Zaharova: SUA se află în spatele deciziei Kievului de a interzice tranzitul petrolului rusesc
05/08Zaharova a ridiculizat vorbele lui Macron despre Jocurile Olimpice
05/08Corneliu Vlad: În Europa se dezvoltă un nou focar de încordare
Corneliu VLAD
Orizontul internațional încărcat și imprevizibil, marcat de tensiuni violente în diferite puncte ale globului, nu poate distrage atenția de la recrudescența unui punct fierbinte în Europa, moștenire de la războiul rece și de la războaiele mondiale: zona de contact ruso-germană.
Washingtonul și Berlinul au anunțat că începând cu 2026, SUA vor desfășura în Germania rachete cu rază lungă de acțiune, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice de dezvoltare. Rachetele „au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât cele actuale din Europa”, a spus Casa Albă într-un comunicat.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat prompt o reacție de tip „tit-for-tat” în cazul în care Washingtonul ar amplasa această tehnică de luptă în Germania și Moscova va plasa rachete similare. Liderul de la Kremlin a anunțat că va desfășura rachete la o distanță scurtă de Occident, în cazul în care SUA avansează cu desfășurarea de rachete în Germania.
Putin a acuzat SUA de escaladarea tensiunilor și a adăugat că Rusia va lua „măsuri în oglindă pentru desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliților săi în Europa și în alte regiuni ale lumii”. El a spus că SUA riscă să declanșeze o criză a rachetelor în stilul Războiului Rece cu această mișcare.
„Timpul de zbor către țintele de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor pot fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute”, a spus Putin.
SUA au desfășurat rachete balistice americane Pershing în Germania de Vest în anii ’80, în apogeul Războiului Rece. Rachetele americane au continuat să fie staționate prin reunificarea Germaniei și în anii ’90. Dar după sfârșitul Războiului Rece, SUA au redus semnificativ numărul de rachete staționate în Europa.
Kremlinul a avertizat deja la mijlocul lunii iulie că desfășurarea propusă de SUA va însemna că capitalele europene vor deveni o țintă pentru rachetele rusești.
„Facem pași constanți către războiul rece. Toate atributele războiului rece cu confruntarea directă revin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Decizia cancelarului Olaf Scholz de a fi de acord să permită Statelor Unite să bazeze în Germania rachete din 2026 care sunt capabile să lovească ținte la distanțe de 2.500 de kilometri – capabile să lovească cu ușurință Moscova din Berlin –are unii sprijinitori în propriul său partid. Dar Rolf Mützenich, liderul fracțiunii SPD din Bundestag spune că „nu orice armă face Germania imediat mai sigură”. El a susținut că desfășurarea intensifică și mai mult conflictul fierbinte dintre Occident și Rusia și face mai probabilă o greșeală de calcul.
Obiecțiile parlamentarilor SPD vin în ciuda faptului că Bundestag-ul nu are cu adevărat un cuvânt de spus în această problemă, deoarece desfășurarea nu implică cheltuieli publice și nu va fi controlată de armata germană. Însă parlamentarii SPD vor convoca în septembrie o dezbatere în Bundestag pentru a discuta problema.
Publicația “Politico” amintește că la summitul NATO din iulie, Washingtonul și Berlinul au convenit că SUA vor începe „desfășurarea episodică” de rachete în 2026. „Vor avea o gamă care depășește cu mult ceea ce avem până acum în
partea europeană a alianței”, a declarat directorul politic al Ministerului Apărării din Germania, Jasper Wieck. O problemă, a precizat Mützenich, este că încă nu este clar dacă Berlinul ar avea vreun cuvânt de spus cu privire la modul în care sunt folosite astfel de arme.
„Acestea sunt sisteme de arme groaznice”, a spus Falko Drossmann, un parlamentar al SPD. „Nu are rost să ne glumim despre asta.” El a adăugat, însă, că, deși sunt de așteptat „multe mormăieli”, grupul parlamentar va accepta în cele din urmă înțelegerea. 49% dintre germani și 74% dintre cetățenii din fosta Germanie de Est
cred că desfășurarea rachetelor americane în țara lor „nu este
corectă”, potrivit unui sondaj Forsa.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov a menționat că „partea rusă a trimis un avertisment foarte serios cu privire la posibile noi provocări din partea Kievului, provocări care sunt de neconceput fără o contribuție directă a Washingtonului”. Potrivit spuselor sale, partea rusă a recurs la acest gest pentru a evita pe
viitor o escaladare periculoasă a evenimentelor, cu consecințe ce pot deveni de necontrolat.
Iar ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov a avertizat că răbdarea Moscovei este limitată: “Germania nu înțelege că acest lucru aduce state europene precum Germania în linia de miră și că apariția rachetelor americane pe pământul german va face ca aceste instalații să ajungă într-un punct de referință rusesc? Acesta nu este un zăngănit de sabie, este logica simplă a unui om normal”.
1 Comment
Evenimentele recente arată că SUA și-ar îndrepta mai mult atenția spre conflictul din Orientul Mijlociu. Nu știu dacă Ucraina va fi abandonată complet sau va fi trecută pe o linie secundară. Locurile fierbinți sunt acum Israel, Gaza, Iran, Liban, Yemen. cert este că Netanyahu l-a detronat pe Zelenski în privința importanței. SUA a trimis deja nave de război și o escadrilă de luptă în Orientul Mijlociu, iar cetățenii americani și ai UE au fost avertizați să părăsească zona urgent, mai ales Libanul. Mihail Podolyak, consilier al lui Zelenski, a declarat că armata ucraineană (care a mai rămas) a acumulat oboseală. Dacă nu mai primește sprijin american, toată povara rămâne pe umerii țărilor membre NATO. Decizia lui Scholz de a permite Statelor Unite să amplaseze pe teritoriul Germaniei rachete, începând cu 2026, mi se pare una iresponsabilă, chiar sinucigașă. Dar având în vedere că același Scholz a știut și a fost de acord cu distrugerea gazoductelor Nord Stream, nu mă mir. E și el, ca mulți alți lideri europeni, pe post de balama la ușa Statelor Unite. Însă mă tem că și avertismentele Rusiei se vor termina într-o zi și va trebui să treacă la fapte. Așa cum este normal, dealtfel. Atunci, toate balamalele astea scărțâitoare vor zbura de la ușa hegemonului muribund.