Hot News
Senatorul Klimov: Kievul va accepta negocieri cu Rusia dacă asta va dori Occidentul
27/07
Lavrov a explicat din ce cauză ideile cu privire la Ucraina „se revarsă ca din cornul abundenței”
27/07

Supraîncălzirea economiei a determinat creșterea dobânzii cheie

Banca Centrală a Rusiei/ Foto: news.myseldon.com

Pe 26 iulie, Banca Rusiei a anunțat creșterea dobânzii cheie, pentru prima dată în 2024. Acum este de 18%. Șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a explicat că motivul global îl constituie „supraîncălzirea economiei”, scrie Smotrim.ru.

Înăsprirea politicii monetare și de creditare este determinată, după cum a subliniat în repetate rânduri Banca Centrală, de supraîncălzirea economiei și de ratele ridicate ale inflației. Mai mult, forța supraîncălzirii în prima jumătate a anului 2024 este comparabilă cu cea de criza din 2008.

„Evaluând gradul de supraîncălzire, ne uităm la o gamă largă de indicatori”, a spus Nabiullina la o conferință de presă. ”Dintre ei putem identifica șomajul, ritmul de creștere a salariilor reale, dinamica creditării. Este, desigur, principalul indicator al inflației. Avem modele de estimări, care anunță următoarele, și anume că în prima jumătate a acestui an, amploarea supraîncălzirii a fost cea mai mare din ultimii 16 ani. În ajunul crizei din 2008 a fost mai mare”.

Așteptările autorităților de reglementare de a încetini inflația, care astăzi este de 8,6%, nu s-au materializat. Creșterea dobânzii cu două puncte procentuale deodată a fost influențată de patru declanșatori, a subliniat Elvira Nabiullina.

„Astăzi am decis să creștem dobânda cheie la 18% pe an. Anterior, am numit 4 declanșatori pentru creșterea ratei. Toți s-au realizat: în primul rând inflația stabilă este în creștere, în al doilea rând, consumul nu se răcește, în al treilea rând, nu se reduce decalajul pozitiv din economie, iar rigiditatea pieței muncii crește, în al patrulea rând, s-au materializat noi riscuri proinflație pe fondul sancțiunilor”, a spus șeful Băncii Centrale.

Economia crește în ritm accelerat, subliniază autoritatea de reglementare. În acest an, conform prognozelor Băncii Rusiei, creșterea ar putea atinge 4%, dar până în 2027 se previzionează o creștere mai lină și mai stabilă, la 1,5–2,5%. Deocamdată, prețurile nu afișează o scădere constantă. Potrivit datelor din iunie, prețurile la alimente au crescut cel mai mult la legume și fructe. În schimb, produsele nealimentare, în principal mașinile și produsele petroliere, au câștigat în valoare mai puțin activ.

Sunt câteva cauzele supraîncălzirii economiei. Unul dintre declanșatori este tensiunea de pe piața muncii. Diferite domenii se confruntă cu o lipsă de specialiști. Cea mai mare cerere se constată în sectorul de catering și pe segmentul turismului. Deficitul de personal, accelerează, la rândul său, creșterea salariilor, motiv pentru care sporesc veniturile populației. Iar după ele vine consumul.

În consecință, cererea depășește oferta. În același timp, industria câștigă avânt, ceea ce nu este ușor, având în vedere aceeași lipsă de personal. Sunt cheltuite sume mari de bani pentru robotizarea producției și înlocuirea „mâinilor”, ceea ce, din nou, accelerează supraîncălzirea. La fel și creșterea creditării. Politica monetară strictă nu a răcit suficient cererea. Nu s-a înregistrat încă o reducere semnificativă, pentru care este nevoie de timp, subliniază autoritatea de reglementare.

Vom simți și efectul creșterii cererii de credite ipotecare cu sprijinul statului. Mai ales pentru creditele ipotecare preferenţiale cu o dobândă de 8%. Ca atare, piața de creditare a luat amploare. 777 de miliarde de ruble este valoarea totală a împrumurilor ipotecare acordate până la sfârșitul lunii iunie. Cea mai mare parte, sunt credite acordate în baza programului cu susținerea statului.

În ceea ce privește creditele de consum, se bucură de o cerere susținută, dar nu există același entuziasm și când vine vorba de restituirea lor. Autoritatea de reglementare se așteaptă ca majorarea dobânzii cheie îi va încuraja pe ruși să facă economii, nu să cheltuiască pe consum. Acest lucru va fi facilitat, în special, de dobânzile avantajoase la depozitele bancare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Și băncile europene s-au confruntat cu asemenea probleme. Treptat, au început să reducă puțin dobânda cheie. Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda luna trecută, e adevărat că doar cu 0,25 puncte procentuale și nu dă semne că ar urma o nouă tăiere. Banca Poloniei a redus dobânda cheie încă din trimestrul trei al anului trecut, dar acum se confruntă cu o revenire a inflației. Rezerva Federală a Statelor Unite amână tăierea dobânzilor. Peste tot sunt probleme de acest gen. Creșterea dobânzilor, inflațiile, crizele economice au existat periodic și au trecut. Toți își doresc o relaxare a politicii fiscale. Va veni și asta într-o zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931384