Hot News
Generalul Gherasimov, despre situația pe direcția Kursk: „Vom încheia operațiunea distrugând inamicul”
07/08
Zaharova: În „medierea” Franței pentru Ucraina nu este loc pentru interesele Rusiei
08/08

Mali a rupt relațiile diplomatice cu Ucraina

Foto: TASS

AFP: Autoritățile din Mali au decis să rupă relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza sprijinului acordat de Kiev teroriștilor

Autoritățile din Mali au decis să rupă relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza sprijinului pe care Kievul îl acordă teroriștilor înarmați, a anunțat agenția France-Presse, citată de Vzgliad.

Comunicatul guvernului din Mali precizează că autoritățile țării sunt uluite de declarația reprezentantului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, Andrei Iusov, privind implicarea Ucrainei în atacul lansat de teroriști înarmați asupra militarilor Forțelor de Apărare și Securitate din Mali.

Autoritățile din Mali au menționat, de asemenea, afirmațiile ambasadorului Ucrainei în Senegal, Iuri Pivovarov, care „a demonstrat un sprijin fără echivoc al țării sale pentru terorismul internațional, în special în Mali”.

În document se indică faptul că autoritățile ucrainene nu au respins și nu au condamnat declarațiile lui Pivovarov și Iusov, ceea ce poate indica un „evident sprijin oficial acordat de guvernul Ucrainei pentru terorism în Africa, Sahel și, în special, în Mali”, relatează TASS.

„Acțiunile autorităților ucrainene încalcă suveranitatea statului Mali, constituie o agresiune și un sprijin pentru terorismul internațional, care este o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”, se arată în document.

Drept urmare, guvernul de tranziție din Mali a luat decizia de a ”rupe imediat relațiile diplomatice dintre Republica Mali și Ucraina”.

Anterior, Ministerul de Externe al Senegalului a anunțat că ambasadorul Ucrainei la Dakar, Iuri Pivovarov, a fost convocat la Ministerul de Externe al țării din cauza publicării unui videoclip de propagandă pe contul ambasadei de la Dakar despre sprijinul armatei ucrainene pentru teroriștii din Mali.

Ulterior, Burkina Faso a condamnat ferm acțiunile ambasadei Ucrainei la Dakar, care, potrivit autorităților țării, i-a susținut public pe rebelii care au atacat trupele guvernamentale din Mali.

Iar anterior s-a aflat că teroriștii alianței grupurilor armate separatiste maliene CSP-DPA s-au antrenat pe teritoriul Ucrainei.

Serviciile ucrainene de informații au anunțat implicarea lor în operațiunea tuaregilor și a islamiștilor împotriva guvernamentale din Mali și a unității ”Wagner”.

Vera Basilaia

Ultima ora: La 6 august, Niger a acuzat Kievul de „sprijinirea grupărilor teroriste” și, urmând exemplul Mali, a anunțat ruperea imediată a relațiilor cu Ucraina.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Teroriștii din Mali au fost sprijiniți de alți teroriști din Ucraina. Rebelii din Mali au fost instruiți de ucraineni, în Ucraina și Mali (la Timbuktu), cum să folosească drone mici artizanale. După ruperea relațiilor cu Franța, în 2022, era cazul ca regimul de la Bamako să rupă relațiile și cu regimul nazist de la Kiev. Mali s-a îndreptat politic și militar către Rusia, iar Burkina Faso și Niger au decis să urmeze aceeași linie politică externă. Asta e foarte bine! Cele trei țări intenționează să formeze o confederație în baza Alianței Statelor Sahel. Regimul de la Kiev a fost implicat și în alte lupte din regiunea Sahel (luptele de la Tinzaouaten, lângă granița cu Algeria). Forțe ucrainene au fost prezente anul trecut și în Sudan, alături de armata generalului Abdel Fattah al-Burhan. Iată pe unde umblă forțele armate ucrainene: prin Africa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939158