Hot News
Alaudinov: Zelenski ar putea fi ucis, curând, de „stăpânii” lui
15/08
Echipa Rusiei a câștigat aurul la prima Olimpiada Internațională de IA
15/08

Kievul a ales înfrângerea militară în locul negocierilor

Foto: RIA Novosti

Evgheni Pozdniakov, Vzgliad

Vladimir Putin a cerut luni structurilor de forță să alunge forțele armate ucrainene din Regiunea Kursk. Președintele a subliniat că inamicul va încerca și pe mai departe să destabilizeze situația din zona de frontieră, iar invazia Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse a privat de orice sens posibilele, anterior, negocieri de pace. De ce în acțiunile lui Zelenski războiul a învins șansa la dialog și ce consecințe pentru Ucraina va avea acest lucru?

Vladimir Putin a ținut o consfătuire dedicată situației din zonele de frontieră ale Rusiei supuse atacurilor Forțelor Armate ale Ucrainei. „Principala misiune revine, fără îndoială, Ministerului Apărării: să scoată, să alunge inamicul de pe teritoriile noastre și, împreună cu Serviciul de Frontieră, să asigure o acoperire fiabilă a graniței de stat”, a spus el. Putin a cerut, de asemenea, FSB și Gărzii Naționale a Rusiei să asigure o luptă eficientă împotriva Grupurilor de Sabotaj și Recunoaștere (DRG) ale inamicului.

La rândul lor, instituțiile civile trebuie să asigure tot necesarul pentru structurile de forță. „Și, în sfârșit, cu toții – cu șefii respectivelor regiuni – trebuie să ne concentrăm atenția pe principala misiune. Care este sprijinirea oamenilor noștri, care au nevoie de ajutor și de protecție”, a subliniat Putin.

„Despre ce să vorbim cu ei?”

Președintele a explicat de ce Kievul a refuzat propunerile de revenire la planul de reglementare pașnică a conflictului: „Inamicul se străduiește să-și îmbunătățească pozițiile de negociere în viitor. Dar despre ce negocieri poate fi vorba cu oameni care atacă la nimereală cetățeni pașnici, insfrastructura civilă sau încearcă să creeze amenințări pentru instalații de energie nucleară? Despre ce poți vorbi, în general, cu ei?”

Potrivit spuselor sale, asemenea acțiuni au și un scop militar: să oprească înaintarea Forțelor Armate ale Rusiei în Donbass și Novorossia. Dar ritmul operațiunilor ofensive ale armatei ruse a crescut o dată și jumătate, „iar forțele noastre militare înaintează pe toată linia contactului de luptă”.

El a mai adăugat că pierderile armatei ucrainene „cresc dramatic pentru ele”, inclusiv printre unitățile cele mai bine pregătite de luptă care sunt redisclocate la granița cu Rusia. „Inamicul va primi cu siguranță un răspuns demn și toate obiectivele stabilite de noi vor fi, fără îndoială, atinse”, a concluzionat Putin.

La rândul său, șeful interimar al Regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a spus că inamicul controlează 28 de așezări. Nu se știe nimic despre soarta a aproximativ două mii de oameni care trăiesc acolo. El a precizat că inamicul ocupă un teritoriu in adancul Regiunii Kursk de 12 km și lat de 40 de km. În timpul invaziei au fost uciși 12 civili, 121 au fost răniți, inclusiv 10 copii. 121.000 de persoane au fost evacuate.

Potrivit politologului Pavel Danilin, consfătuirea a avut importante aspecte politice interne: „Toate nivelurile guvernamentale au primit semnalul de a-i trata cu sinceritate pe oameni și de a nu ascunde problemele. Este poziția principială a președintelui. Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă, inclusiv pentru ca unii alarmiști din mass-media să nu înceapă să bată toba.”

„În plus, inamicul va continua să încerce să atace regiunile rusești, să trimită sabotori, să organizeze provocări. De aceea, asigurarea siguranței oamenilor, rezolvarea problemelor lor și sprijinul direct reprezintă, la rândul lor, sarcini de maximă prioritare pentru toate nivelurile guvernării”, a spus analistul.

„În același timp, situația din Regiunea Kursk cu siguranță nu va opri înaintarea Forțelor Armate ale Rusiei în regiunile Donbass și Novorossia. Operațiunea specială trebuie să se încheie cu denazificarea, demilitarizarea și statutul de neutralitate al Ucrainei. Dacă până atunci Ucraina în sine va mai exista, desigur”, este de părere Danilin.

