtat, Zaharova a amintit că Moscova și Beijingul au renunțat reciproc la revendicări teritoriale, fapt consemnat în Tratatul de bună vecinătate, prietenie și cooperare din 16 iulie 2001.
„Ultimul punct” a fost pus odată cu semnarea, în 2004, a Acordului Adițional privind porțiunea estică a graniței de stat ruso-chineză, a adăugat reprezentanta oficială a MAE rus.
Ea a precizat că Rusia respectă principiul unei singure Chine, considerând că șeful administrației taiwaneze „nu are împuternicirea de a face astfel de declarații în numele Beijinului”.
„Prin urmare, instigat de americani la separatism, Lai (joc de cuvinte: lai în limba rusă înseamnă lătrat, n.r.) poate latră cât vrea”, a adăugat ea.
Lai Qingde, care susține apropierea de Statele Unite, a devenit șeful administrației taiwaneze în urma alegerilor prezidențiale din 2024. Înainte, a avut patru mandate de parlamentar, a fost primar al orașului Tainan din 2014 până în 2017 și a condus guvernul taiwanez în 2017. În China, în ajunul alegerilor din Taiwan, el a fost criticat drept „separatist periculos”.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Borrell doar vorbește, el nu mai gândește. Pentru el există un proverb rusesc: ,,Barbă căruntă și minte măruntă." Iar pentru liderul Taiwanului are doamna Zaharova cuvintele potrivite.