Categories: Context

Corneliu Vlad: Dreptul internațional exclude “ordinea bazată pe reguli”

Corneliu VLAD

Comentând poziția Statelor Unite că normele dreptului internațional și Carta ONU s-au învechit și trebuie schimbate, președintele Putin și-a exprimat speranța că trecerea la multipolaritate va avea loc prin respectarea dreptului internațional. Liderul de la Kremlin a declarat: „Ceva trebuie schimbat, pentru că echilibrul de forțe s-a schimbat. Dar nu așa”.

Elitele conducătoare ale statelor „miliardului de aur”, a subliniat președintele rus, încearcă să stabilească un fel de ordine după așa-zise reguli. Dar reguli pe care nimeni nu le-a văzut, nu le-a dezbătut și nu le-a acceptat, pe care „le scriu și le corectează de fiecare dată de la capăt, pentru fiecare situație îninteresele celor care se consideră exclusivi și care și-au arogat dreptul de a-și dicta voința”, a spus Putin.

Occidentul încearcă să „înlocuiască dreptul internațional legitim” și să creeze un „monopol asupra adevărului suprem”, a continuat Putin, care a adăugat: „Un astfel de monopol este distructiv. Contrar principiilor dreptului internațional, sunt puse în aplicare constrângerea, sancțiunile unilaterale, aplicarea selectivă a regulilor comerciale și șantajul”. „Crește presiunea asupra tuturor celor care au o poziție proprie”, a subliniat el. “Vedem încercări de limitare a contactelor directe cu legiuitorii, ceea ce contravine principiului liberei cooperări interparlamentare, dreptului suveran al reprezentanților oficiali ai fiecărui stat de a-și apăra interesele naționale.”

Ignorarea principiilor dreptului internațional, în practică, dar și în teorie, devine tot mai mult monedă curenta în declarațiile publice ale politicienilor și politologilor americani.

Statele Unite și aliații lor „și-au arogat dreptul de a-și dicta propriile reguli în diferite domenii – politic, economic, social”, constată Anatoli Kapustin, președintele Asociației de Drept Internațional a Rusiei. „Inclusiv dreptul de a stabili existența unor amenințări la adresa păcii, deși pentru așa ceva sunt organisme internaționale competente, Consiliul de Securitate al ONU, de la care Statele Unite au furat pe tăcute acest drept”, a arătat expertul și a precizat că este vorba despre reguli formulate în doctrinele militar-strategice ale SUA și în doctrina NATO.

Dreptul internațional, a explicat Kapustin, este „cel mai de încredere mod de a rezolva toate conflictele. Iar Statele Unite, văzând că ordinea mondială creată de ele se prăbușește, recurg la măsuri extreme pentru a o menține”.

Occidentul colectiv s-a vârât singur în colț, a remarcat politologul Veniamin Popov, căci încearcă să rezolve în același timp trei probleme: crizele din Ucraina, China și Orientul Mijlociu. „Americanii nu pot găsi ieșirea. Pentru că exact aici este necesar să fie respectate normele de drept internațional, înscrise în Carta ONU”.

Nimeni nu a văzut vreodată „ordinea bazată pe reguli”, deoarece nu există un astfel de document internațional, a declarat vicepreședintele Consiliul de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. „Cine a văzut vreodată această “ordine bazată pe reguli”, atât de lăudată? Unde există? Ea nu este document al Națiunilor Unite, nici convenție internaţională, nici lege. Și totuși, ne-au pus-o în fața în mod constant, spunând: trebuie să vă conformați”, a declarat Medvedev. „Totuși, acesta nu este un document internațional”, a adăugat el.

Conceptul de ordine internațională bazată pe reguli nu are șanse să se impună pe plan mondial. Și nu doar în Rusia și China, care afirmă dreptul international consacrat, ci și în rândul „puterile mijlocii” ale Sudului Global. În ultimii ani, țări precum Brazilia, Mexic, India, Indonezia și Africa de Sud și-au arătat dorința de a stabili un curs mai independent în afacerile internaționale.

Sistemul de drept internațional existent este departe de a fi perfect, dar cel puțin Occidentul trebuie să revină la Carta ONU și la tratatele și convențiile obligatorii pe care le-a semnat deja. Trebuie să accepte că momentul unipolar al anilor ’90 – cu hegemonia necontestată a SUA și dogmele sale neoliberale de liber schimb – s-a încheiat. Trebuie să recunoască, așa cum fac deja țările din Sudul Global, că asistăm la nașterea unei lumi multipolare.

Owner

View Comments

  • Statele Unite au doar drepturi, iar regulile sunt făcute pentru restul lumii. SUA și aliații au dreptul să facă orice, să impună orice, dar nu sunt obligate să respecte nimic. Unii obligă, iar alții sunt obligați. Asta înseamnă dreptate pentru SUA. Există o înțelegere diferită a termenelor ,,dreptate și drepturi" pentru Statele Unite, o înțelegere total greșită. Ele vorbesc în favoarea dreptului internațional, dar când folosesc acest cuvânt nu se referă întotdeauna la același lucru.

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

4 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

4 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

6 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

6 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

7 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

23 de ore ago

This website uses cookies.