Cele mai proaste condiții pentru Kiev

„Invazia forțelor armate ucrainene în Regiunea Kursk a schimbat, firește, radical conflictul. Desigur, acum nici nu se mai poate vorbi despre propunerile prezentate anterior de Moscova. Discuția despre negocieri își pierde orice sens”, a declarat Vadim Koziulin, de la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe.

„Din păcate, din cauza acțiunilor lui Zelenski, logica militară a învins logica politică. Ca atare, sunt sortite eșecului, apropo, orice eforturi ale statelor Sudului Global de a-și promova propriile inițiative de pace. Cu siguranță nu vom auzi noi propuneri în viitorul apropiat”, a spus interlocutorul publicației Vzgliad.

„În plus, Putin a trasat armatei noastre o sarcină clară: să alunge inamicul din Regiunea Kursk. Situația din regiune este învăluită în ceața războiului, nu cunoaștem multe detalii. Dar putem fi siguri că Forțele Armate ale Ucrainei vor primi un răspuns demn”, subliniază Koziulin.

Într-adevăr, acțiunile Kievului au pus cruce posibilității unei soluționări pașnice a conflictului în viitorul apropiat, a adăugat politologul Vladimir Kornilov. „Și nu cu mult timp în urmă, Volodimir Zelenski vorbea des despre importanța dialogului cu Rusia, ba chiar declara că este necesar ca situația să fie rezolvată până la sfârșitul anului”, a amintit interlocutorul publicației Vzgliad. „Dar Kievul nu învață din propriile greșeli. Chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale, Moscova a încercat să rezolve contradicțiile pe cale pașnică. După care au fost negocierile la Istanbul, pe care Kievul le-a rupt sub presiunea Londrei.

Și de fiecare dată Ucraina primește condiții și mai proaste decât cele care i-au fost oferite anterior. Situația ei nu face decât să se înrăutățească”.

„În ceea ce privește inițiativele posibililor mediatori, țările din Sudul Global au propus de mai multe ori propriile variante de rezolvare a conflictului, înțelegând cât de importantă poate fi pentru omul de rând încetarea acțiunilor militare. Acum însă eforturile lor sunt condamnate din cauza lui Zelenski”, consideră expertul.

„În același timp, Ucraina și-a pus într-o situație incomodă chiar și propriii aliați. Statele occidentale sunt sincer confuze. Mass-media americane și europene încearcă frenetic să găsească o logică în acțiunile Biroului lui Zelenski. Dar nici măcar ei nu pot descrie în mod adecvat motivele a ceea ce se întâmplă”, a concluzionat Kornilov.

Zone tampon în regiunea Sumî

„Din punct de vedere militar, alungarea inamicului din Regiunea Kursk va necesita o combinație de operațiuni terestre și aeriene. Important este să se țină cont de faptul că Forțele Armate ale Ucrainei lucrează în grupuri mici mobile amplasate la o distanță destul de mare unele de altele”, a spus expertul militar Aleksei Leonkov.

„Îi ajută și relieful: centura largă de pădure le permite să efectueze incursiuni într-un punct sau altul fără să fie văzuți. Prin urmare, li se pot opune reprezentanții forțelor pentru operațiuni speciale, care, în același timp, vor beneficia de un amplu sprijin din partea aviației și artileriei”, a apreciat el.

„Pentru o rezolvare totală a problemei este însă importantă crearea mai multor zone tampon în regiunea Sumî. Este vorba despre sectoare mici, unde poate fi asigurat controlul asupra rutelor care duc la granița noastră. Acest lucru va ajuta la prevenirea unor noi incursiuni în regiunile de graniță ale țării”, a conchis Leonkov.

3 Comments

  1. Carmen spune:

    În marea Sa iubire față de om, Dumnezeu i-a dăruit acestuia libertatea de a alege între bine și rău. Ceea ce alegi, apoi culegi. Regimul de la Kiev a ales partea cea rea, renunțând la negocierile de pace de la Istanbul din 2022. Cine e de vină? Cumva Rusia?

