Categories: Rusia si lumea

Republica Moldova: Într-o direcție greșită

Comentariul reprezentantei oficiale a MAE rus, Maria Zaharova, cu privire la situația din Moldova, postat pe site-ul oficial al ministerului.

Ascunzându-se în spatele retoricii rusofobe și a unor sloganuri despre „integrare europeană”, actuala conducere a Republicii Moldova continuă, în realitate, să pună în practică scenariul ucrainean, devastator pentru țară și pentru poporul ei.

La 1 august, ministrul de Externe al Republicii Moldova, M. Popșoi, a declarat că Rusia nutrește, chipurile, „o uriașă invidie” față de Moldova și de „succesele sale în consolidarea instituțiilor democratice”. În realitate însă, prin eforturile liderilor pro-occidentali, Moldova s-a transformat într-un stat totalitar cu o economie în continuă degradare și, în același timp, într-una dintre cele mai sărace țări ale Europei.

Cum să nu invidiezi astfel de „succese” extraordinare? Ipocrizia unor asemenea declarații este constatată chiar și în Republica Moldova, unde, pe măsura apropierii alegerilor prezidențiale și a „referendumului european”, acțiunile autorităților sunt tot mai mult comparate cu agonia regimului.

În Moldova se înăsprește represiunea în privința opoziției și a tuturor celor care nu sunt de acord cu acțiunile conducerii. <…>

Continuă curățarea totală a spațiului informațional al Republicii. La 7 august, Consiliul pentru Promovarea Proiectelor de Investiții de Importanță Națională a suspendat licențele a două posturi de televiziune moldovenești, Mega TV și Familia TV, iar la 9 august, două posturi de televiziune găgăuze, Ilk Halk Televizionu și Oguzsatlink, au fost somate să nu mai retransmită programe din Rusia și Belarus în termen de 10 zile, cu amenzi în valoare totală de aproape 15.000 USD. Trebuie reamintit că, de la sfârșitul anului 2022, autoritățile au suspendat sau au încetat să difuzeze în total 17 posturi de televiziune și de radio moldovenești.

La 15 august, au intrat în vigoare modificările la Legea privind prevenirea și combaterea criminalității în domeniul informaticii, care extind competențele de control și sancționare ale agențiilor de aplicare a legii. De acum înainte, aceste agenții pot bloca resursele de internet sub pretextul combaterii „conținutului infracțional”. Comunitatea experților moldoveni nu are nicio îndoială că autoritățile vor folosi această formulare pentru a descrie orice informație care le este incomodă.

Nu scade ritmul de românizare artificială a Moldovei. Populației țării i se impun noi imboluri și idealuri. <…>

Conștientizând caracterul de eșec al aventurii integrării europene, autoritățile moldovenești întreprind încercări frenetice de a menține, prin orice mijloace, acest proiect pe linia de plutire. Sunt folosite toate forțele și mijloacele. Pentru promovarea „referendumului european” se recurge cu nerușinare la resursele administrative şi la finanţarea de la bugetul de stat (secretarul de presă al Guvernului Republicii Moldova, D. Vodă, a recunoscut că sunt folosite fondurile Cancelariei de Stat pentru aceste nevoi). <…>

Astfel, în loc să rezolve problemele socio-economice presante, autoritățile moldovenești sunt concentrate pe lupta împotriva oponenților politici și folosesc tehnici antidemocratice și întregul aparat represiv.

Ce mai rămâne când, potrivit sondajelor, aproape două treimi dintre moldoveni cred că autoritățile își duc țara în direcția greșită?

Owner

View Comments

  • Cred că poți face infarct de la atâta râs după ce citești declarația lui Popșoi cum că Rusia nutrește ,,o uriașă invidie" față de ,,succesele" Republicii Moldova. Rămâi blocat după o asemenea declarație halucinantă și nici nu mai poți comenta. Era beat sau e paralel cu realitatea? Cu un ministru de Externe și o președintă atât de ,,competenți", cred că Republica Moldova a adoptat mersul racului.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.