Pe baza solicitărilor trimise de țările africane, Consiliul de Securitate al ONU ar putea analiza problema recunoașteii Ucrainei drept stat terorist, a declarat pentru RIA Novosti vicepreședintele Dumei de Stat, Aleksandr Babakov (din partea partidului „Rusia Justă – Pentru Adevăr”), scrie RIA Novosti.
„Apelul statelor africane ar trebui dezbătut și analizat la modul cel mai minuțios de către Consiliul de Securitate al ONU în privința recunoașterii Ucrainei ca stat terorist. Este o problemă ce ține de competența specialiștilor, a avocaților de drept internațional, dar este evident că sunt motive pentru o astfel de procedură, deoarece, amestecându-se în treburile altor țări, Ucraina încalcă principiile suveranității și autodeterminării popoarelor, consfințite în Carta ONU”, a spus Babakov.
El a amintit că în urmă cu o săptămână, în scrisoarea adresată Consiliului de Securitate al ONU, miniștrii de Externe din Mali, Niger și Burkina Faso au scris că țările lor condamnă ferm sprijinirea și glorificarea terorismului de către autoritățile ucrainene și îndeamnă Consiliul de Securitate să își îndeplinească obligațiile în ceea ce privește alegerea conștientă a Ucrainei de a sprijini terorismul în Africa, în special în regiunea Sahel.
În opinia lui Babakov, recunoașterea Ucrainei ca stat terorist va demonstra faptul că comunitatea internațională este pregătită să apere principiile primordiale ale suveranității și autodeterminării popoarelor de orice fel de încercare de a le încălca și, prin urmare, după o astfel de decizie a ONU trebuie să vină și sancțiuni internaționale împotriva Ucrainei.
„Astăzi, politica externă promovată de Ucraina în Africa și care include intervenții militare, sprijin pentru mișcările separatiste, precum și amestec în treburile suverane ale altor țări, subminează securitatea internațională. Ea creează un lanț de conflicte care nu se limitează la granițele naționale și vizează interesele multor state de pe continentul african. În acest sens, se poate constata că Africa s-a închis, practic, pentru Ucraina, niciunul dintre statele africane nu mai percepe acest pseudo-stat ca partener internațional legitim”, a remarcat vicespeakerul Dumei de Stat.
Aceste demersuri ale țărilor din Sahel dau clar de înțeles, potrivit lui Babakov, că țările Africii nu mai sunt dispuse să fie coloniile cuiva, ele aleg cooperarea reciproc avantajoasă cu parteneri cinstiți precum Federația Rusă și alte țări BRICS.
„La rândul ei, Rusia își confirmă statutul de prieten al Africii, indiferent de schimbările contextului politic. Vom folosi toate mijloacele disponibile, inclusiv în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a sprijini dorința statelor africane de a-și câștiga vocea suverană în cadrul ONU și pentru a scăpa definitiv de cătușele neocolonialismului”, a conchis parlamentarul.
RIA Novosti a obținut scrisoarea în care Mali, Niger și Burkina Faso solicită Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Ucrainei din cauza sprijinului pe care Kievul îl acordă terorismului în Africa, în special în Sahel. În plus, presa franceză a anunțat, anterior, citând o sursă militară din Mali, că teroriștii din alianța grupurilor separatiste armate maliene CSP-DPA s-au deplasat în Ucraina pentru antrenamente. Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, a declarat pentru RIA Novosti că, neavând posibilitatea de a învinge Rusia pe câmpul de luptă, Kievul a decis să deschidă un „al doilea front” în Africa, spre satisfacția grupărilor teroriste din statele africane prietenoase cu Moscova. Pe 5 august, Mali a rupt relațiile diplomatice cu Ucraina. Motivul a fost sprijinul Kievului pentru teroriștii locali. La 8 august, Nigerul a anunțat, la rândul lui, ruperea relațiilor cu Kievul.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Asta ar însemna ca și alte state care-și vâră coada în regiunea Sahel (Franța, Marea Britanie, SUA) să fie declarate teroriste. Ceea ce nu cred că se va întâmpla. Nimeni de la ONU nu va lua în considerare solicitarea țărilor africane. De la ,,ar putea analiza" până la o recunoaștere oficială și implicit luarea măsurilor necesare este o cale foarte lungă. Ucraina este un stat puternic corupt și cu o conducere nazistă. Chiar dacă îi va fi adăugat și calificativul de ,,terorist" tot nu se va întâmpla nimic. Carta ONU de mult este încălcată. Nu se mai respectă nici legislația NATO, UE, CE, PE. În general, nu se mai ține cont de nimic. E vremea ,,care, pe care" și ,,scapă cine poate."