Hot News
Freeman: Zelenski a atacat Regiunea Kursk pentru a ridica moralul armatei
12/08
Arctica friguroasă
12/08

Rusia va insista ca AIEA să numească partea vinovată de atacul de la Centrala Nucleară ”Zaporojie”

Centrala Nucleară ”Zaporojie” în urma atacului din 11 august 2024/ Foto: RIA Novosti

Reprezentanța permanentă a Rusiei pe lângă organizațiile internaționale de la Viena a anunțat că Moscova va încerca să obțină din partea AIEA o declarație despre cel care se face vinovat de atacul din perimetrul Centralei Nucleare ”Zaporojie”, transmite Interfax.

„Astăzi, atacul cu o dronă ucreaineană a provocat un incendiu în zona turnurilor de răcire ale Centralei Nucleare ”Zaporojie”. Rusia va încerca să determine AIEA să numească partea vinovată de acest atac din apropierea centralei”, a afirmat misiunea rusă într-un comunicat publicat pe canalul Telegram al acesteia.

Misiunea a declarat că trecerea cu vederea a acestei circumstanțe „hipertrofiază sentimentul de impunitate al Kievului”.

În cursul zilei de duminică, guvernatorul Regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki a declarat că incendiul de la instalația sistemelor de răcire de la CNE a izbucnit după ce Forțele Armate ale Ucrainei au tras asupra orașului Energodar.

Balițki a subliniat că nu există niciun pericol de explozie a aburului sau alte consecințe, toate cele șase reactoare ale centralei fiind trecute pe modul de oprire la rece. Nivelul de radiații în jurul centralei și în oraș este normal.

Anterior, corporația ”Rosatom” a anunțat că, în urma a două lovituri directe ale dronelor ucrainene în seara zilei de 11 august, unul dintre turnurile de răcire de la CNE ”Zaporojie”, o instalație a sistemului de răcire al centralei, a fost grav avariat. Incendiul rezultat a fost stins de forțele ministerului pentru Situații de Urgență, amenințarea de prăbușire structurală va fi evaluată de experți atunci când situația o va permite. Corporația de stat a calificat incidentul drept un act de terorism nuclear.

Rogov, despre locul de unde a fost lansatî drona pentru a ataca Centrala de la Zaporojie

O dronă kamikaze, cu ajutorul căreia Forțele Armate ale Ucrainei au atacat Centrala nucleară de la Zaporojie, a fost lansată de la Nikopol, din regiunea Dnepropetrovsk, controlată de Kiev, a anunțat Vladimir Rogov, Președintele Comisiei pentru probleme de suveranitate, proiecte patriotice și sprijin pentru veterani ai Camerei Obștești a Federației Ruse, Vladimir Rogov.

„Astăzi, în jurul orei 21:00, ora Moscovei, luptători ai armatei ucrainene au atacat Centrala nucleară de la Zaporojie folosind o dronă kamikaze. Potrivit datelor preliminare, drona cu care luptători ai forțelor militare ucrainene au lovit Centrala nucleară de la Zaporojie a fost lansată din orașul Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk, situat pe malul drept al Niprului și aflat sub controlul regimului lui [Volodimir] Zelenski”, a scris politicianul pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

Rogov a subliniat că operatorul dronei kamikaze ucrainene „a văzut perfect unde lovea” și a calificat atacul drept „o lovitură țintită și deliberată”.

„Este încă un exemplu de manifestare a terorismului nuclear, unde regimul Zelenski a avut mult succes cu complicitatea aprobatoare și cu asistența Occidentului”, a menționat el.

Centrala Nucleară ”Zaporojie” este cea mai mare centrală nucleară din Europa și are șase reactoare de putere VVER-1000. Centrala nu mai produce energie electrică din 11 septembrie 2022.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Deja păcăliciul obraznic de la Kiev a acuzat Rusia că și-a atacat singură Centrala Nucleară Zaporojie. S-a făcut ceva în privința altor atacuri ale Ucrainei, unele cu ajutorul americano-occidental, cum ar fi gazoductele, hidrocentrala? Tot așa se va întâmpla și în cazul centralei nucleare. Ca un fapt divers: Rafael Mariano Grossi, directorul AIEA, a fost primit de Iohannis la Cotroceni în 9 aprilie 2024. Doar ei știu cu adevărat ce au discutat, că ceea ce a scris presa este o apă de ploaie cu limbaj de lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937242