Pamfilova: 23 de partide vor participa la alegerile din septembrie
02/08Putin s-a întâlnit cu rușii întorși acasă după schimbul de persoane
02/08FSB: Aflați în detenție în țări NATO, opt cetățeni ruși au fost restituiți
În urma schimbului de persoane, opt cetățeni ruși aflați în închisori în Occident s-au întors în Patrie, a anunțat Centrul pentru Relații cu Publicul al Serviciul Federal de Securitate (FSB), citat de RIA Novosti.
„Pe 1 august 2024, în urma unui schimb care a avut loc pe aeroportul din Ankara (Turcia), opt cetățeni ruși, reținuți și aflați în detenție într-o serie de state NATO, precum și copii minori, au fost restituiți țării lor”, a precizat sursa menționată mai sus.
Cine s-a întors în Rusia
Vladislav Kliușin – extrădat din Elveția în Statele Unite în decembrie 2021, acuzat de delict de inițiere cu valori mobiliare. Bărbatul risca până la 50 de ani închisoare.
Artiom și Anna Dulțev au fost reținuți la Ljubljana în decembrie 2022 sub acuzația de spionaj (chipurile, s-ar fi ocupat de spionaj dându-se drept antrenprenori). Au fost condamnați la un an și șapte luni de închisoare.
Pavel Rubțov a fost reținut în Polonia sub acuzația de spionaj pentru Rusia, a lucrat ca jurnalist.
Vadim Konoșcenok a fost extrădat în Statele Unite din Estonia, acuzat de conspirație, cu scopul de a eluda sancțiunile, de achiziții ilegale pentru industria militară a Rusiei și de fraudă financiară.
Mihail Mikușin, reținut în Norvegia în toamna anului 2022, serviciile locale de informații l-au acuzat de spionaj ilegal și de strângere de date din ordinul autorităților ruse.
Roman Seleznev, răpit de serviciile de informații americane în Maldive în 2014, a fost condamnat în Statele Unite la 27 de ani pentru fraudă cibernetică, care ar fi provocat pierderi de 170 de milioane de dolari.
Vadim Sokolov (Krasikov), condamnat la închisoare pe viață în Germania, în decembrie 2021, în cazul uciderii cetățeanului georgian Zelimkhan Khangoshvili, membru activ al unei bande teroriste cecene și care a participat la atacul asupra școlii din Beslan.
Sursa RIA Novosti din departamentul de resort a precizat că multe dintre aceste persoane au fost acuzate că au colaborat cu serviciile secrete rusești, dar în majoritatea cazurilor vinovăția lor nu a putut fi dovedită.
A existat speranță că în țară se va întoarce și Aleksandr Vinnik, acuzat în Statele Unite de complot cu scopul spălării banilor. Mama lui, Vera, a declarat însă pentru RIA Novosti, că fiul ei a sunat-o joi dintr-o închisoare americană și i-a spus că a fost șters de pe lista schimbului de persoane fără nici o explicație.
Din Rusia au fost expulzați:
Paul Whelan;
Kevin Leak;
Evan Gherșkovici;
Demuri Voronin;
Vladimir Kara-Murza;
Alsu Kurmașeva;
Lilia Cianișeva;
Vadim Ostanin;
Ksenia Fadeeva;
Aleksandra Skocilenko;
Ilia Iașin;
Andrei Pivovarov;
Oleg Orlov.
Vladimir Putin a semnat decretele de grațiere a acestora pentru readucerea în patrie a rușilor închiși în străinătate, potrivit site-ului Kremlinului.
Detalii despre operațiunea de schimb
Cetăţenii care se întorc în Rusia vor fi supuşi mai întâi unui examen medical complet, a anunțat departamentul de resort, care a precizat, totodată, că în perioada de pregătire și desfășurare a schimbului de persoane, toate părțile au respectat în totalitate acordurile.
Din Rusia au plecat câteva persoane condamnate pentru spionaj și o serie de ruși cu dublă cetățenie, a spus sursa RIA Novosti. În același timp, țările occidentale s-au arătat interesate de cei care erau reprezentați în străinătate ca opoziție. Interlocutorul agenției a menționat că aceste persoane au fost condamnate în Rusia în temeiul mai multor articole, inclusiv pentru înaltă trădare și crearea unei comunități extremiste, vinovăția lor fiind pe deplin dovedită.
La rândul său, Kremlinul a mulțumit președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru gestul de bunăvoință și grațiere a cetățeanului german Rico Krieger, condamnat la moarte. Președinția rusă a exprimat, de asemenea, recunoștință țărilor care au contribuit la pregătirea schimbului.
1 Comment
Bine v-ați reîntors în Patria-Mamă!