Categories: Militar

F-16 a completat lista „actelor de eroism” ale apărării aeriene ucrainene

Prăbușirea unui avion de luptă F-16 a provocat un scandal politic în Ucraina. Armata ucraineană nu numai că a pierdut „cel mai bun pilot”, dar, judecând după toate probabilitățile, s-a lovit de problema „focului prietenos”: deputații Radei Supreme anunță că avionul ar fi putut fi doborât de sistemul Patriot al armatei Ucrainei, scrie Vzgliad.

„Cel mai probabil, F-16 a fost într-adevăr doborât de sistemul Patriot . Nu ar fi pentru prima dată când armata ucraineană doboară propriile avioane. Se observă la ei probleme serioase cu fixarea țintei. Se creează pentru Biroul lui Zelenski o situație extrem de neplăcută”, a spus expertul militar Maksim Klimov.

„În ceea ce privește F-16, este posibil să fi zburat la joasă altitudine. În acest caz, Patriot putea confunda semnalele rachetei rusești și cele ale avionului. Obiectele au fost plasate foarte aproape unele de altele, motiv pentru care sistemul a început procesul de retarghetare”, a precizat interlocutorul publicației Vzgliad.

„Militarii, care nu cunosc în totalitate nuanțele funcționării sistemelor de apărare aeriană, puteau, pur și simplu, să se lase pe mâna automatizării. În acest caz, evenimentele au evoluat, probabil, în felul următor: programul a detectat ținta, a activat urmărirea automată, sistemul nu a primit la timp semnalul de la om sau din cauza unei defecțiuni l-a interpretat altfel și, ca atare, a tras asupra avionului de luptă”, a apreciat generalul de aviație Vladimir Popov.

Pe de altă parte, ziarul The New York Times, citând un oficial occidental, confirmă că avionul de vânătoare F-16 transferat la Kiev ar fi putut fi doborât de o rachetă a sistemului de apărare aeriană Patriot de către Forțele Armate Ucrainene, relatează TASS. Totodată, nu poate fi exclusă posibilitatea unor defecțiuni mecanice și erori ale pilotului, adaugă publicația.

Owner

View Comments

  • Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor Aeriene din Ucraina, Mykola Oleshchuk. Dar rândul lui Zelenski când vine? Kuleba are crize de isterie că nu-i sosesc sistemele Patriot care i-au fost promise. Vrea să doboare cu ele și celelalte avioane F-16 care le-a mai rămas? Administrația americană a decis să nu trimită specialiști civili în Ucraina pentru a deservi avioanele F-16. Dar nici nu e nevoie, că sunt destui specialiști militari americani în Ucraina, s-ar călca pe boncanci dacă ar mai trimite și specialiști civili. Și la ce ar mai folosi specialiștii dacă dispar avioanele?

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.