Categories: Rusia si lumea

Fondatorul rețelei de socializare Telegram, Pavel Durov, reținut în Franța la cererea Statelor Unite

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franța „la cererea Statelor Unite”, care vor continua să acționeze conform principiului „cine nu este cu noi este împotriva noastră”, a declarat senatorul Andrei Klimov, șeful Comisiei pentru protecția suveranității de stat din cadrul Consiliului Federației, Camera Superioară a Parlamentului rus, relatează RIA Novosti.

Sâmbătă seara, presa franceză a informat că fondatorul rețelei de socializare Telegram, Pavel Durov, a fost reținut pe aeroportul Le Bourget la coborârea dintr-un avion privat, care ar fi venit din Azerbaidjan. Potrivit presei din Hexagon, Durov, care deține cetățenie franceză, se afla pe lista persoanelor căutate în țară, justiția franceză considerând că omul de afaceri este implicat în infracțiuni din mai multe motive, inclusiv refuzul Telegram de a coopera cu autoritățile de la Paris.

„Vestea de astăzi despre arestarea în Franța a fondatorului Telegram, Pavel Durov, la cererea autorităților americane, este încă o dovadă că yankeii, în aroganța lor, vor continua să acționeze conform principiului „cine nu este cu noi, este împotriva noastră””, a scris senatorul Klimov.

Jurnalistul american Tucker Carlson a explicat arestarea lui Durov prin refuzul acestuia de a „cenzura adevărul”

Arestarea fondatorului Telegram este un avertisment pentru cei care refuză să „cenzureze adevărul din ordinul guvernelor și agențiilor de informații”, a scris Carlson pe pagina sa de pe rețeaua X, scrie RBC.

„Pavel Durov a părăsit Rusia când guvernul a încercat să preia controlul asupra rețelei Telegram. În cele din urmă însă, nu Putin a fost cel care l-a arestat pentru că a permis publicului să se bucure de libertatea de exprimare. A fost o țară occidentală, un aliat al administrației Biden, care l-a arestat. <…> Întunericul coboară rapid asupra lumii altădată libere”, a constatat Carlson.

În februarie 2024, Durov a acordat un interviu jurnalistului american în Dubai, unde se află sediul principal al Telegram. Potrivit omului de afaceri, unul dintre motivele pentru mutarea în Emiratele Arabe Unite a fost atenția sporită a FBI și a serviciilor de securitate, care „doreau detalii” despre activitatea rețelei de socializare. Durov a considerat că o astfel de cooperare ar fi în contradicție cu principiile companiei, care pledează pentru confidențialitate.

Vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, din partea Partidului ”Oameni Noi”, a declarat că reținerea lui Durov poate avea motive politice și poate fi o încercare de a obține acces la informațiile utilizatorilor rețelei.

El l-a îndemnat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să solicite autorităților franceze eliberarea lui Pavel Durov din detenție.

Forțele de ordine care l-au arestat pe Durov aveau mandat de percheziție din partea Direcției Naționale a Poliției Judiciare din Franța. Jandarmeria îl consideră pe Durov complice la trafic de droguri, infracțiuni împotriva copiilor și fraudă din cauza moderației insuficiente pe Telegram și a lipsei de cooperare cu autoritățile. Audierea în instanță va avea loc pe 25 august.

Owner

View Comments

  • Aplicația Telegram are peste 900 de milioane de utilizatori activi și este folosită chiar de Zelenski. Este o principală sursă de conținut, mai ales de la începerea conflictului din Ucraina, fiind una dintre puținele rețele de socializare în care rușii pot accesa știri despre război. A deranjat că este clasată ca una dintre principalele platforme de social media și este deosebit de influentă? Cum rămâne cu libertatea de exprimare? Franța a executat ordinul Statelor Unite. Acuzațiile aduse sau altele care pot fi fabricate vor contribui la menținerea lui Durov în arest. Poate că face parte și asta din grămada de sancțiuni aplicate Rusiei. Sau poate că se încearcă, prin constrângere, să se obțină acces la informațiile utilizatorilor rețelei, așa cum a declarat Vladislav Davankov. Mulți bloggeri ruși au cerut să se facă proteste în fața Ambasadelor Franței din întrega lume. E trist în ce direcție a luat-o lumea asta. Bine că, încă, mai avem acces la cărți.

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.