  2. Un german spune:

    De ce nu ataca si armata rusa din lateral de-a lungul granitei blocand acele grupulete mici pe teritoriul Rusiei si oprind alimentarea cu munitie dispre Ucraina? Apoi este usor de distrus grup cu grup. Formati mai intai o granita solida – o bariera prin care ucranii sa nu se mai poata ajuta. Si nu intele de ce granita Federatiei Ruse cu un stat ca Ucraina nu era bine pazita, nu earau fortificatii, nimic? Cum puteti fi atat de neglijenti? Nu ati invatat nimic din al doilea razboi mondial, cand Wermachtul nostru a intrat ca in branza in URSS? Acum nu mai tipati fascistii si nazistii, sincer noi germanii nu am avut nimic cu poporul rus, am vrut sa ne rafuim cu comunismul. In ucraina aia pe care ii numiti voi nazisti si fascisti nu sunt decat niste nebuni pentru mascarea regimului americano-sionist care conduce astazi Ucraina. Sunt doar niste bieti spalati pe creier condusi de evrei care se dau drept ucraineni. Nici un national-socialist adevarat din lumea asta nu ar lupta impotriva unei Rusii ortodoxe si necomuniste. Din contra, am saluta victoria voastra impotriva Molochului iudeo american si o vom saluta la momentul cand se va produce. Pana atunci fit mai vigilenti si incordativa muschii. Nu puteti castiga un razboi stand in fund sau co o mana legata la spate. Putin al vostru face aceeasi greseala ca Hitler al nostru : pune politica inaintea strategiei de razboi. Daca ar fi atacat Moscova cand Stalin avea doar o suta de mii de aparatori alta ar fi fost soarta razboiului. Glorie invingatorilor si onoare invinsilor!

  3. Ioan spune:

    Operațiunea de violare a frontierei ruse și de invadare a oblastului Kursk de către armata lui Zelenski și a lui Budanov a fost concepută, ordonată și condusă de comandanți nutrind un profund dispreț față de soarta militarilor ucrainieni (în special) și a războiului (în general), toți la fel de ignoranți în legile tacticii și strategiei militare.
    Toți au urmărit vedetismul personal prin organizarea unei spectaculoase dar sterpe și găunoase operațiuni militare lipsită de sens și mortal de riscantă, fiindcă toți acei zece mii de militari ucrainieni vor sfârși, în cele din urmă, prin a fi luați prizonieri ori prin a fi uciși de ruși. Incursiunea lor aventuroasă și ridicolă este lipsită de orice valoare strategică sau tactică. Dej aproape jumătate dintre ei, conform bloggerilor militari, au fost uciși de ruși.
    În mod normal, toți conceptorii unei astfel de operațiuni ar trebui judecați de un consiliu ucrainian de război.
    În ceea ce-i privește pe ruși, au făcut în trecut greșeli la fel de mari ca ucrainienii, dar se pare că s-au corectat între timp și au reintrat în ritm.
    Un ministru rus al Apărării, total ignorant în materie de tactică și strategie militară, a pricinuit Armatei Ruse pierderi catastrofale interzicând comandanților din prima linie orice inițiativă și forțând Armata Rusă să avanseze simultan și în linie – adică nici o unitate nu avea voie s-o ia înaintea celorlalte și nici să se retragă decât odată cu toate celelalte unități în același timp. Acest balet militar de front, stupid și sângeros a fost plătit scump de voluntarii ruși.
    Ministrul Șoigu (de etnie turcă) are pe conștiință moartea a o jumătate de milion de voluntari ruși și a cel puțin șase generali ruși.
    Mai mult decât atât, măcinat de ambiții personale și interese meschine, Șoigu a interzis comandanților din linia întâi orice acțiuni spontane și orice inițiativă personală, din dorința de a-și asuma el toate meritele victoriei. Să ne amintim de Prigojin care lupta alături de mercenarii Wagner în prima linie și căruia Șoigu i-a tăiat de la bun început orice orice aprovizionare cu muniție. Aflat în iadul de la Bahmut alături de mercenarii lui, sub ploaia de foc a artileriei ucrainiene, Prigojin striga în telefon la Șoigu: ”Șoigu, lasă-mă să sparg frontul de rahat al ucrainienilor! Lasă-mă să sar pe ei și să-i tai cu baionetele și să-i fac praf cu tunurile și poimâine intru alături de voluntarii ruși în Kiev! Dar trimite-mi muniție, te rog eu, trimite-mi muniție, Șoigu! Dă-mi, nenorocitule, muniție, de ce nu vrei să-mi dai muniție? Ești vorbit cu ei? ”.
    Șoigu, mânat de ambiții personale și de sentimente meschine, gelos pe victoriile lui Prigojin, nu numai că nu i-a trimis muniție dar a făcut totul ca să scape de Prigojin și de armata lui.
    În mod normal, Șoigu ar trebui să fie judecat de un tribunal militar pentru trădare, dar e puțin probabil să se întâmple asta.
    Tot în fața unui tribunal militar ar trebui duși comandanții ucrainieni care au conceput și au ordonat atacarea Federației Ruse în oblastul Kursk. Această operațiune este varianta terestră a sabordării. Trei brigăzi mecanizate ucrainiene (circa zece mii de soldați) au trecut granița în Rusia și au fost duse în oblastul Kursk. Circa patru mii de militari ucrainieni au fost uciși de ruși și restul soldaților ucrainieni vor avea aceeași soartă ori vor lua drumul prizonieratului.
    Și asta într-un moment când Ucraina are nevoie acerbă de soldați și de tehnică militară pe front. Pentru ce au fost distruse trei brigăzi ucrainiene cu toată tehnica lor de luptă? De ce nu au fost duși pe frontul din Donbass acei soldați? Pentru ce au murit ei?
    Răspunsul e simplu: ei au murit pentru ca vreo câțiva comandanți ucrainieni să devină vedete TV arătând că au luat vreo sută de prizonieri ruși. Deja Ucraina plânge și regretă acele trei brigăzi.
    În concluzie, atât comandanții ucrainienii cât și cei ruși au încălcat flagrant legile tacticii și strategiei militare, fie din prostie, fie din sete de vedetism. Și legile acelea ale strategiei și tacticii sunt simple. Și legile acelea sunt moderne, pentru că sunt făcute de anticii căpitani ai războaielor și de generali străvechi și întotdeauna cei vechi au fost cei mai moderni.
    Strategul chinez Sun Tzu, general care a trăit acum aproape trei mii de ani a descris aceste legi ale războiului la modul cel mai fermecător. Îmi permit să redau mai jos o poezie a unui scriitor român inspirată din scrierile lui Sun Tzu:

