Hot News
Anul acesta, sezonul de catifea la Marea Neagră va fi mai lung decât de obicei
31/08
Ministrul de Finanțe estimează că PIB-ul Rusiei va crește cu 3,9% în 2024
01/09

MAE al Ucrainei i-a cerut Mongoliei să-l „aresteze” pe Putin

Președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele Mongol Ukhnagiin Khurelsukh/ Foto: RIA Novosti

Mongolia recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI) și este obligată să-l aresteze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, sâmbătă, serviciul de presă al MAE ucrainean, scrie ziarul Vecerniaia Moskva.

„Putin și ceilalți membri ai conducerii politice și militare a Federației Ruse trebuie să apară în fața justiției”, se arată în comunicatul diplomației ucrainene.

Serviciul de presă al CPI a anunțat că, în cazul în care un stat care este parte a Curții Penale Internaționale refuză să coopereze, instituția trebuie să ia toate măsurile pe care le consideră necesare.

Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin și al împuternicitului prezidențial pentru drepturile copilului al Rusiei, Maria Lvova-Belova. În document se arată că persoanele menționate ar putea fi implicate în „crime de război care constau în deportarea ilegală a populației (copii) și deplasarea ilegală a populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că autoritățile ruse nu se tem de deplasarea lui Putin în Mongolia, care este membru al Curții Penale Internaționale și, teoretic, obligat să-l aresteze.

Mongolia a promis că nu va respecta mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) pentru președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale în țară, scrie Bloomberg.

„Potrivit a două surse familiare cu pregătirile Kremlinului [pentru vizită], Vladimir Putin a primit asigurări înaintea vizitei sale planificate în Mongolia că nu va fi arestat pe un mandat al CPI”, se arată în publicație (citată de Lenta.ru).

Vizita liderului rus în Mongolia este programată pentru 3 septembrie, a informat serviciul de presă al Kremlinului.

Putin va sosi în țara asiatică la invitația președintelui țării Ukhnaagiin Khurelsukh pentru a participa la evenimentele ceremoniale dedicate aniversării a 85 de ani de la victoria comună a trupelor sovietice și mongole asupra forțelor armate japoneze de pe râul Halhin Gol.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ce glumă bună cu arestarea lui Putin are diplomația ucraineană! I-a ordonat Washingtonul ce să spună? Luna trecută Antony Blinken a făcut o vizită la Ulaanbaatar și nu cred că a vrut să cumpere oi, ci pentru a-și spori influența în această țară bogată în resurse naturale. Și Macron a vizitat Mongolia în mai 2023 pentru a consolida legăturile energetice bilaterale. Vladimir Putin a primit o invitație din partea președintelui mongol, pe care trebuie să o onoreze fiind vorba de sărbătorirea unei victorii comune a forțelor armate din Rusia și Mongolia asupra Japoniei. Bineînțeles că se vor discuta și persectivele de dezvoltare a relațiilor ruso-mongole. Acuzațiile celor de la CPI sunt mincinoase, deci nu au nici o valoare. Să-l văd și eu pe ăla care are curajul să-l aresteze pe Vladimir Putin. Și dacă ar ateriza în curte la Palatul Elysee, Macron n-ar îndrăzni și nici n-ar risca să facă asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937242