Categories: ReligieRusia si lumea

În Ucraina, prima parohie de limbă română a UOC, lăsată fără biserică

Prima parohie de limbă română a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) canonice din Ucraina a fost lăsată fără biserica ei, care a fost sigilată de conducerea cimitirului orășenesc pe teritoriul căruia se află (în imagine), a transmis Episcopia Cernăuți-Bucovinei a UOC, relatează RIA Novosti.

„Autoritățile au interzis prima parohie de limbă română din Ucraina, iar acum și românii împiedică autoritățile să construiască așa-zisa libertate spirituală. Au rupt lacătele și au sigilat biserica care adăpostește mormintele Mitropoliților bucovineni din cimitirul orașului Cernăuţi”, se precizează în comunicat.

Potrivit Episcopiei, conducerea cimitirului orașului a sigilat biserica, privând comunitatea religioasă de limbă română cu hramul celor Trei Sfinți de posibilitatea de a ține slujbe de pomenire.

„Vedem cum autoritățile limitează în mod intenționat drepturile și nu respectă minoritățile vorbitoare de limbă română din Ucraina. Mai întâi, autoritățile au refuzat să înregistreze vicariatul pentru Bierica Ortodoxă Română, acum au început să sigileze parohiile de limbă română. <…> Ce urmează? După toate probabilitățile, enoriașii vor pregăti un apel către Președintele României”, a adăugat Episcopia.

În ajun, Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege privind interzicerea pe teritoriul republicii a organizațiilor religioase care au legături cu Rusia, act normativ ce permite să pună capăt activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.

Kievul a organizat cel mai mare val de persecuții din istoria modernă a țării împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, cea mai mare comunitate de credincioși a țării. Făcând referire la legătura ei cu Rusia, autoritățile locale din diferite regiuni ale Ucrainei au decis să interzică activitățile UOC. SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei – n.r.) a început să deschidă dosare penale împotriva clerului și să desfășoare „acțiuni de contrainformații”: percheziții la episcopi și preoți, biserici și mănăstiri în căutarea de dovezi ale „activității anti-ucrainene”. Tribunalele au emis hotărâri de acuzare împotriva mai multor reprezentanți ai clerului, mulți se află în arest preventiv. Sute de biserici ortodoxe ale UOC au fost ocupate cu forța de schismatici ucraineni cu sprijinul autorităților locale, în timp ce „preoți și laici, bărbați și femei, sunt supuși violenței fizice”.

Owner

View Comments

  • Tot ceea ce a făcut Patriarhia Română pentru acești nefericiți a fost să preia pe Telegram o postare video a lui Andrei Betereanu, președintele unei asociații obștești din Republica Moldova. Nici o altă informație sau luare de atitudine n-am văzut pe basilica.ro sau pe alte site-uri ale Patriarhiei. În schimb nu au uitat să posteze despre cum au sărbătorit ucrainenii din România ziua națională a Ucrainei și cum s-au citit în parohiile ucrainene din România rugăciunile pentru pace recomandate de Preafericitul. Dar pentru românii din Ucraina ceva concret se face? Că pentru refugiații ucraineni s-au dat peste cap să adune ajutoare materiale și financiare. La Cernăuți sunt credincioși români care au nevoie de ajutor. Le-a fost închisă biserica. Doar cu postări nu pot fi ajutați.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

5 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

8 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.