Hot News
Adevăratul motiv pentru arestarea fondatorului Telegram
26/08
Snowden este mâhnit că Macron a decăzut până la luarea de ostatici
26/08

A murit proiectantul șef al sistemului de rachete ”Iskander-M”, Oleg Mamalîga (VIDEO)

Oleg Mamalîga și creația sa, sistemul de rachete ”Iskander-M”/ Foto: Youtube

Oleg Mamalîga, proiectantul șef al sistemului de rachete operațional-tactice ”Iskander-M”, a murit la vârsta de 92 de ani, informează Smotrim.ru.

„Oleg Ivanovici și-a dedicat întreaga viață muncind în cadrul Biroului de proiectare și inginerie mecanică din Kolomna (Regiunea Moscova – n.r.), care astăzi este parte a holdingului”, a anunțat holdingul ”Sisteme de înaltă precizie” pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

În cariera sa profesională, Mamalîga a reușit să lucreze la dezvoltarea primelor sisteme antitanc sovietice, sisteme de rachete tactice și operaționale-tactice.

Acum, realizările sale, în special, sistemul de rachete ”Iskander-M”, sunt utilizate activ de armata rusă în operațiunea specială.

„Iskander” a înlocuit sistemul opera’ional-tactic «Oka», care era considerat cel mai bun sistem operațional-tactic din lume la sfârșitul anilor ’80. Primul ”Iskander” a fost lansat la 18 februarie 1993.

Sistemele au fost primite în dotarea armatei în 2006. Inițial, nu a fost prevăzut un focos nuclear, dar ulterior modelul a fost modernizat. Din 2011, trupele primesc ”Iskander-M” cu un focos nuclear. Acum complexul poate trage atât rachete de croazieră, cât și balistice.

Altitudinea maximă de zbor a unei rachete balistice este de 50 de kilometri, iar raza maximă de acțiune este de 500 de kilometri. Devierea de la punctul de impact desemnat nu depășește un metru.

”Iskander” are un sistem sofisticat de război electronic și de apărare împotriva sistemelor antirachetă, ceea ce îl avantajează față de concurenții săi.

Sistemele complexe Iskander se află pe lista produselor interzise la export și nu vor fi vândute în străinătate.

VIDEO: https://youtu.be/gElFri5VfAg

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Șmel, Maliutka, Tocika, Oka, Oka-U, Iskander-M – toate se leagă de numele lui Oleg Ivanovici Mamalîga. Rusia a pierdut un proiectant specializat în arme și echipamente militare deosebit de valoros. Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937235