Oficiali din Odessa s-au certat din cauza redenumirii străzilor

Șeful Administrației Militare Regionale din Odessa, Oleg Kiper, a formulat, pe canalul său de pe rețeaua Telegram, răspunsuri dure la criticile lansate de primarul Gennadi Truhanov din cauza redenumirii în masă a străzilor orașului, relatează RIA Novosti.

„Dacă cineva chiar vrea să se plimbe pe străzi ce poartă nume imperiale/sovietice să se ducă la Moscova și Ufa, nu în Odessa ucraineană. Nu va exista așa ceva în Odessa”, a scris oficialul, numind orașul un „loc ucrainean”, „creat, construit și dezvoltat, chipurile, de ucraineni”.

Kiper a apreciat că, în realitățile actuale din orașul ucrainean, nu există loc pentru străzi numite după oameni care au primit decorații rusești, care au colaborat cu KGB sau „au ridicat în slăvi Uniunea Sovietică și imperiul”.

Anterior, Kiper a emis un ordin de redenumire a 84 de străzi din Odessa, inclusiv Pușkinskaia, Ivan Bunin, precum și bulevardul Mihail Jvanețki, un cunoscut satirist. Prin urmare, strada Pușkinskaia va deveni strada Italianskaia, strada Konstantin Paustovski, scriitor sovitietic, va fi strada Brigăzii 28, strada Ivan Bunin va deveni strada Nina Strokata, iar Bulevardul Jvanețki va deveni Bulevardul Marinei Militare.

Primarul Odessei, Ghenadi Truhanov, s-a opus acestei inițiative, subliniind că nici el, nici consiliul orășenesc nu au nici o legătură cu toate acestea. El a mai spus că autoritățile orașului sunt nevoite să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru a anula noile denumiri și pentru a păstra moștenirea istorică și culturală a Odessei.

Owner

View Comments

  • Ca șef al Administrației Militare Regionale, Kiper a ajuns să lupte cu denumirea unor străzi? Brav militar, ce să zic... Recomand acestui individ să citească o carte de istorie adevărată și va constata că orașul Odessa este rusesc își începe existența în 1792, în urma războiului ruso-turc. Două cetăți turcești au fost cucerite de un detașament de forțe rusești condus de Ivan Gudovici, acestea intrând în posesia Imperiului Rus. La început orașul a primit denumirea greacă Odessos, devenind apoi Odessa, la cerința împărătesei Ecaterina cea Mare. Strada principală din Odessa, Deribasovkaia, este numită în onoarea unui general maior spaniol, Jose de Ribas, pentru că o parte a trupelor a fost sub comanda acestuia aflat în serviciul imperial rus. În urma recensământului țarist din anul 1897, ucrainenii constituiau doar 9,4% din populația orașului. Așa că acest Kiper s-o lase mai moale cu ,,Odessa ucraineană", că s-ar putea ca Odessa să se întoarcă acolo unde îi este locul: în Rusia!

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

4 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

6 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

24 de ore ago

This website uses cookies.