    Sun Tzu – Arta războiului. Cum duci, ca general, trupele la victorie.

    Chiar de-ai soldați un million, poți trece
    Ca să-i comanzi. Să nu te sperii tare:
    E ca și cum ai comanda doar zece,
    E doar o treabă de organizare.

    Într-adevăr, ei sunt pe spații vaste
    Desfășurați în militare robe,
    Nu poți striga la ei, dar pentru aste
    Prilejuri ai drapele, clopot, tobe.

    Și de-i așezi pe neamuri și feude,
    Vezi cum efortu-n luptă își conjugă,
    Cum spadele-și abat în dușmani crude,
    Vitejii râd, fricoșii n-or să fugă.

    Cavaleria-n iureș se conduce,
    Atacă-n zbor mortal și elegant,
    Ea sufletul dușmanului îl duce
    Pe lance și-l aruncă în neant.

    Și atunci când slăbiciune observați
    La inamic luați-i toată gloria,
    Cu tot ce aveți mai tare atacați
    Și a voastră e victoria. Victoria!

    Fii omenos cu cei ce vor muri,
    Că sunt soldații tăi. Cu ei fii drept.
    Ca general de asta nu sări,
    Fă-i să te poarte-n inima din piept.

    Cu calm și fermitate stăpânești
    În întregime a bătăliei soartă,
    Pentru un milion de oameni ești
    Chiar steaua lor care prin noapte-i poartă.

    Să nu fii crud ca general și gata
    Tot sângele dușman dintr-o sorbire
    Să-l bei că-n felul ăsta pierzi armata,
    Vrăjmașului prins lasă-i o ieșire,

    Arată că-i rămâne a alege
    O unică portiță de scăpare,
    O alta decât moartea, se-nțelege,
    Fii mare-n luptă și-n iertare mare.

    Tu ești stăpânul morții și al vieții,
    Ca general, în luptă, simultan
    Ești om și zeu, n-ai legile cetății
    Deasupra ta, nici Cer, nici suveran.

    Și atunci când slăbiciune observați
    La inamic luați-i toată gloria,
    Cu tot ce aveți mai tare atacați
    Și a voastră e victoria. Victoria!

    (Ioan POPA, volumul Odă Răzbunării, martie 2022)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938642