Atacul asupra Institutului de Comunicații din Poltava a lăsat armata Ucrainei fără o resursă valoroasă

Ca urmare a atacului lansat asupra Institutului de Comunicații din Poltava, inamicul a pierdut dintr-un foc un mare număr de specialiști în comunicații și război electronic. Potrivit experților, acești oameni sunt, în momentul de față, extrem de apreciați, de ei depinzând în mare măsură, cursul operațiunilor militare moderne, scrie Vzgliad. Cum a reușit Rusia să dea o lovitură atât de eficientă?

Marți, în urma atacului cu rachete lansat asupra centrului de pregătire militară 179 și a Institutului de Comunicații din Poltava, inamicul a suferit pierderi semnificative. Judecând după imaginile apărute pe internet, este vorba de zeci de morți și câteva sute de răniți. Câteva ore mai târziu, Kievul a recunoscut oficial moartea a 49 de persoane și rănirea altor 219. Acest bilanț poate crește însă.

În același timp, conducerea ucraineană nu dezvăluie adevărata amploare a atacului asupra obiectivelor din Poltava, a declarat deputatul Radei Supreme, Artem Dmitruk. „Afirmând că atacul a vizat o ”unitate de învățământ și un spital”, autoritățile manipulează”. Mint în privința numărului de morți, mint despre orice pentru că le este frică”, a adăugat el.

În același timp, fostul deputat al Radei, Igor Mosiiciuk, crede că numai răniți sunt peste 600 de oameni din armata ucraineană. În opinia lui, de vină este conducerea militară, care a permis o mare acumulare de personal al Forțelor Armate într-un singur loc. „Spitalele orașului sunt supraaglomerate”, a adăugat el.

Potrivit diverselor surse, inclusiv ale autorităților ucrainene, atacul a fost efectuat cu două rachete balistice. „Judecând după valul de înregistrări video din Poltava, apeluri pentru donare de sânge și reacția personalităților publice ucrainene, atacul s-a dovedit extrem de eficient”, scrie canalul ”Rîbar”, de pe rețeaua Telegram.

În același timp, daunele sunt considerate semnificative: „În urma atacului, au fost lichidați specialiști valoroși în comunicații și război electronic, a căror pregătire nu durează două-trei zile”. „Prejudiciul adus armatei Ucrainei sunt pur și simplu enorm”, este de acord Aleksei Vasiliev, autorul publicației „Inginerul rus”. „Practic, a fost decapitată o brigadă complexă, având în vedere că sergenții sunt coloana vertebrală a apărării forțelor armate ucrainene”.

Bloggerul militar Iuri Podoliaka evaluează oarecum diferit pierderile inamicului: „Minus un batalion, în esență. Și, din câte am înțeles, nu sunt soldați mobilizați, sunt specialiști militari de înaltă calificare. O pierdere foarte dureroasă pentru inamic. Nu este întâmplătoare isteria izbucnită”, scrie el pe canalul său de pe rețeaua Telegram. Experții nu exclud, totodată, că pentru un astfel de atac s-a folosit sistemul de rachete tactice ”Iskander”.

Informația este confirmată de o sursă RT, care a estimat pierderile armatei Ucrainei la peste 300 de persoane și a menționat prezența la fața locului a instructorilor străini: „După natura distrugerilor se vede că o rachetă a lovit între etajele trei și patru, explozia a distrus tavanele etajelor patru și cinci, dar acoperișul clădirii nu s-a prăbușit. A doua rachetă a lovit acoperișul clădirii de sus, distrugând și tavanele etajelor cinci, patru și trei.”

Vzgliad menționează că rachetele ”Iskander” sunt tot mai folosite pentru a distruge diverse ținte de pe teritoriul inamic – de la centre logistice și concentrații de efective militare, până la posturi de control și trenuri cu tehnică militară. Aceste operațiuni se fac în comun cu drone de recunoaștere.

De exemplu, o atenție deosebită au atras atacurile asupra aerodromurilor inamicului, definite pe internet „masacrarea aviației ucrainene”. Printre ele se numără distrugerea unui MiG-29 și a altor tehnici militare în raionul Dolghințev (regiunea Dnepropetrovsk), a unui elicopter Mi-24 în zona Poltava, precum și a șapte avioane Su-27 pe aerodromul Mirgorod de lângă Poltava.

Experții subliniază și altă caracteristică importantă a rachetelor ”Iskander”, și anume viteza lor de zbor. În situația în care o țintă detectată trebuie lovită cât se poate de repede, ”Iskander” rezolvă această problemă mai eficient decât ”Kalibr”, mai potrivite pentru distrugerea țintelor inamice staționare.

„În ceea ce privește pierderile armatei Ucrainei, specialiștii în comunicații și război electronic sunt printre cei mai calificați profesioniști. Sunt în fruntea progresului. Este foarte mare nevoie de ei, deoarece aceste două domenii se dezvoltă intens”, subliniază Vadim Koziulin, șeful Centrului IAMP de la Academia de Diplomație a Ministerului de Externe al Rusiei.

Potrivit expertului, specialiștii în comunicații, război electronic și operatorii de drone sunt o țintă prioritară, „țintă principală pe câmpul de luptă”. Venind în completare, analistul militar Aleksei Dandîkin precizează că același institut a pregătit specialiști în sistemele radar. Potrivit spuselor sale, timpul de pregătire pentru astfel de specialiști depinde de mai mulți factori.

„Dacă este o școală de sergenți, perioada de pregătire durează între șase luni și un an, în cazul ofițerilor fiind vorba de până la cinci ani. Judecând după toate probabilitățile, acum, cei atacați nu au avut o pregătire prea îndelungată, puteau fi cadeții unei școli de sergenți. Poate că au efectuat pregătirea, iar acum li se băga în cap și componenta militară”, a adăugat interlocutorul publicației Vzgliad. Dandîkin este de acord că centrul de pregătire militară și Institutul de Comunicații reprezintă ținte militare legitime și prioritare.

„În războiul modern, comunicațiile sunt totul. Participarea NATO la conflict a sporit în mod obiectiv capacitățile de comunicații ale Forțelor Armate ale Ucrainei, începând cu dotarea corespunzătoare a unui luptător anume. De aceea, un astfel de atac este o dezorganizare serioasă a muncii de pregătire în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. De aceea este o pierdere foarte mare pentru inamic”, a explicat specialistul.

De asemenea, experții au atras atenția că atacul a cofirmat, practic, eficacitatea combinării rachetelor ”Iskander” cu diferite mijloace de recunoaștere. „Am eliminat multe sisteme de apărare aeriană ale Forțelor Armate ucrainene, astfel încât dronele noastre Orion se simt mai bine dincolo de linia frontului. De asemenea, am început să lansăm mai des sateliți de recunoaștere spațială. Toate acestea măresc precizia muncii militarilor unităților de rachete și permit transferul experienței existente în alte domenii”, a concluzionat Dandîkin.

Owner

View Comments

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.