Categories: Rusia si lumea

Szijjártó a condamnat reacția UE la legea agenților străini din Georgia

Legea adoptată în Georgia privind agenții străini este o încercare „cât se poate de clară” de a limita amestecul din afară și nimeni, inclusiv Uniunea Europeană, nu trebuie să critice Georgia pentru acest lucru, a declarat pentru RIA Novosti ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó.

„Este o încercare cât se poate de clară a Georgiei de a reglementa și limita posibiltatea unui amestec din afară. Am devenit martori și am trăit același lucru în Ungaria. Opoziția noastră a fost în totalitate finanțată din exterior, în principal din Statele Unite, cu milioane și milioane de dolari. A fost un amestec foarte, foarte dur la ultimele alegeri, iar de atunci opoziția și mass-media sunt finanțate din afară. Cred că acest lucru încalcă suveranitatea țării”, a spus Szijjarto în interviul acordat agenției de presă.

În același timp, el a menționat că transparența în această privință ”este importantă și nu trebuie să fie cerute nici un fel de explicații”.

„Faptul că Georgia ar dori să controleze și să contracareze amestecul extern în țara sa este de înțeles. Nu cred că există cineva, în special Uniunea Europeană, care ar avea dreptul de a-i critica pe georgieni pentru o astfel de lege”, a adăugat ministrul.

Pe 14 mai, Parlamentul georgian a adoptat legea cu privire la „Transparența influenței străine” în a treia și ultima lectură, în ciuda protestelor de stradă. Pe 18 mai, președintele Georgiei, Zurabișvili, a recurs la dreptul său de veto și a respins legea privind agenții străini, catalogând-o drept „rusă” și „neconstituțională”. Președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuașvili, a semnat legea privind agenții străini adoptată de parlament pe 3 iunie, după ce președintele a refuzat să facă acest lucru. Tot atunci, Papuașvili a explicat că după semnarea legii, în termen de 60 de zile, Ministerul Justiției din Georgia va elabora toate actele normative necesare și va crea un portal electronic pentru organizații. După 60 de zile, organizațiile care beneficiază de o finanțare străină semnificativă vor fi obligate să se înregistreze în portal și să-și declare sursele de finanțare pentru 2023.

Adoptarea legii privind agenții străini în Georgia a provocat nemulțumirea Occidentului. SUA și UE au anunțat o revizuire a relațiilor cu Georgia. Partea americană a anulat deja exercițiile militare planificate, iar Uniunea Europeană a înghețat finanțarea Ministerului Apărării din Georgia.

Owner

View Comments

  • Un tupeu fără margini are această ,,Uniune Europeană", care se amestecă în treburile interne ale Georgiei. Nu-i ajunge că are sub control toată Europa? Încă cinci ani cu Ursula în fruntea UE și Europa va fi îngropată de tot. Dacă Georgia vrea să supraviețuiască, ar fi bine să se ferească de această uniune malefică de la Bruxelles.

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.