Hot News
Cititorii ne scriu. Ioan Popa: Interviul senzațional cu Capra eroina națională a Ucrainei care a scos din luptă 40 militari ruși într-o singură bătălie (Pamflet)
27/08
Mass-media: Durov a spus poliției că trebuia să ia cina cu Macron
28/08

Grossi: În Regiunea Kursk a apărut pericolul unui incident nuclear

Rafael Grossi/ Foto: free.1tv.ru

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a împărtășit primele sale impresii după vizita efectuată la Centrala Nucleară de la Kursk. Potrivit spuselor sale, stația funcționează în condiții aproape normale, relatează Smotrim.ru.

Dar, a continuat domnul Grossi, merită să analizăm cum poate fi prevenit un incident nuclear. Rafael Grossi a confirmat că a inspectat centrala și principalele sale instalații. A văzut cu ochii lui urmele lăsate de atacurile asupra obiectivului atomic. Faptul că nu departe de centrala nucleară se duc lupte trezește îngrijorări, a spus șeful AIEA.

„O centrală nucleară este o instalație nucleară care lucrează”, a menționat Grossi la un briefing transmis în direct de postul de televiziune Rossia 24 și de platforma media Smotrim. ”Iar atacurile lansate asupra ei se pot termina în mod periculos”.

Îngrijorarea șefului AIEA vine de la cazurile de activitate militară din apropierea Centralei Nucleare de la Kursk, fiind vorba, în ultimă instanță, de siguranța centralei nucleare. Particularitatea acestei centrale o reprezintă reactoarele RBMK, de genul celor care au funcționat la centrala de la Cernobîl înainte de a exploda, a subliniat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Așa cum sunt ele proiectate, reactoarele RBMK nu au un înveliș de protecție. Ceea ce înseamnă că astfel de centrale atomice sunt foarte vulnerabile la atacurile dronelor, spre exemplu. Urmele atacurilor nu pot fi analizate în afara situației apărute în regiunea de graniță Kursk, a adăugat Grossi.

El a adăugat că, pentru a asigura siguranța centralei, trebuie respectate cele cinci principii ale AIEA. În primul rând, centrala nucleară nu trebuie să fie țintă a atacurilor, nu trebuie folosită în scopuri militare, iar toate sistemele trebuie să se afle în stare de funcționare.

După ce a vizitat Regiunea Kursk, Rafael Grossi intenționează să meargă la Kiev. Principala regulă este, potrivit lui Grossi, foarte simplă – nu trebuie să ataci o centrală nucleară. Cel mai important lucru la întâlnirea cu Volodimir Zelenski va fi menținerea dialogului. Grossi a subliniat că în relațiile cu Rusia și cu Vladimir Putin există un astfel de dialog deschis.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Nu știu dacă psihopatul de Zelenski înțelege gravitatea unui atac asupra centralei nucleare. Dar Grossi poate să-i explice, măcar își face datoria. Zelenski trebuie supus unui tratament medicamentos, iar dacă acesta nu dă rezultate poate fi ținut într-o cămașă de forță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938643