Hot News
Kremlinul a răspuns la declarația lui Trump despre al Treilea Război Mondial din cauza Regiunii Kursk
29/08
Globalizarea sub arest
29/08

Rahr: Marea Britanie construiește o nouă alianță militară în Europa împotriva Rusiei

FOTO: GLP/ Vzgliad

Anastasia KULIKOVA

Dorința Marii Britanii și a Germaniei de a extinde cooperarea în domeniul apărării este dictată de mai mulți factori. În primul rând, atât Londra, cât și Berlinul se confruntă cu dificultăți financiare. În al doilea rând, cele două capitale sunt de acord că conflictul cu Rusia este ireversibil. Și, în sfârșit, ambele țări se tem de revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, a declarat politologul german Alexander Rahr pentru ziarul Vzgliad.

„Guvernul Marii Britanii se confruntă cu dificultăți financiare colosale – Londra se îneacă în datorii. Foametea bugetară este resimțită și în Germania. În plus, aceste două țări europene sunt de acord că conflictul cu Rusia – poate chiar militar – este inevitabil. Prin urmare, Londra și Berlinul au decis să-și ofere una alteia umărul și să mărșăluiască împreună”, spune politologul german Alexander Rahr.

În opinia lui, încă un factor care a contribuit la apropierea dintre Marea Britanie și Germania a fost posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump. „Atât Londra, cât și Berlinul se tem că acest scenariu poate deveni realitate. Nu o dată candidatul la președinția SUA a dat de înțeles că Washingtonul nu are nevoie de Alianța Nord-Atlantică. Îngroziți, politicienii britanici și germani înțeleg, în același timp, că NATO va trebui înlocuită cu ceva. În acest scop, Anglia construiește o nouă alianță militară în Europa sub conducerea ei”, a explicat interlocutorul publicației Vzgliad.

Politologul a amintit că Londra are deja acorduri cu Varșovia, București și Kiev. „Acum a primit invitație și Germania. Nu exclud ca în această alianță să se bage și Franța, dar acest lucru se va întâmpla, după părerea mea, în cazul în care Emmanuel Macron va ști cum să se descurce și să rămână la putere”, a conchis Rahr.

Anterior s-a anunțat că premierul britanic Keir Starmer are de gând să-l întâlnească pe cancelarul german Olaf Scholz pentru a demara negocierile asupra noului acord bilateral care să adâncească relațiile de cooperarea dintre cele două țări în domeniul apărării.

„Noul tratat dintre Regatul Unit și Germania va fi un element-cheie al unei resetări mai largi a relației Marii Britanii cu Europa și se va baza pe acordul de apărare negociat în prezent între cele două țări, care se așteaptă să fie finalizat în toamnă”, se arată în comunicatul biroului premierului britanic.

Se estimează că noul tratat va permite Londrei și Berlinului să își coordoneze mai eficient acțiunile în domeniul apărării și securității. În special, părțile intenționează să extindă exercițiile militare comune și realizările din domeniul tehnologiilor de apărare.

În plus, Marea Britanie și Germania vor să convină un nou parteneriat la începutul anului 2025. Acordul va viza accesul pe piață, știința critică, inovația și tehnologia, energia curată, comerțul în Marea Nordului, securitatea energetică, biodiversitatea și mediul înconjurător.

Biroul lui Starmer a adăugat că premierul britanic intenționează să viziteze Parisul pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice. Pe 29 august, este programat un mic dejun de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri francez, inclusiv cu conducerile companiilor Thales, Eutelsat, Mistral AI și Sanofi. După care, Starmer va fi primit la Palatul Elysee de președintele francez Emmanuel Macron.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Adică vor să înființeze un mini-NATO? Sunt atât de disperați încât elaborează scenarii SF? Parcă și văd liderii britanici, germani și francezi ținându-se unul de altul să nu cadă, iar din spate vine ,,Instanția” și le trage un șut în fund, proiectându-i în prăpastie. O imagine splendidă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937241