Cum a reacționat Rusia la retragerea lui Biden din cursa prezidențială
23/07Vucic: Occidentul se pregătește pentru un conflict cu Rusia mai repede decât cred mulți
23/07Peste 500.000 de militari NATO, în alertă maximă. Pentru ce se pregătește Alianța?
NATO traversează cele mai mari schimbări de după Războiul Rece. Peste 500.000 de militari se află în stare de alertă maximă, a anunțat purtătorul de cuvânt al blocului, Farah Dakhlallah. Alianța acordă atenție pregătirii pentru un posibil conflict cu Rusia, scrie Gazeta.ru.
NATO traversează, în prezent, cele mai mari schimbări din 2014, cu peste 500.000 de militari aflați în stare de alertă maximă, a declarat pentru CNN reprezentanta oficială a Alianței Nord-Atlantice, Farah Dakhlallah.
„Începând din 2014, NATO traversează cea mai însemnată transformare dintr-o generație pe linie de apărare colectivă. De la Războiul Rece și până astăzi, am implementat cele mai atotcuprinzătoare planuri de apărare”, a precizat oficialul NATO.
Dakhlallah a menționat că metodele de selectare și de pregătire a militarilor rămân la latitudinea fiecărei țări în parte, dar aproape o treime dintre membrii NATO au serviciu militar obligatoriu, sub o formă sau alta. Ea a mai amintint că unele țări NATO analizează, în prezent, posibilitatea introducerii procedurii de recrutare, dar că Alianța în sine nu impune serviciul militar obligatoriu. Dakhlallah a spus că esențial este ca aliații să continue să mențină capacitatea de luptă a forțelor lor armate pentru a-și proteja teritoriul și oamenii.
Malaxorul unui potențial război
Multe țări occidentale își reconsideră abordările cu privire la serviciul militar și doresc să treacă la recrutarea obligatorie pentru a se pregăti pentru un posibil conflict cu Rusia.
Potrivit analistului Robert Hamilton, de la Institutul pentru studierea politicii externe, membrii NATO trebuie să regândească metodele mobilizării pentru război. Într-o discuție cu jurnaliștii de la CNN, el a declarat că „adevărul tragic constă în faptul că ne confruntăm cu întrebarea cum mobilizezi milioane de oameni și cum îi trimiți în malaxorul unui potențial război”.
Ca exemplu de nouă abordare a recrutării, jurnaliştii au citat Letonia, care a revenit la serviciul militar obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2024. Serviciul militar obligatoriu în Letonia a fost introdus după redobândirea independenței, în 1990, și a fost în vigoare până în 2006. În 2006, Letonia a trecut la armată profesionistă și serviciul militar obligatoriu a fost abolit.
Altă țară NATO, Norvegia, a prezentat în aprilie un plan pe termen lung, conform căruia bugetul de apărare a țării se va dubla aproape, iar forțele armate vor fi completate cu peste 20.000 de recruți, colaboratori și rezerviști.
În articol se subliniază că serviciul militar obligatoriu în țările europene a fost desființat după încheierea Războiului Rece, dar în prezent se observă o tendință inversă, mai ales în țările baltice și scandinave. CNN subliniază că noile practici de recrutare pentru serviciul militar au legătură cu pregătirile pentru un potențial conflict cu Rusia.
Polonia nu exclude războiul cu Rusia
Rusia este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității NATO, a declarat zilele trecute președintele polonez, Andrzej Duda. Pe 17 iulie, într-un interviu acordat Wirtualna Polska, el a subliniat că o posibilă victorie a Rusiei în conflictul din Ucraina ar putea antrena declanșarea unui război de amploare.
În opinia sa, NATO trebuie să nu aștepte începerea conflictului, ci să se concentreze pe pregătirea pentru o astfel de provocare. Duda a subliniat că Alianța trebuie să-și consolideze poziția, astfel încât un atac asupra NATO să nu aducă nici un fel de avantaje.
Rusia consideră că un conflict de anvergură cu NATO poate aduce lumea în pragul unui al Treilea Război Monial, extrem de nedorit de toate părțile. În martie, președintele Vladimir Putin a declarat că, pe viitor, posibilitatea unui conflict total între Rusia și NATO nu poate fi exclusă, dar că un astfel de scenariu ar pune lumea în pragul unui al Treilea Război Mondial.
„Dar eu spun, iar acest lucru este clar pentru toată lumea, că acesta va fi la un pas de un al Treilea Război Mondial de amploare. Cred că la scară largă. Nu prea cred că este cineva interesat de așa ceva”, a spus el.
În iunie, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), Putin a comentat și declarațiile conform cărora Rusia dorește să atace NATO, subliniind că se încearcă în permanență ca Moscova să fie acuzată că agită „bastonul nuclear”, dar nu este așa.
1 Comment
Toată Europa este în fierbere (și chiar întreaga lume) din cauza unui stat războinic numit SUA. Câteva țări membre UE au început să recruteze tineri în vederea unui război. Bineînțeles că UE se gândește ca toate țările membre să facă același lucru: să recruteze, să se înarmeze și să treacă la o economie de război. Se mai adaugă sprijinul militar și financiar acordat Ucrainei ,,până la victorie” (?!) și cei 2,5% din PIB pentru cheltuielile militare conform acordurilor cu NATO. Mi-a scăpat ceva? A, da, aici se încadrează și România, că este membră UE și NATO, nu? Este evident că SUA doresc un conflict cu Rusia și trimit în prima linie NATO pentru a provoca și pentru a putea, astfel, acuza Rusia că a atacat prima. În acest moment, butonul nuclear al Statelor Unite este nesupravegheat. Biden a fost tras pe linie moartă, iar dacă ajunge la el Kamala degeaba se mai antrenează forțele militare NATO. Va fi un război între butoane. Sper ca Rusia să fie mai iute de mână!