Hot News
Peskov, despre „planul victoriei Ucrainei” al lui Zelenski
29/08
Kremlinul a răspuns la declarația lui Trump despre al Treilea Război Mondial din cauza Regiunii Kursk
29/08

Rusia și China discută un proiect de tratat privind neutilizarea primii a armei nucleare

Foto: Serviciul de presă a presedintelui rus/ TASS

În inițiativa Chinei privind elaborarea unui tratat privind neutilizarea primii a armelor nucleare există sâmburi ai rațiunii. Moscova și Beijingul discută această idee, a declarat adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, citat de agenția Interfax.

„Suntem în contact cu colegii noștri chinezi, continuăm aceste discuții și credem că ideea lor conțiune sâmburi de rațiune”, a spus el reporterilor, comentând proiectul de tratat, propus de China la Geneva, privind interzicerea utilizării, primii, a armelor nucleare.

Viceministrul a precizat că partea rusă a studiat această propunere a Beijingului.

„Colegii chinezi au avansat pentru prima dată propunerea de a încheia un astfel de tratat în 1994. De atunci, noi am discutat cu ei de mai multe ori, pe diferite platforme, cum acest concept se încadrează în actualele circumstanțe de pe arena internațională”, a menționat Riabkov.

„Avem un mare respect pentru logica autorilor chinezi și pentru acel sistem de argumente prezentat de ei. Înțelegem că această inițiativă este determinată de o îngrijorare serioasă și profundă, trăită de Beijing pe fondul proceselor distructive din sfera securității internaționale, lansate în ultimii ani de SUA și de alți occidentali”, a subliniat viceministrul.

El a continuat: „Și vreau să vă spun că întrebarea despre soarta acestui tratat trebuie adresat, în primul rând, nu nouă, ci exact acestor participanți occidentali. Deoarece este suficient să analizezi reacțiile lor care au răsunat de la tribuna din Geneva și public, pentru a te convinge că nu acceptă absolut deloc ideea părții chineze”.

Reprezentantul ministerului chinez de Externe la conferința pentru dezarmare desfășurată la Geneva, la sfârșitul lunii februarie, a spus că țările care dețin cele mai mari arsenale nucleare trebuie să încheie acorduri privind neutilizarea reciprocă, primii, a armelor nucleare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Relațiile de cooperare dintre Rusia și China sunt puternice, pentru că s-au construit pe respect reciproc, egalitate și încredere. Sigur că proiectul propus de China la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva nu este pe placul Statelor Unite. Iar dacă SUA nu agrează acest proiect, nici Occidentul nu va fi de acord cu el. Cum ar putea fi sluga împotriva stăpânului? Pentru prima dată după opt ani, un consilier pentru securitate națională al SUA a făcut o vizită oficială în China, la invitația ministrului extern de Externe Wang Yi. În perioada 27-29 august Jake Sullivan a participat la o rundă de comunicări strategice China-SUA. Înaintea vizitei, ambele țări au transmis că doresc dialog, consens și stabilitate în relațiile bilaterale. Bineînțeles că SUA a acuzat China că nu renunță la presiunile asupra Taiwanului, nu se implică suficient pentru a bloca Rusia în conflictul cu Ucraina și nici nu se implică în impunerea ordinii în Orientul Mijlociu (mai precis problema Palestina-Israel). America, marea ,,iubitoare de pace”, acuză China că nu se implică. Adică ar prefera să se implice militar. Doar că și China a reproșat Statelor Unite, pe drept, că există o diferență majoră între acțiunile și declarațiile pe care le promovează. Pe scurt, le-a spus că acționează mincinos. China revendică dreptul la egalitate, respect reciproc și teritoarial, în schimb SUA revendică dreptul de a acționa liber, oriunde și oricând propriile interese o cer. Adică SUA au dreptul să se comporte abuziv, discriminatoriu economic și hegemonic. Alianțele și investițiile pe care le face SUA cu toate statele sunt doar pentru interesele proprii, ignorând total partenerii, doar pentru a deveni ele mai puternice. Vizita americanului în China a fost de pomană. Această situație n-ar fi avut loc niciodată între un reprezentant al Rusiei în China. Pentru că Rusia își tratează partenerii de la nivel de egalitate și cu respect. Acesta este motivul pentru care proiectul Chinei de la Geneva a întâmpinat reacții negative din partea occidentalilor: au urmat politica Statelor Unite, aceea de agresiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937241